Viața acestui antreprenor bate filmul: trădat de partenerii de afaceri, acum deține o companie de un miliard de dolari

Publicat: 23/02/2015, 21:03

Zenefits este una din cele mai dinamice firme de cloud computing, din punct de vedere al veniturilor. „Am lansat afacerea în mai 2013 și la opt luni distanță, aveam un venit de un milion de dolari”, povestește Conrad, potrivit Business Insider.

La un an distanță, la finele lui 2014, Zenefits avea un venit de 20 milioane de dolari și pentru 2015, antreprenorul își propune să aibă o cifră de afaceri de 100 milioane dolari. Zenefits a obținut o finanțare de 83,6 milioane dolari de la investitori precum Lars Dalgaard, un investitor al firmei Andreessen Horowitz. În 2011, Dalgaard și-a vândut propriul start-up de cloud, SuccessFactors, către gigantul SAP, pentru 3,4 miliarde dolari.

Un model de afaceri greu încercat

Zenefits este o companie cu sediul în San Francisco, care furnizează un serviciu gratuit de cloud pentru departamentele de resurse umane, acoperind toate aspectele activității: salarizare, recrutare, contribuții, concedii etc. Serviciul este gratuit și Zenefits obține venituri din vânzarea altor servicii, cum ar fi cel prin care companiile pot achiziționa asigurări de sănătate. Pe de altă parte, companiile pot folosi gratuit serviciul chiar dacă nu cumpără produse suplimentare.

Zenefits este pentru industria asigurărilor ceea ce este Uber pentru taximetrie și Airbnb pentru hoteluri. Și industria asigurărilor s-a autosesizat, în condițiile în care Zenefits a ajuns să fie restricționat în Utah, după un lobby al brokerilor de asigurări. În prezent, statul Utah caută o cale legală prin care să permită funcționarea Zenefits.

În decembrie 2014, fostul investitor de la PayPal, David Sacks, a devenit investitor aici și apoi directorul operațional. În 2012, Sacks a vândut ultimul start-up, Yammer, către Microsoft, pentru suma de 1,2 miliarde dolari.

Viața lui Conrad nu a fost mereu frumoasă

În urmă cu doi ani, în ianuarie 2013, Conrad se afla într-o situație precară. Tocmai fusese concediat din start-up-ul pe care chiar el îl înființase, SigFig (denumit inițial Wikinvest). Mai exact, colegul și partenerul său de afaceri l-a dat afară din companie. Dincolo de acest eșec, Conrad s-a confruntat cu un rateu la Harvard și s-a luptat cu cancerul testicular, o boală pe care a învins-o.

În liceu, a avut rezultate mediocre, după cum a recunoscut chiar el. „Am urmat apoi programul Westinghouse Talent Search, denumit acum Intel Talent Search, unde am petrecut doi ani pentru a studia neuroștiința și am ocupat locul III la un concurs național”, a povestit antreprenorul american.

Acest lucru l-a ajutat să meargă la Harvard, unde a lucrat la publicația universitară The Crimson, devenind redactor șef. „Mi-am petrecut mult timp la Crimson, 70 de ore pe săptămână și nu am mers la cursurile universitare timp de un an”, a declarat Conrad. „Am eșuat însă la școală. Am părăsit Harvard și ziarul Crimson. A fost o experiență foarte umilitoare și șocantă”.

Un an mai târziu, Conrad a obținut un job la firma de biotehnologie Amgen din California de Sud. „Aveam o viață foarte frumoasă. Locuiam la două străzi de plaja din Santa Monica. Am simțit că sunt „vedeta” companiei. Eram foarte, foarte tânăr, dar trăiam cu impresia că primesc multă atenție”, a spus Conrad.

A locuit într-un azil de bătrâni

Perioada de glorie de la Amgen s-a apropiat însă de sfârșit și Conrad a decis să părăsească firma. El a dorit să înființeze un start-up pentru analiza burselor de acțiuni, alături de un partener de afaceri și s-a mutat în San Francisco. Nu avea însă nici bani, nici un loc de muncă și a fost nevoit să locuiască într-un azil de bătrâni.

Bunicii cofondatorului companiei aveau un apartament în azil și le-au permis să locuiască acolo gratuit. Desigur, nimeni cu vârsta sub 65 de ani nu ar fi avut acest drept, dar cei doi tineri au reușit să se strecoare de fiecare dată înăuntru… Din păcate, compania Sigfig întâmpina dificultăți financiare și mai rău decât atât, era condusă „de cei doi directori”. La un moment dat, familia lui Mike, cofondatorul, a decis să investească mai mult în afacere și Conrad a fost debarcat.

„În consecință, am înființat Zenefits, într-un moment dificil al existenței mele. Fusesem concediat. Am plecat în dizgrație. Mă gândeam cum o să trec peste asta”, a mărturisit antreprenorul. În ziua în care a părăsit SigFig, Conrad a înregistrat business-ul Zenefits. Și-a investit toate economiile, 20.000 de dolari, în afacere și a trăit din salariul soției, până când afacerea sa a devenit profitabilă.

Zenefits a fost înființată cu gândul la SigFig, care în momentul de glorie avea 30 de angajați și nu necesita serviciile unui manager de resurse umane. Ca supraviețuitor al cancerului, Conrad s-a concentrat mai mult asupra asigurărilor de sănătate ale angajaților. Mai mult, Conrad a angajat numeroși oameni de la SigFig în compania sa.

Cea mai bună lecție a eșecului

În mai puțin de un an, antreprenorul Conrad a dovedit fiabilitatea modelului său de business. În al doilea an de activitate, și-a majorat semnificativ baza de utilizatori și a semnat contracte cu 2.000 de companii din 47 de state ale SUA, deservind peste 50.000 de angajați.

Deși are o vechime de doar doi ani, Zenefits are deja 570 de angajați, care lucrează în San Francisco și Phoenix. Conrad nu discută despre valoarea companiei sale, dar unii analiști estimează că Zenefits ar valora un miliard de dolari. Ce a învățat Conrad din toată această experiență, demnă de un film de la Hollywood? „Am învățat că eșecul doare și nu ți-ai dori niciodată să te confrunți cu el. Nu sunt multe de spus, referitor la această lecție de viață”, a conchis antreprenorul.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
A murit marele actor. A fost iubit de toată lumea. L-au adorat
Bela Urasi, milionarul care își afișează banii pe patru roți. Ce bolizi are siguraticul om...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Turnul Eiffel împlineşte astăzi 135 de ani