O parte din membri conducerii TVR îi acuză pe ceilalți că „fac zid” în fața lui Stelian Tănase

Publicat: 15/05/2015, 16:11

Într-un comunicat remis vineri agenției MEDIAFAX, Claudiu Brînzan, Adrian Bădescu, Cătălin Blebea și Florin Condurățeanu spun că „Parlamentul României trebuie să ia măsuri urgente pentru ca la TVR legea să fie respectată”.

Cei patru fac referire la „faptele grave” petrecute în ultima perioadă în Societatea Română de Televiziune (SRTv) și la „măsurile abuzive” luate de Stelian Tănase, președintele-director general (PDG) al TVR.

„Am luat la cunoștință cu surprindere faptul că patru colegi din Consiliul de Administrație al SRTv au aflat «cu surprindere despre acuzațiile grave» aduse de către unul dintre semnatarii acestui comunicat de presă. «Surprinderea» distinșilor colegi nu are nicio motivație, având în vedere că faptele grave petrecute în ultima perioadă la TVR și măsurile abuzive luate de președintele Stelian Tănase, unele care frizează penalul, erau cunoscute de tot Consiliul de Administrație și chiar de către mulți dintre salariații televiziunii. Este cel puțin ciudat faptul că, deși s-a solicitat implicarea autorității în subordinea căreia se află SRTv, Parlamentul României, pentru rezolvarea acestor probleme, cei patru membri ai Consiliului de Administrație fac zid în fața PDG Stelian Tănase, încercând să mușamalizeze aceste abuzuri”, spun Claudiu Brînzan, Adrian Bădescu, Cătălin Blebea și Florin Condurățeanu.

Aceștia se referă la faptul că, joi, patru membri ai Consiliului de Administrație al TVR, Radu Carp, Romina Surugiu, Adrian Bucur și Cristian Petcu, l-au acuzat pe un alt membru CA, Adrian Bădescu, că îl consideră pe Claudiu Lucaci, fostul șef al Știrilor TVR, „mai presus de orice regulament și de orice corectitudine”. Carp, Surugiu, Bucur și Petcu au reacționat după ce Bădescu a sesizat Comisiile pentru Cultură din Parlament privind posibile abuzuri făcute de Stelian Tănase la Știrile TVR, unde Claudiu Lukacsi (cunoscut și sub numele Claudiu Lucaci, n.r.) a fost înlocuit cu Raluca Stroe Brumaru (cunoscută și sub numele Raluca Stroe Brumariu, n.r.).

Claudiu Brînzan și Cătălin Blebea sunt membri ai CA al TVR din partea PSD, Adrian Bădescu, din partea Guvernului, iar Florin Condurățeanu, din partea PPDD.

De cealaltă parte, Radu Carp este membru în CA al TVR din partea PDL, Romina Surugiu, din partea Administrației Prezidențiale (fiind numită în mandatul președintelui Traian Băsescu), Adrian Bucur, din partea PC, și Cristian Petcu, din partea PNL.

Claudiu Brînzan, Adrian Bădescu, Cătălin Blebea și Florin Condurățeanu spun că Radu Carp, Romina Surugiu și Adrian Bucur au motive „bine cunoscute de a-l «executa» pe Claudiu Lucaci”.

„Trei dintre cei patru semnatari aveau motive bine cunoscute de a-l «executa» pe Claudiu Lucaci. Doamna Romina Surugiu și domnul Radu Carp i-au cerut demisia domnului Claudiu Lucaci încă dinaintea evaluării și ambii au făcut parte din comisia de evaluare, deși se antepronunțaseră cu privire la soarta profesională a directorului Departamentului de Știri. Domnul Adrian Bucur, subaltern al domnului Lucaci, avea un referat de sancționare pentru că lipsise nemotivat două zile consecutive de la serviciu, fară a anunța pe nimeni (cu atât mai grav, cu cât trebuia să prezinte jurnale de știri în cele două zile)”, spun Claudiu Brînzan, Adrian Bădescu, Cătălin Blebea și Florin Condurățeanu.

Aceștia precizează că Radu Carp, Romina Surugiu, Adrian Bucur și Cristian Vasile Petcu „se întreabă retoric (…) «ce-ar spune Inspecția Muncii, dacă ar afla că în SRTv se aplică criterii de evaluare a activității diferite de la salariat la salariat?»”. „Dar faptul că directorul Claudiu Lucaci a fost evaluat inițial de o comisie formată din cinci membri desemnați prin tragere la sorți, a fost reevaluat apoi de o comisie formată din doar trei membri, de această dată desemnați, nu pare că se aplică criterii diferite de evaluare? Apropo de expresia «mai presus de orice regulament» invocată de cei patru membri ai CA: deși în regulamentul evaluărilor era stipulat clar că pot depune contestații doar cei evaluați, Claudiu Lucaci a fost reevaluat în baza unei contestații a doamnei Romina Surugiu, cea care îl evaluase și cea care anterior îi ceruse demisia. Ciudat, nu-i așa?”, mai afirmă Claudiu Brînzan, Adrian Bădescu, Cătălin Blebea și Florin Condurățeanu.

Aceștia precizează că refuzul lui Stelian Tănase de a pune la dispoziția membrilor CA stenogramele audierilor de la comisiile de evaluare-reevaluare ale lui Claudiu Lucaci, pe lângă faptul că este în afara legii, le întărește convingerea că, la reevaluare, directorul Departamentului Știri din TVR „s-a simțit ca în fața unui tribunal al poporului nord-corean și că a fost întrebat despre orice, mai puțin despre raportul său de activitate”.

„Faptul că domnul Stelian Tănase a încălcat legea cu bună știință, grăbindu-se să semneze numirea doamnei Brumaru în locul lui Claudiu Lucaci, deși acesta se afla în concediu medical, denotă clar intenția de a controla știrile TVR. Iar faptul că patru membri ai CA, cu anumită orientare politică, apără cu vehemență această mutare, demonstrează că politizarea TVR este deja la vedere”, mai afirmă Claudiu Brînzan, Adrian Bădescu, Cătălin Blebea și Florin Condurățeanu.

Potrivit celor patru membri ai CA multe dintre aceste fapte „sunt mai mult decât foarte grave”. „Este evident că, dacă se va continua în această direcție, TVR se va autodesființa”, mai spun Claudiu Brînzan, Adrian Bădescu, Cătălin Blebea și Florin Condurățeanu.

Ei precizează că, din acest motiv, solicită Comisiilor pentru cultură din Camera Deputaților și Senat și Parlamentului „să ia de urgență măsurile care se impun pentru ca la TVR legea să fie respectată, activitatea Departamentului de Știri să fie depolitizată și să se revină la normalitate”.

Aceste dispute între membri ai CA al TVR vin în contextul în care, cel mai probabil săptămâna viitoare, urmează să fie analizat de parlamentari raportul de activitate al SRTv pe anul 2014.

Respingerea de Parlament a raportului anual atrage demiterea, de drept, a Consiliului de Administrație al TVR, din care face parte și președintele-director general al instituției, Stelian Tănase, dar și Claudiu Brînzan, Adrian Bădescu, Cătălin Blebea, Florin Condurățeanu, Radu Carp, Romina Surugiu, Adrian Bucur, Cristian Vasile Petcu, alături de alte persoane.

Primul pas pentru demiterea CA al TVR și implicit a lui Stelian Tănase de la conducerea SRTv a fost făcut, marți, când Comisiile reunite pentru buget, finanțe și bănci ale Camerei Deputaților și Senatului au dat un aviz negativ contului de execuție bugetară al Societății Române de Televiziune pe anul 2014.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O teorie controversată răstoarnă tot ce știam despre Univers. Am trăi, de fapt, într-un vid...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Rămâi fără certificat de înmatriculare. Toți șoferii sunt verificați. Nu scapă nimeni
Băsescu, previziuni pentru Capitală: Firea nu are nicio șansă
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Alergătorii de elită trăiesc mai mult, au descoperit oamenii de știință
×