BACALAUREAT 2012. Cum a arătat PROBA DE ROMÂNĂ la „Jean Monnet”, liceul VIP-urilor. „Am învățat câteva zile”

Publicat: 02/07/2012, 16:05
Actualizat: 22/08/2013, 12:22

EXAMENUL DE BACALAUREAT 2012 a început cu proba la LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ.

La Liceul Teoretic „Jean Monnet” din Capitală, candidații la BACALAUREAT 2012 au început să soseacă, încă înainte de ora 8.00 dimineața. Dacă pe cei mai mulți i-au adus părinții, cu mașinile un tânăr a ales să vină la BAC „pe două roți”.

„Am învățat câteva zile”

Îmbrăcat cu o geacă roșie de motor, cu ochelarii de soare la ochi și casca de motociclist personalizată în mână, tânărul spune că nu se pune problema să aibă emoții și că „este foarte pregătit”, fiindcă a învățat câteva zile.

„Am auzit că în ultimii ani a picat basmul. Dar nu contează, Caragiale, ceva… Poate să pice orice, nu am nicio problemă. Am învățat câteva zile înainte și am citit toate alea și n-am nicio problemă. Sunt că o să iau notă foarte mare. Nouă, zece, poate”, a declarat absolventul de liceu, pe un ton foarte relaxat. Când îl întrebăm te motocicletă, tânărul spune că este „o Honda de 10.000 de euro, cu peste 100 de cai putere”.

Cu câteva minute înainte de ora 9.00 candidații au intrat în liceu, de unde au fost direcționați către sălile de examen. În ciuda căldurii de afară, zeci de părinți așteaptă emoționați, pe trotuarul din fața liceului, ca fii și fiicele lor să iasă cu vești bune de la proba de ROMÂNĂ de la BACALAUREAT 2012. La „Jean Monnet” dau acum BAC-ul și elevii care au absolvit liceul „Nicolae Tonitza”

Pe cealaltă parte a străzii, mama unei candidate are în mână o cărticică de rugăciuni. Aceasta declară că și-a luat trei zile de concediu, pentru a putea veni să o susțină pe fiica ei, absolventă a Liceului Tonitza, pe durata celor trei probe.

Un părinte, în fața liceului: „Meditația este o instituție. Este o a treisprezecea clasă”

La aceeași instituție de învățământ a terminat și fiica unui domn care așteaptă, alături de alte două mame, în fața Liceului „Jean Monnet”. „Am un pic de emoții, nu atât din partea ei, cât din partea sistemului. Eu cred că ea, în ceea ce o privește, a făcut cam tot ce era de făcut, s-a pregătit, a învățat. Totul se reduce la șansă, să pice pe un subiect pe care îl știe mai bine”, a spus tatăl tinerei. Întrebat dacă fiica lui a făcut meditații pentru BAC, domnul nu doar confirmă acest lucru, ci susține și că „nu se poate fără”. „Meditația este o instituție. Este o a treisprezecea clasă, un alt sistem de învățământ. și se pare că sunt bine coordonate. De la școală nu se dă tot ce trebuie, ca să poată să primească, în schimb, de la meditații”, afirmă convins tatăl.

Un elev: „La matematică n-ai cum s-o dai la-ntors”

Puțin după ora 11.00, din curtea Liceului Jean Monnet iese primul elev care a terminat de rezolvat subiectele la proba de LIMBA și LITERATURA ROMÂNĂ. Cătălin Manda, absolvent al Liceului Teoretic „Jean Monnet”, a avut nevoie de aproximativ o oră și 20 de minute pentru a rezolva cele trei subiecte de la română, despre care spune că au fost foarte ușoare. De asemenea, el a mai declarat și că a avut nevoie doar de trei zile pentru a învăța la această materie. Chiar și așa, Cătălin spune că se teme de proba la matematică. „La română mai poți să mai scrii de un autor, de ce-a făcut, că ai mai auzit de el. Dar la matematică n-ai cum s-o dai la-ntors. dacă nu știi, nu știi și aia e. Toată lumea din liceu e terifiatăde BAC-ul la matematică”, a declarat absolventul la ieșirea din sala de examen. Întrebat ce vrea să urmeze mai departe, absolventul a spus că vrea să dea la Academia de Poliție.

N-a învățat absolut deloc pentru BAC

La scurt timp după Cătălin, a ieșit și Sorina, care spune că nu a învățat absolut deloc pentru proba de la BAC. „A picat exact ce voiam și a fost O.K.”, spune tânăra. Aceasta este indecisă în legătură cu studiile pe care le va urma mai departe și spune că mai întâi trebuie să învețe pentru celelalte două probe rămase. „Nu mă aștept la vreo notă. Dacă trec, e bine”, încheie Sorina.

Odată cu primii elevi ieșiți din examen s-au aflat și SUBIECTELE LA ROMÂNĂ, ceea ce i-a liniștit pe unii dintre părinții care așteptau afară sau, dimpotrivă, a amplificat emoțiile altora. Este și cazul mamei unui absolvent de la „Jean Monnet”, care spune că, din discuțiile avute cu fiul ei înainte de examen, acesta și-ar fi dorit să nu îi pice Eminescu la partea a III-a. „Sper că cât de cât o să se descurce, la fiecare câte puțin. Nu se aștepta la Eminescu. Se aștepta la „Ion”, la „Moromeții”, la „Moara cu noroc”, la altceva”, spune aceasta, vizibil emoționată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte