Ororile din „grădinița” de la Auschwitz: Copiii, gazați după șase luni de la sosire / Mamele, violate de alți prizonieri / Lupta zilnică pentru supraviețuire: „Erau împușcați și dacă mergeau la toaletă”

Ororile din „grădinița de la Auschwitz: Copiii, gazați după șase luni de la sosire / Mamele, violate de alți prizonieri / Lupta zilnică pentru supraviețuire: „Erau împușcați și dacă mergeau la toaletă
Publicat: 05/01/2020, 18:37
Actualizat: 01/03/2020, 11:45

The Children’s Block, publicată inițial în limba cehă, cu numele „The Painted Wall”, în 1993, reprezintă povestea reală a 500 de copii evrei, detașați în zonele special concepute ale lagărelor morții, pentru a induce în eroare Crucea Roșie cu privire la condițiile oribile în care erau ținute familiile cehe, căzute în mâinile germanilor, scrie Daily Mail.

Chiar dacă vorbim despre o lucrare de ficțiune, aceasta a fost scrisă de supraviețuitorul Otto B Kraus, care a fost consilierul copiilor în lagărul pentru familii, deschis între septembrie 1943 și decembrie 1944. Astfel, cartea evocă experiențele autobiografice ale lui Kraus.

Kraus vorbește despre suferința copiilor care erau parte a unei mușamalizări în ochii Crucii Roșii.

Crucea Roșie avea voie să viziteze ghetoul transformat în lagăr de concentrare Tezerin, din fosta Cehoslovacie.

Evreii din Tezerin păreau mai îngrijiți, pentru a masca adevăratele orori comise de naziști.

Când Tezerin se supraaglomera, „locuitorii” erau trimiși în „lagărul familiilor” și „blocul copiilor” de la Auschwitz-Birkenau.

Lagărele serveau drept element de „negare” a informațiilor privind exterminarea evreilor în lagărul din Polonia – și motivul pentru care prizonierii erau mai bine tratați a fost descoperit de abia la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Primii prizonieri care au ajuns la Tezerin și apoi la Auschwitz-Birkenau aveau dreptul să-și păstree hainele și nu primeau uniforma cu dungi. Nu erau rași în cap și primeau hrană mai bună. Copiii puteau sta în „blocul copiilor” și seara reveneau în sânul familiei.

În realitate, copiii erau uciși cu brutalitate – sufocați în camerele de gazare – la șase luni de la sosirea în lagăr. În total, peste 17.500 de evrei au intrat în așa zisul „lagăr al familiilor” și peste 15.000 dintre acești au murit executați, bolnavi sau înfometați.

Cartea vorbește despre teroarea la care erau supuși evreii în lagăr. Kraus descrie scene oribile, bazate pe povești reale.

La sosirea în lagăr, personajul „Alex” descoperă cu stupoare că gărzile SS îi împușcă pe evreii care au nevoie la toaletă.

Un cuplu care a întreținut relații intime a fost bătut cu bestialitate în fața celorlalți prizonieri, o scenă la care au asistat și copii, potrivit cărții.

Mamele copiilor din lagăr erau violate în fiecare noapte de alți prizonieri, își mai amintește Kraus.

Copiii nu știau nimic despre crematorii și moarte și locuia cumva feriți de scenele îngrozitoare, până când deveneau ei înșiși victimele lor.

„Școala” din „blocul copiilor” a reprezentat o evadare de la mediul din lagăr, deși existau și diferențe: spre deosebire de copiii francezi, germani sau evrei din alte țări, copiii cehi aveauvoie să se joace, să își viziteze părinții și organizau spectacole la care luau parte ofițerii SS.

Aceștia primeau rații mai bune de mâncare, în timp ce alții mureau de foame în jurul lor. Bunurile luate de la prizonierii morți, care ajungeau de regulă la SS, erau înmânate uneori copiilor din Children’s Block.

La șase luni după ce ajungeau la Auschwitz, fiecare grup de copii era exterminat.

Primul grup de prizonieri de la Tezerin, trimis la Auschwitz-Birkenau, era format din 3.800 de oameni, care au murit în noapte de 7-8 martie 1944 și al doilea contingent, de peste 10.000 de oameni, a fost exterminat în 11-12 iulie 1944.

Alți 2.750 prizonieri au fost trimiși în Germania și – din aceștia – doar 1.167 prizonieri erau în viață, în lagărele de muncă silnică, la finele războiului.

Lagărul familiilor avea o rată de supraviețuire de circa 6,6%, potrivit cercetării lui Kraus, dar, incredibil, cei mai mulți adulți care lucrau în „blocul copiilor” au supraviețuit ororilor naziste.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Pepe, relație de prietenie cu Ibrahim Ibru, actualul soț al Ralucăi Pastramă: "Vorbim aproape zilnic,...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier