Locurile din România pe care trebuie să le vezi măcar o dată în viață. GALERIE FOTO

Publicat: 08/05/2018, 12:29

Istoricul și existența multiplelor forme de relief fac ca România să dețină nenumărate obiective turistice de neratat. Iată 10 locuri impresionante din România pe care orice turist trebuie să le viziteze.

Alba Iulia

Situată în zona central-vestică a României, Alba Iulia este un oraș cu o rezonanță istorică aparte pentru poporul român. Pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia se proclama Marea Unire a Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu țara-mamă. Așezat în centrul podișului ardelean, orașul a fost de-a lungul istoriei puntea către zonele înconjurătoare, bogate în zăcăminte de metale prețioase, sare și podgorii renumite. Odată ajunși în zonă puteți alege traseul celor Trei Fortificații. Pe acest traseu se află Castrul Roman (106 d. Hr.), Cetatea Medieveală (sec.XVI-XVII) și Cetatea Alba Carolina. Cetatea Alba Iulia sau Alba Carolina rămâne însă cea mai impresionantă deoarece cuprinde între zidurile sale toate fortificațiile. Cetatea a fost ridicată între 1714-1738 și este considerată cea mai reprezentativă cetate bastionară de tip Vauban din România. Fortificația avea să îndeplinească un dublu rol în perioada ocupației habsburge: cea de apărare împotriva invaziilor turcești, cât și ca simbol al consolidării puterii Imperiului Habsburgic în Transilvania. Zidurile cetății se întind pe un perimetru de 12 kilometri. Între zidurile acestei cetăți au avut loc o serie dintre cele mai importante evenimente istorice ale poporului român, de la epilogul răscoalei lui Horea la Marea Unire a Transilvaniei cu România din 1 decembrie 1918.

În fața porții a treia a cetății Alba Carolina se află un alt monument ce merită vizitat: obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan. Monumentul a fost ridicat în 1937 în memoria conducătorilor răscoalei din 1784-1785.

Un alt simbol al orașului este Catedrala Încoronării. Prima piatră de temelie a catedralei a fost amplasată pe 24 aprilie 1921. Pe 15 octombrie 1922, aici era încoronat regele Ferdinand, alături de regina Maria, ce au devenit conducătorii României Mari. Catedrala a fost construită într-un stil neo-românesc cu influențe bizantine.

Castelul Huniazilor

Un alt loc deosebit care trebuie vizitat în țara noastră este Castelul Huniazilor, considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume. Din 1278 regăsim prima atestare documentară a castelului sub semnul Casei de Anjou. În jurul castelului s-au format de-a lungul timpului diferite legende care îi redau un aer de basm. Conform uneia dintre acestea, Sigismund de Luxemburg ar fi lăsat însărcinată pe una dintre frumoasele localnice, iar pentru a-și acoperi fapta, acesta i-l oferă tinerei ca soț pe cneazul Voicu Corvin, iar copilului îi oferă un inel de aur prin care cneazul să-l poată recunoaște ca moștenitor. În timpul unui popas al familiei Voicu, inelul tânărului este furat de un corb. În acel moment, Ioan de Hunedoara, chiar dacă era doar un copil, ia arcul și țintește corbul astfel recuperând inelul. Legenda stă astfel la baza simbolului casei, un corb cu un inel în cioc.

Conform site-ului oficial al obiectivului turistic, Ioan de Hunedoara începe în 1440 să trasforme cetatea într-un adevărat castel. Sunt construite două curtine (ziduri de apărare) în jurul vechii cetăți, dar și turnuri circulare și rectangulare. Printre cele mai importante structuri ale castelului se numără Turnul Capistrano, Sala Cavalerilor, Turnul buzduganelor, Buzduganul Alb (spațiul în care erau depozitate bucatele) și Sala Dietei. În 1784, castelul devine loc de refugiu pentru Horea, Cloșca și Crișan. Istoricii din acea perioadă susțin că după încetarea răscoalei cele două încăperi de la intrarea castelului au fost utilizate pentru torturarea prizonierilor, încăperile pot fi vizitate și în prezent.

O altă legendă iubită de vizitatorii locului este cea a fântânii aflate în curtea castelului. Având o adâncime de 30 de metri, fântâna ar fi fost săpată de prizonieri turci, care și-ar fi recăpătat libertatea după ce ajungeau la stratul de apă. Conform legendei, inscripția de pe fântână înseamnă: ”Apă aveți, dar suflet, nu”. Conform istoricilor, inscripția se traduce astfel: ”Cel care a scris această inscripție este Hasan, care trăiește ca rob la ghiauri, în cetatea de lângă biserică.”

Delta Dunării

Nu putem să nu menționâm în acest top și zona unică a Europei din Dogrobea, Delta Dunării. Ca întindere se află pe locul doi în Europa, după delta fluviului Volga, având 5.500 de kilometri pătrați. Conform Info-Delta, 82% din deltă aparține României, restul fiind localizat pe teritoriul Ucrainei. La Pătlăgeanca, Dunărea se bifurcă în două brațe, Chilia la nord și Tulcea la sud, apoi la Ceatalul Ismail, cel din urmă se desparte în brațul Sulina și Sf. Gheorghe. În zonă pot fi întâlnite toate speciile vegetal-lacustre ale Europei.

În Delta Dunării ai ocazia să observi 1.830 de specii de plante și copaci, peste 2.440 de specii de insecte, 91 de specii de moluște, 11 specii de reptile, 90 specii de amfibieni, 320 de specii de păsări și 44 de specii de mamifere. De asemenea în apele Dunării se află 133 de specii de pești.

Delta Dunării găzduiește cea mai veche rezevație naturală din România, Pădurea Letea, arie protejată încă din 1938. Aici se află și caii sălbatici ai deltei. Sulina este o altă zonă care merită vizitată, aici fiind locul unde puteți admira cum Dunărea se varsă în Marea Neagră. Printre altele, în zonă vă puteți relaxa pe plajele sălbatice precum cele de la Gura Portiței, Sulina sau Sf. Gheorghe, puteți pescui sau doar admira fauna și flora.

CITEȘTE CONTINUAREA PE DESCOPERĂ!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer