Avertisment dur al Comisiei Europene: Guvernul Ponta duce lipsă de viziune și strategie

Avertisment dur al Comisiei Europene: Guvernul Ponta duce lipsă de viziune și strategie
Publicat: 28/09/2012, 16:15
Actualizat: 10/07/2016, 10:45

Șefa Unității pentru România din DG REGIO a atenționat Guvernul că procesul de elaborare a poziției României față de viitoarea perioadă de programare a bugetului UE nu este derulat corespunzător, iar recomandările CE nu sunt luate în considerație integral, criticându-i lipsa de viziune și strategie.

Atenționările au fost transmise de Angela Martinez-Sarasola, șefa Unității pentru România din cadrul DG REGIO (Directoratul General pentru Politică Regională al Comisiei Europene), în contextul în care la nivelul Uniunii Europene există discuții privind bugetul rezervat statelor membre pentru perioada 2014-2020, și se regăsesc în două documente confidențiale comunicate Guvernului în lunile iulie și, respectiv, septembrie de către Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană de la Bruxelles.

Oficialul Comisiei Europene arată, potrivit documentelor obținute de MEDIAFAX, că este dezamăgit că procesul de elaborare a poziției României nu se derulează corespunzător, recomandările făcute de Comisie nefiind luate în considerație în întregime. Acesta a atenționat că nu există un progres suficient, mai ales comparativ cu alte state membre, arătând că lipsește abordarea strategică și viziunea asupra următoarei perioade.

Oficialul european a insistat ca poziția României să plece de la întocmirea unor strategii sectoriale, în a căror elaborare să fie implicate direcțiile de politici din ministere și nu autoritățile de management, iar strategiile respective să identifice situația existentă în fiecare domeniu, nevoile pentru domeniile respective și sectoarele pe care se dorește să se pună accentul în perioada viitoare de programare.

Potrivit sursei citate, Comisia nu a finalizat încă poziția sa în privința negocierilor cu România pentru viitoarea perioadă de programare, deși se preconiza ca aceasta să fie gata la începutul lunii septembrie, dar se așteaptă ca documentul să fie definitivat la sfârșitul lunii octombrie.

Săptămâna trecută, după ce premierul Victor Ponta a avut o discuție la Bruxelles cu președintele Comisiei Europene, Guvernul a anunțat că va fi înființat un grup de lucru pentru negocierea alocărilor destinate României în bugetul UE 2014-2020, dar că deși decizia finală asupra bugetului va fi în Consiliul European extraordinar din 22-23 noiembrie, unde va fi prezent președintele Traian Băsescu, Executivul nu se va consulta cu Președinția.

„La nivelul Guvernului, împreună cu toate instituțiile și beneficiind de exeprtiză din zona neguvernamentală, vom constitui un grup de lucru special pentru a cristaliza obiectivele principale ale României în cadrul bugetului 2014-2020, mecanismul de negociere și prioritățile absolute ale noastre, în așa fel încât să avem o poziție consolidată cu care să putem negocia și să pot negocia, ca prim-ministru, poziția Guvernului României referitoare la acest subiect esențial”, a spus atunci Ponta.

Întrebat de jurnaliști dacă grupul de lucru va colabora cu Administrația Prezidențială, având în vedere că deciziile finale asupra bugetului se iau în Consiliul European, unde participă președintele României, premierul Ponta a răspuns că nu va exista o astfel de colaborare.

„Nu, președintele României nu are niciun fel de atribuție constituțională în domeniul bugetar”, a arătat primul-ministru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Matei Dima, la un pas de căsătorie. Bromania are planuri mari
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Temperaturile ridicate cresc prețul mâncării, constată un studiu