„Megatrendurile” care vor schimba lumea în următorii 10 ani: „Suntem într-un moment critic al istoriei”

Megatrendurile care vor schimba lumea în următorii 10 ani: Suntem într-un moment critic al istoriei
Publicat: 12/12/2012, 14:09
Actualizat: 26/03/2019, 15:19

Tehnologiile noi, diminuarea resurselor și creșterea populației vor duce, în următorii 18 ani, la schimbări economice și politice ce vor avea loc cu o rapiditate nemaiîntâlnită în istoria modernă, reiese dintr-un raport al Consiliului Național de Informații din Statele Unite, scrie Bloomberg Businessweek.

Documentul de 140 de pagini detaliază posibilele oportunități și pericole pe care le-ar putea întâmpina statele, economia, investitorii, sistemele politice și liderii lumii până în 2030, scenarii generate de patru „megatrenduri” identificate de experții guvernamentali.

Aceste trenduri vor duce la încetarea dominației Statelor Unite, la creșterea puterii indivizilor în stat și a clasei de mijloc, precum și a presiunilor exercitate de aceștia asupra guvernelor în contextul în care resursele de apă, hrană și energie vor scădea semnificativ în intervalul analizat, avertizează experții americani.

„Suntem într-un moment critic al istoriei care ar putea duce la scenarii în contrast puternic pe viitor”, notează Christopher Kojm, președintele Consiliului. În opinia sa, viitorul este foarte „maleabil”, ceea ce înseamnă că liderii lumii trebuie să înceapă elaborarea unui plan pe termen lung pentru a evita împlinirea scenariilor nefavorabile.

„Mișcări tectonice”

Dacă în secolele trecute schimbarea a venit în urma avansului tehnologic, a migrației sau a războaielor, ceea ce va defini următorul secol vor fi mai multe așa-numite „mișcări tectonice”. Împreună, acestea vor schimba lumea într-un ritm accelerat.

Mai exact, este vorba despre creșterea clasei de mijloc, accesul mai mare la tehnologie, schimbarea puterilor economice, îmbătrânirea populației, urbanizarea, creșterea cererii de apă și alimente și independența energetică a Statelor Unite.

„Lebedele negre”

Cercetătorii anticipează „o mutare definitivă a puterii economice de la est la sud”, contribuția Statelor Unite, a Uniunii Europene și a Japoniei la economia mondială fiind prognozate să scadă de la 56% în prezent, la mult sub jumătate din acest procent în 2030.

În raport se arată că unele riscuri precum colapsul zonei euro sau al economiei chineze, o pandemie, un război nuclear sau un atac cibernet de proporții persistă. Chiar și în absența unor evenimente de o asemenea magnitudine, revenirea la creșterea economică înregistrată de statele dezvoltate înainte de 2008 este considerată puțin probabilă, în contextul crizei datoriilor suverane.

Creșterea populației

Populația planetei va crește de la 7,1 miliarde de persoane în prezent la 8,3 miliarde în 2030. Prin urmare, numărul persoanelor care formează clasa de mijloc va crește, în special în statele în curs de dezvoltare. În următorii 18 ani, clasa de mijloc se va dubla și va ajunge la 2 miliarde de persoane, susține Consiliul.

Domeniul educațional va avea de câștigat, iar în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, nivelul mediu de școlarizare ar urma să crească de la 7,1 ani în prezent la 8,7 ani, în medie, în 2030.

Orașe mai mari

O mare parte din clasa de mijloc se va muta în mediul urban, susțin autorii raportului. În 18 ani, 60% din populația globului va trăi la oraș, față de 50% în prezent. Totodată, creșterea veniturilor va duce la un consum mai mare de alimente și implicit la resurse mai mici din cauza schimbărilor climatice care vor altera culturile.

Cererea de alimente va crește cu circa 35% până în 2030, în condițiile în care productivitatea sectorului agricol va scădea. Necesarul global de apă va ajunge la 6.900 de miliarde de metri cubi, cu 40% mai mult decât în prezent. Prin urmare, lipsa apei ar putea duce la apariția unor conflicte în Orientul Mijlociu și sudul Asiei.

Schimbările climatice

Schimbările climatice vor complica managementul resurselor, scriu autorii raportului.

„Vor exista niște probleme imense pe partea resurselor. Cum vei adminstra toată această prosperitate care va pune presiuni imense pe resurse?”, avertizează Mathew Burrows, coordonatorul raportului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii