Premieră la o maternitate din România. Muzică și terapie cu lumină pentru copiii care se nasc prematur

Redactor:
Simona Tudorache
Premieră la o maternitate din România. Muzică și terapie cu lumină pentru copiii care se nasc prematur
Maternitatea Panait Sârbu din București are de astăzi o cameră de post- terapie pentru copiii nou născuți. Aici, terapiile complementare, precum muzico-terapia și terapia cu lumină, vor ajuta nou născutul care a avut probleme la naștere să își îmbunătățească greutatea, somnul, recuperarea medicală. Proiectul a fost gândit de cei de la Asociația Unu și Unu.

Conform statisticilor, în România se nasc prematur peste 18.000 de copii, 79% dintre bebeluși sunt născuți între 32 și 36 de săptămâni, 10% între 28-31 de săptămâni, iar 11% vin pe lume la doar 28 de săptămâni. Acești copii veniți mult prea devreme pe lume, cu un sistem neurologic și vascular foarte puțin maturizat, sunt incapabili să gestioneze multitudinea de stimuli din mediul exterior sunete puternice 24h/7 zile/săptămână, luminii puternice 24h/7 zile/săptămână și sunt manevrați pentru examinare și intervenții medicale foarte des. Astfel, copilul nu se poate odihni, îi este îngreunată adaptarea la mediul extern, vindecarea, îi este prelungită spitalizarea, iar digestia este afectată etc. Copiii pot petrece și 2-3 luni de la naștere la terapie intensivă și post-terapie.

Camera senzorială este primul proiect de terapie complementară pentru bebelușii îndelung spitalizați într-o secție de terapie intensivă de gradul III din România. Aceasta a necesitat măsurători ale zgomotului de fond din terapie intensivă pe timp de zi și de noapte,  consultarea psihologilor și a specialiștilor în muzico-terapie, inclusiv experți din SUA.

 

Inchide