SUA încearcă să îl aresteze pe Roman Polanski. Regizorul a fost audiat în Polonia și lăsat în libertate

SUA încearcă să îl aresteze pe Roman Polanski. Regizorul a fost audiat în Polonia și lăsat în libertate
Publicat: 30/10/2014, 16:01

Regizorul Roman Polanski, care are dublă cetățenie, franceză și poloneză, și care este urmărit penal în Statele Unite pentru acte sexuale cu o minoră, fapt care a avut loc în 1977, a oferit garanții suficiente privind locul unde se va afla în Polonia în următoarea perioadă și posibilitatea de a fi contactat pentru ca arestarea sa să nu fie considerată necesară, a declarat purtătoarea de cuvânt a Parchetului din Cracovia, Boguslawa Marcinkowska.

„Procurorul l-a audiat pe Roman P. (Polanski, n.r.), care a refuzat să răspundă întrebărilor referitoare la faptele de care este acuzat”, a declarat Marcinkowska, abținându-se de la a rosti numele complet al „suspectului”, conform procedurilor legale din Polonia.

Polanski „s-a angajat să se prezinte la audieri de fiecare dată când parchetul și tribunalul i-o vor cere și a oferit adresa unde va locui în Polonia, numărul de telefon personal și cel al reprezentantului său. Din aceste motive, procurorul a decis că nu se impune să ceară tribunalului recurgerea la măsura arestării preventive”, a mai explicat purtătoarea de cuvânt.

Statele Unite nu au cerut deocamdată oficial extrădarea lui Polanski, ci doar reținerea lui în așteptarea demarării procedurii de extrădare.

Ca răspuns la întrebările jurnaliștilor referitor la prescrierea, potrivit legilor poloneze, a faptelor de care Polanski este acuzat – acte sexuale cu o minoră -, purtătoarea de cuvânt a subliniat că prescrierea, care a motivat refuzul, în 2010, al justiției poloneze de a-l extrăda pe regizor, trebuie luată în considerare, dar, în același timp, trebuie ținut cont de acordul de asistență judiciară dintre Polonia și Statele Unite și că, oficial, „extrădarea este posibilă”.

Potrivit sistemului juridic polonez, un tribunal independent se pronunță asupra unei cereri de extrădare. Dacă judecătorul respinge cererea, cazul se încheie. Dacă cererea este admisă, decizia finală de extrădare este luată de ministrul Justiției.

„Domnul Polanski este un cetățean liber, poate călători liber”, a declarat pentru AFP Mateusz Martyniuk, purtător de cuvânt al Parchetului general, precizând că Polonia nu a primit o cerere de extrădare din partea Statelor Unite.

Cererea justiției americane, adresată procurorului general al Poloniei, de a-l interoga pe Polanski, în așteptarea demarării unei proceduri de extrădare, a fost respinsă în primă fază pentru că nu îndeplinea criteriile cerute de acordurile internaționale, nefiind tradusă în limba poloneză, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Justiției, Mateusz Martyniuk, confirmând informațiile publicate anterior de cotidianul Gazeta Wyborcza. Condiția cerută, de traducere a cererii în poloneză, a fost îndeplinită miercuri seară, iar parchetul regional competent a demarat analiza cererii autorităților americane.

Polanski, în vârstă de 81 de ani, a mers în Polonia pentru a asista, marți, la Varșovia, la inaugurarea Muzeului de Istorie a Evreilor din Polonia (Polin, n.r).

În 2010, procurorul general al Poloniei a declarat că o extrădare a lui Polanski nu va fi posibilă, pentru că, potrivit legilor din Polonia, faptele de care este acuzat sunt deja prescrise.

Roman Polanski a fost arestat în 2009 la Zurich, în Elveția, unde mersese pentru a primi un premiu, apoi arestat la domiciliu pentru câteva luni, dar nu a fost extrădat.

Polanski a vizitat Polonia incognito, în 2011, fără să fie anchetat, dar vizita de săptămâna aceasta din Polonia nu a putut fi păstrată secretă, televiziunile difuzând imagini cu cineastul prezent marți la inaugurarea muzeului evreiesc.

Roman Polanski, regizorul unor filme clasice precum „Rosemary’s Baby” și „Chinatown”, a pledat vinovat în 1977 la acuzațiile de a fi întreținut raporturi sexuale cu o minoră în vârstă de 13 ani, Samantha Geimer, în timpul unei ședințe foto acompaniate de șampanie și droguri, iar, în anul 1978, a părăsit Statele Unite, de teamă să nu fie condamnat la ani grei de închisoare.

Roman Polanski s-a născut la Paris în 1933, din părinți polonezi. S-a mutat în Polonia împreună cu familia, în 1937, în preajma izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial. Părinții săi nu au supraviețuit Holocaustului, fiind duși în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Polanski și-a făcut studiile în Polonia, iar primul său film „Cuțitul în apă” (1962) a fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. De atunci, el a mai primit cinci nominalizări la Oscar, două premii BAFTA, patru premii Cesar, un Golden Globe și un Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes. În Marea Britanie a realizat trei filme, iar din 1968, s-a mutat în America.

Printre filmele regizate de Roman Polanski se numără „Balul vampirilor” (1967), „Un copil pentru Rosemary” (1968), „Cartierul chinezesc” (1974), „Căutare disperată” (1988), „Fecioara și moartea” (1994) și „Pianistul”, această peliculă aducându-i lui Polanski un Oscar pentru regie, în 2003.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care compozitor a fost înmormântat fără inimă?