Primul zbor privat pe Marte: detalii despre etapa inaugurală a misiunii

Primul zbor privat pe Marte: detalii despre etapa inaugurală a misiunii
Publicat: 11/12/2013, 18:31
Actualizat: 11/12/2013, 23:39

Compania olandeză Mars One, organizatoarea primului zbor privat către Marte, la care s-au înscris deja peste 200.000 de voluntari, a prezentat, marți, detalii despre prima etapă a acestei misiuni, care va include lansarea unui satelit și a unei capsule ce va coborî pe planeta roșie peste patru ani.

Mars One, o companie non-profit, a anunțat marți că a angajat companiile Lockheed Martin Space Systems și Surrey Satellite Technology pentru a construi un satelit și o capsulă pe care intenționează să le lanseze peste patru ani.

Această misiune robotizată va fi lansată spre Marte în ianuarie 2018, cu doi ani mai târziu decât era programat inițial, a anunțat Bas Lansdorp, fondatorul companiei Mars One.

Contractul cu Lockheed Martin pentru construirea unei capsule care să coboare pe Marte – asemănătoare cu capsula Phoenix creată de NASA în 2007 – a fost încheiat pentru suma de 250.000 de dolari, potrivit CBS News.

Mars One a plătit companiei Surrey Satellite circa 60.000 de dolari pentru a crea primul satelit „geostaționar” al planetei roșii, care va fi lansat tot în timpul aceluiași zbor inaugural.

Pentru a contribui la finanțarea acestui proiect, Mars One a lansat și o campanie de crowdfundig pe platforma IndieGoGo. Proiectul a adunat 10.000 de dolari în prima oră de la apariția sa pe acea platformă, iar, miercuri dimineață, suma ajunsese la 27.000 de dolari.

Un gardian, o mamă care își școlarizează copiii la domiciliu și un actor de stand-up comedy se numără printre cei peste 200.000 de voluntari din lumea întreagă care s-au înscris pe site-ul companiei olandeze pentru a deveni primii coloniști de pe Marte.

Voluntarii, al căror număr va fi redus la 40, înainte de a fi incluși într-un program de antrenament intensiv, au dezvăluit obiectele pe care le-ar lua în valizele lor dacă vor fi selecționate.

Un aplicant din Australia a spus că și-ar lua cu el instrumentul său preferat, ukulele, căruia i-a pus numele „Amanda”, iar un voluntar din Statele Unite spune că ar lua cu el o jucărie din pluș, foarte pufoasă, în forma unei manguste.

Până în 2015, candidații selecționați vor începe un regim de antrenament de opt ani, în timpul căruia vor învăța tehnicile care să îi ajute să reziste la perioadele îndelungate de izolare.

Majoritatea aplicanților pentru această călătorie pe Marte provin din Statele Unite. În topul țărilor cu cei mai numeroși aplicanți locurile următoare au fost ocupate de China și India.

Pentru acest proiect de 4 miliarde de dolari, înființat în 2010 de inginerul Bas Lansdorp, Mars One dorește să își recupereze investiția prin scoaterea la vânzare a drepturilor de televizare a acestei misiuni spațiale.

Participanții și-au dat acordul să rămână pe Marte până la sfârșitul vieților lor și să fie filmați pentru un reality show realizat după modelul emisiunii „Big Brother”.

Compania olandeză vrea să lanseze primul modul cu provizii care va coborî pe Marte cel mai devreme în octombrie 2016. Un „rover de instalare” va ajunge pe Marte în 2018. Acest rover va avea misiunea de a alege cel mai bun loc de pe Marte în care vor coborî viitoarele module.

În 2021, toate componentele viitoarei colonii umane vor ajunge la destinație, în șase module separate – două module pentru traiul zilnic, două unități cu instalații pentru întreținerea vieții, o a doua unitate cu provizii și un al doilea rover.

Reprezentanții olandezi spun că acele capsule vor fi testate de opt ori înainte de a fi utilizate pentru a transporta oameni – o metodă despre care directorii de la Mars One spun că va face călătoria spre Marte „mult mai sigură decât misiunile spre Lună”.

A doua etapă a misiunii va include interviuri cu membrii din comitetul director al companiei Mars One, iar candidații care vor avansa în etapa a treia vor concura între ei.

Etapa a treia va include o serie de probe și teste concepute pentru a-i pregăti pe voluntari pentru misiune. Ele vor fi transmise la televiziune și pe internet.

Grupul olandez spune că vizează amenajarea primei colonii umane pe Marte peste cel mult un deceniu.

Călătoria spre Marte, care se află la o distanță de circa 64,3 milioane de kilometri de Terra, în funcție de poziționarea pe orbită, durează aproximativ 200 de zile.

Bugetul misiunii, de 4 miliarde de dolari, este mult mai mare decât suma de 1,8 miliarde de dolari cheltuită de NASA pentru roverul Curiosity, cel mai avansat robot trimis de pământeni pe Marte.

Mars One vrea să finanțeze proiectul prin intermediul unui reality-show TV, în cadrul căruia vor fi aleși cei 24 participanți și care va prezenta pregătirea acestora.

Telespectatorii vor vota și vor alege prima echipă, alcătuită din patru voluntari, care va decola de pe Terra peste cel mult 10 ani. Până în anul 2033, colonia umană de pe Marte va include 20 de voluntari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Lupta unei femei din Peru pentru o „moarte demnă” s-a sfârșit cu o decizie istorică