RAPORT OMS: România, pe primele zece locuri din Europa la incidența infecțiilor cu transmitere sexuală

RAPORT OMS: România, pe primele zece locuri din Europa la incidența infecțiilor cu transmitere sexuală
Publicat: 28/05/2013, 16:20
Actualizat: 19/05/2015, 03:30

România se clasează în primele 10 locuri din Europa la incidența infecțiilor cu transmitere sexuală, potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății. Un milion de români suferă de o infecție cu transmitere sexuală. Aproape doi din 10 tineri cred că o persoană nu e infectată cu boli cu transmitere sexuală dacă nu prezintă niciun simptom vizibil.

Infecțiile cu Transmitere Sexuală (ITS) sunt în continuare o prioritate la nivelul OMS deoarece există în continuare o incidență crescută la nivel mondial, unde se estimează că există 340 milioane de cazuri noi de sifilis, gonoree, Chlamidia și Tricomonas la ambele sexe, la grupele de vârstă 15-49 ani, a declarat dr. Victor Olsavszky, reprezentant OMS pentru România, notează Agerpres.

Informațiile privind dimensiunea reală a problemei sunt limitate, deoarece supravegherea epidemiologică este neglijată în multe țări sau este subfinanțată, a spus dr. Victor Olsavszky.

Chiar în regiunea europeană nu toate țările membre colectează date despre toate ITS, infecțiile cu Chlamidia sau Tricomonas. Reprezentantul OMS a arătat că în Europa, ITS sunt în scădere.

„Dacă comparăm România cu media UE și media regiunii (atât la sifilis, cât și la gonoree) se poate constata o scădere sub media UE, tendința fiind în continuare de scădere. Acest fapt îmbucurător trage totuși un semnal privind supravegherea și modul de raportare al cazurilor. În contextul liberei circulații în cadrul UE este necesară o întărire a supravegherii epidemiologice.
În acest context mondial și european, OMS recomandă statelor membre o Strategie globală OMS pentru prevenția și controlul Infecțiilor cu Transmitere Sexuala (2006-2015)” a detaliat dr. Victor Olsavszky.

Direcții principale de acțiune sunt: promovarea unui comportament sexual care să asigure protecția și educarea populației pentru a apela la servicii medicale, programe de promovare a utilizării prezervativelor, integrarea intervențiilor și activităților de control ale ITS în asistența primară și la nivelul serviciilor de sănătate a reproducerii (inclusiv sector privat), intervenții specifice la nivelul populațiilor cu risc crescut, a punctat responsabilul OMS.

Privitor la managementul cazului de ITS, dr. Victor Olsavszky a menționat prevenirea și tratamentul sifilisului congenital și a conjunctivitei neonatale, detectarea precoce a infecțiilor simptomatice și ne-simptomatice, monitorizarea rezistenței la antibiotice și antivirale, controlul ITS este cea mai eficientă intervenție de sănătate.

El a subliniat că efortul actual global de control al ITS este considerat insuficient.

În România se observă o scădere a incidenței, ceea ce se poate interpreta ca un efect pozitiv al strategiei Ministerului Sănătății de control al ITS care datează din 2002, a evidențiat reprezentantul OMS pentru România.

Conf. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat pentru Agerpres că din 2002 cazurile de sifilis și gonoree, cele mai cunoscute infecții bacteriene cu transmitere sexuală, au scăzut.

Sifilisul a scăzut de la 12.000 de cazuri în 2002 la 2.209 în 2011, dar rămâne o preocupare și anume aceea că în continuare se înregistrează un număr important de cazuri la populația activă sexual.

„Numărul cel mai mare de cazuri se înregistrează la grupa de vârstă 15 – 45 de ani ajungând la un maxim de 30 de cazuri la 100 000 de locuitori la această grupă.

Marți, în cadrul dezbaterii „Strategii europene și românești în domeniul ITS” se vor aborda, între altele, aspecte privind situația reală a infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS) în Romania, cauze, strategia autorităților de a diminua incidența acestor boli, de ce a crescut numărul avorturilor la cerere.

BACALAUREAT 2013. Au început înscrierile la BAC 2013. Calendarul examenului

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Cutremur în tenis. HALEP a făcut anunțul: Nu se poate așa ceva
Pasca din copilărie, gust de neuitat. Care e ingredientul secret
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice