Fauna sălbatică mondială s-a redus cu peste 50% în doar 40 de ani

Fauna sălbatică mondială s-a redus cu peste 50% în doar 40 de ani
Publicat: 30/09/2014, 21:18

În ultimii 40 de ani, fauna sălbatică s-a redus cu peste 50%, avertizează Raportul „Planeta Vie” 2014, realizat de World Wildlife Fund (WWF). În plus, amprenta ecologică, ce măsoară presiunea omenirii asupra naturii, continuă să devină din ce în ce mai pregnantă.

Populațiile de pești, păsări, mamifere, amfibieni și reptile s-au redus cu 52% din anul 1970 și până în 2010, precizează WWF România într-un comunicat remis gândul.

Specialiștii au constatat un declin cu 76% al speciilor de apă dulce, pierderea medie fiind aproape dublă față de speciile terestre și marine. Majoritatea acestor pierderi este concentrată în regiunile tropicale, America Latină fiind cea mai puternic afectată.

Cea mai mare amenințare înregistrată la adresa biodiversității provine din impactul combinat al pierderii și degradării habitatelor. Pescuitul și vânătoarea au, de asemenea, un impact semnificativ.

Același raport mai arată că cerința umanității este cu 50% mai mare decât capacitatea de regenerare a planetei. Așadar, ar fi nevoie de 1,5 planete pentru producerea tuturor resurselor necesare pentru a răspunde nevoilor actuale ale omenirii.

Acest exces global înseamnă, exemplifică cercetătorii WWF, că tăierile de păduri se fac într-un ritm mai rapid decât cresc arborii, pomparea apei dulci se realizează cu o viteză mai mare decât capacitatea de restocare a acesteia în rezerve subterane, iar emisiile de dioxid de carbon depășesc capacitatea de absorbție pe care o are natura.

Cele 10 țări cu cele mai mari amprente pe cap de locuitor sunt Kuweit, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Danemarca, Belgia, Trinidad și Tobago, Singapore, Statele Unite ale Americii, Bahrain și Suedia.

Pe de altă parte, România are cea mai mică amprentă ecologică din Uniunea Europeană: echivalentul a 1.4 planete.

„Rezultatul are de a face mai mult cu prăbușirea industriei decât cu viziunea strategică a guvernelor”, a explicat Magor Csibi, directorul WWF-România. „Deși s-au făcut câțiva pași pe traiectoria sustenabilității în ce privește gestionarea pădurilor și a râurilor, lipsește abordarea holistică, ce încorporează schimbările climatice și protejarea naturii, în general, în procesele de planificare generală. Provocarea este, pentru România și pentru restul lumii, să crească prosperitatea economică în mod semnificativ, fără să crească amprenta de carbon. Pentru a reuși, e nevoie de concentrare de eforturi și atenție asupra tehnicilor și practicilor sustenabile moderne și o prioritizare a eficienței energetice”, a adăugat el.

FOTO: World Wildlife Fund (WWF)

Raportul „Planeta Vie” vine la o lună după ce un studiu al Națiunilor Unite lansa un avertisment referitor la creșterea impactului schimbărilor climatice, oferind dovezi conform cărora clima afectează deja starea planetei.

Peste 200 de bazine hidrografice care alimentează mai mult de 2,5 miliarde de oameni se confruntă cu deficit de apă cel puțin o lună pe an. Cu aproape un miliard de persoane care suferă deja de foamete, raportul WWF arată cum schimbările climatice, în combinație cu schimbarea categoriei de folosință a terenurilor, amenință biodiversitatea și pot duce la agravarea lipsei de hrană.

Raportul „Planeta Vie” a fost realizat de către WWF, în colaborare cu Zoological Society of London și Global Footprint Network.

Înființată în anul 1961, WWF este cea mai importantă organizație internațională care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de țări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător și să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...