„Marea Gaură Albastră” din Belize ar putea rezolva misterul dispariției civilizației mayașe

„Marea Gaură Albastră din Belize ar putea rezolva misterul dispariției civilizației mayașe
Publicat: 02/01/2015, 12:33

O echipă de cercetători de la Universitatea Rice și cea de stat din Louisiana încearcă să rezolve misterul dispariției civilizației mayașe cu ajutorul „Marii Găuri Albastre” din Belize, scrie huffingtonpost.com. Marea Gaură Albastră aparține de reciful Lighthouse, situat la granița de nord a Mexicului, în apele albastre din Belize. Obiectivul a fost vizitat în 1971 de cunoscutul cercetător Jacques Costeau, care l-a desemnat drept „cel mai bun loc pentru scufundări din lume”.

Cercetătorii au analizat mostrele de sediment din Marea Gaură Albastră, căutând varietăți de culoare, granulație și dimensiune. Aceștia au cercetat și mostrele din Laguna Centrală de Corali din Belize, observând diferențe între cantitățile de titan și aluminiu, care ajută la estimarea nivelurilor de precipitații.

Analizele au scos la iveală nivelurile scăzute de precipitații și incidența redusă a cicloanelor tropicale în anii 800-900 în peninsula Yutacan – ceea ce sugerează că regiunea a fost afectată de o secetă masivă în acea vreme.

Cercetătorii au sugerat că o altă secetă a afectat zona în anii 1000 – 1100, perioada în care se presupune că a dispărut orașul mayaș Chichen Itza.

Primele așezări ale civilizației Maya au fost înființate în anul 1800 î.Hr. Civilizația a atins apogeul în anul 250 d.Hr, când avea o populație de două milioane de locuitori.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicateciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase