Mihai Schiau
23.09.2015
Magazin

Proces inedit în SUA, pentru a stabili cine este proprietarul fotografiei de mai jos: maimuța care și-a făcut selfie sau fotograful căruia i-a fost furat aparatul

Proces inedit în SUA, pentru a stabili cine este proprietarul fotografiei de mai jos: maimuța care și-a făcut selfie sau fotograful căruia i-a fost furat aparatul
Peta (People for the Ethical Treatment of Animals), asociație care luptă pentru drepturile animalelor, a depus marți o plângere insolită, în numele unei maimuțe care și-a făcut selfie-uri, susținând că animalul este proprietarul imaginilor, și nu fotograful al cărui aparat a fost utilizat.

Asociația, cunoscută pentru acțiunile sale împotriva hainelor de blană, a depus plângerea la tribunalul federal din San Francisco în numele lui Naruto, un macac de șase ani, declarând că animalul este „autorul și proprietarul fotografiilor”, relatează miercuri 20minutes.fr.

„Argumentul nostru este simplu. Legea americană în privința drepturilor de autor nu interzice unui animal să dețină proprietate intelectuală și, fiindcă Naruto a făcut fotografiile, drepturile asupra lor îi aparțin, la fel ca în cazul oamenilor”, afirmă Peta.

Fotografiile incriminate au fost făcute în 2011 pe insula indoneziană Sulawesi cu aparatul lui David Slater, specialist în imagini din natură. El a publicat un album cu fotografii, conținând și două selfie-uri făcute de Naruto. Și editura Blurb din San Francisco este menționată în plângere.

Dacă Peta obține câștig de cauză, „ar fi prima oară când un animal ar fi declarat proprietar mai degrabă decât proprietate” și că „un drept i-ar fi recunoscut unei ființe neumane, în afară de necesitățile primare ca hrana, adăpostul, apa și îngrijirile veterinare”, afirmă asociația.

David Slater susține că, dimpotrivă, el este proprietarul fotografiilor fiindcă el a instalat trepiedul fotografic. A lipsit însă câteva minute, descoperind la întoarcere că maimuța apăsase pe declanșatorul aparatului foto, scrie Agerpres.

Inchide