De ce nu cred oamenii de știință în Dumnezeu?

De ce nu cred oamenii de știință în Dumnezeu?
Biologul Richard Dawkins vorbește despre Dumnezeu și de ce foarte puțini oameni de știință cred într-o zeitate supranaturală. El demontează și ideea că Einstein ar fi spus că el crede în Dumnezeu.

Renumitul biolog Richard Dawkins a explicat pe scurt de ce oamenii de știință nu cred în Dumnezeu sau, mai exact, de ce foarte puțini o fac.

„Unii oameni de știință cred în Dumnezeu. Nu prea mulți. Dacă îi iei pe cei de elită, cam 10% cred într-un fel de zeitate. Când spui că nu poți să dovedești că Dumnezeu nu există, este adevărat. Sunt tot felul de chestii pe care nu poți să le dovedești – spiridușii, zânele. Este datoria cuiva care vrea să creadă în ceva să demonstreze, nu este datoria cuiva care nu crede în ceva să demonstreze că acel ceva nu există. Nu poți să dovedești că ceva nu există. Poți doar să nu reușești să dovedești că există. Și nu a existat niciodată vreo dovadă convingătoare despre un creator supranatural sau Dumnezeu”, spune Dawkins, conform Business Insider.

El demontează și ideea că Einstein ar fi crezut în Dumnezeu.

„Einstein nu credea în Dumnezeu, el folosea Dumnezeu ca limbaj, ca o modalitate metaforică de a se referi la ceea ce nu înțelegem încă. Einstein spunea că ar vrea să știe dacă Dumnezeu a avut de ales când a creat Universul. Ce voia să spună era dacă există doar un singur fel de a fi al Universului, dacă există doar un singur fel de Univers sau mai multe feluri. El mai spunea că Dumnezeu nu joacă zaruri. Ce voia să spună era că nu credea în principiul incertitudinii al lui Heisenberg, nu a vrut să spună că el crede în Dumnezeu”, a explicat Richard Dawkins.

 

Inchide