Povestea pilotului sovietic care a devenit șef de trib indian

Povestea pilotului sovietic care a devenit șef de trib indian
Publicat: 15/03/2016, 13:54
Actualizat: 15/03/2016, 16:27

Ivan Datsenko a intrat în Armata Roșie, ca pilot, în iunie 1941, și există și o dată oficială a morții sale, 10 aprilie 1944. Dar data morții este doar în scriptele armatei, pentru că realitatea pare a fi cu totul alta.

Raportul oficial al morții sale arată că a pierit într-o misiune de bombardament; dar există unele relatări, neconfirmate, care arată că Ivan Datsenko a reușit să sară din avionul care ardea, și a fost capturat de nemți. A evadat, și a ajuns înapoi acasă. Aparatul stalinist l-a făcut trădător și l-a deportat în Siberia. Scapă din nou și ajunge, în cele din urmă, în Canada.

Alte versiuni avansează ideea că a fost spion sovietic care a acționat în Canada. Oricum, Ivan Datsenko apare din nou în 1967; dansatorul cecen Mahmud Esambaiev, care se afla la Expo ’67 în Montereal susține că l-a întâlnit. El a vizitat o rezervație care adăpostea un trib de circa 200 de persoane și a fost frapat de rusa fluentă a unui indian care fredona un vechi cântec ucrainean: „Rozpriahaite, khloptsi, koni”. Mai târziu, cei doi s-au întâlnit în cabina dansatorului și acolo secretul a fost dezvăluit. Numele „canadian” al șefului de trib era John MacComber.

Citește în continuare pe BusinessMagazin.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase