S-a aflat adevărul despre versiunea timpurie a „Mona Lisei”, descoperită în 1911

S-a aflat adevărul despre versiunea timpurie a Mona Lisei, descoperită în 1911
Publicat: 16/12/2014, 17:31

Informațiile au fost făcute publice în contextul în care lucrarea a fost expusă pentru prima dată în cadrul unei expoziții din Singapore dedicată lucrării și autorului său, Leonardo da Vinci. Expoziția este organizată de o fundație elvețiană care susține că „Mona Lisa timpurie” a fost pictată înainte de versiunea celebră a acestui portret feminin, care se află la muzeul Luvru din Paris.

„Credem că aceste noi descoperiri și noile analize științifice care tocmai au fost efectuate lasă spațiu pentru foarte puțină îndoială asupra faptului că tabloul este opera lui Leonardo”, a declarat David Feldman, vicepreședinte al Mona Lisa Foundation din Zurich.

„Vasta majoritate a experților fie sunt de acord cu noi, fie acceptă că teoria noastră are șanse foarte mari să fie adevărată”, a spus Feldman.

Pictura prezintă o Lisa del Giacondo mai tânără, soția unui negustor din Florența care este subiectul capodoperei expuse la Luvru și care a ajuns în colecția de artă a familie regale franceze în 1519, când Leonardo da Vinci a murit, în Franța.

Versiunea „timpurie” a picturii, despre a cărei existență apar mențiuni în mai multe relatări din secolul al XVI-lea, a ieșit la lumină la începutul secolului al XX-lea, când negustorul și colecționarul de artă britanic Hugh Blaker a descoperit-o în 1911 într-o casă din regiunea rurală a Angliei de sud-vest.

Blaker, care a deținut tabloul pentru mai mulți ani și a efectuat mai multe încercări nereușite de a-l autentifica, nu a identificat niciodată casa sau proprietarii din 1911 ai operei.

Într-un comunicat remis Reuters, o echipă de cercetători spune că au dat de urma unei lucrări intitulate „La Joconde”, împrumutată unei expoziții de artă din orașul Yeovil, din Anglia, în 1856, și vândute unui negustor de argint doi ani mai târziu.

Mergând înapoi în timp, cercetătorii spun că au găsit un document potrivit căruia un tânăr nobil din Somerset, James Marwood, a fost proprietarul unui tablou realizat de Leonardo intitulat „La Joconde” care a fost cumpărat probabil în timpul unei călătorii în Italia în jurul anilor 1780.

Echipa a stabilit și existența unei legături implicite cu o altă familie nobilă din Somerset care avea un interes profund în ce privește arta renascentistă și care a locuit în casa Montacute, clădire care în prezent este o atracție turistică majoră.

Cercetătorii spun că scurtele referiri ale lui Blaker la casa în care a găsit tabloul indică, în mare măsură, că ar fi vorba despre casa Montacute, ai cărei proprietari ar fi ajuns într-o situație financiară proastă până în 1911 și ar fi început să vândă în secret toate proprietățile.

Gioconda sau Mona Lisa este o pictură celebră a lui Leonardo da Vinci, realizată în anii 1503-1506. Tabloul prezintă o femeie cu expresie gânditoare și un surâs abia schițat, pictura fiind considerată cea mai renumită operă din istoria picturii. În prezent tabloul este expus la Muzeul Luvru din Paris.

Leonardo di ser Piero da Vinci, cunoscut ca Leonardo Da Vinci, a trăit între anii 1452 și 1519, fiind cel mai de seemă reprezentant al Renașterii italiene. Pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor, Leonardo da Vinci este considerat adesea cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (I)
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?