Magistrații români au transferat în Rusia dosarul penal al diplomatului care a accidentat grav o tânără pe trecerea de pietoni

Magistrații români au transferat în Rusia dosarul penal al diplomatului care a accidentat grav o tânără pe trecerea de pietoni
Publicat: 12/11/2012, 15:18
Actualizat: 25/06/2013, 15:24

Instanța română transferă Rusiei procedura anchetării diplomatului care a lovit cu mașina o tânără pe trecerea de pietoni, el urmând a fi cercetat în țara natală pentru vătămare corporală din culpă și refuzare de recoltare de probe biologice.

Astfel, Judecătoria sectorului 3 București a admis, vineri, cererea Parchetului privind trasferarea de procedură în vederea continuării cercetării diplomatutului rus, instanța stabilind înaintarea dosarului către autoritățile judiciare din Rusia.

Decizia instanței poate fi contestată în termen de cinci zile, la Tribunalul București care se va pronunța definitiv pe această chestiune.

Miercuri, Judecătoria sectorului 3 a amânat pentru vineri dezbaterile în procesul în care procurorii parchetului acestei instanțe cer transferarea către Federația Rusă a procedurilor judiciare în cazul diplomatului rus care a accidentat grav o tânără pe o trecere de pietoni din București.

Instanța a cerut, miercuri, Poliției și Parchetului administrarea de noi probe în acest dosar, înainte de a delibera cu privire la transferarea anchetei către oficialii ruși.

În acest context, instanța a amânt judecarea cererii de transfer pentru vineri, 9 noiembrie.

Procurorii au trimis, în 23 octombrie, la Judecătoria sectorului 3 dosarul diplomatului rus care, în 21 octombrie, a accidentat grav o tânără pe o trecere de pietoni din Capitală, cu propunere a transferului de proceduri, pentru ca bărbatul să poată fi judecat în Rusia, declarau, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

După ce Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că secretarul Ambasadei Rusiei la București beneficiază de imunitate diplomatică, polițiștii Brigăzii Rutiere au trimis dosarul procurorilor Parchetului sectorului 3, potrivit surselor citate.

La rândul lor, procurorii au trimis dosarul la Judecătoria sectorului 3, urmând ca magistrații să dispună, potrivit legii, transferul de proceduri astfel încât cetățeanul rus să poată fi judecat în țara lui pentru vătămare corporală din culpă.

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a solicitat autorităților Federației Ruse retragerea imunității de jurisdicție a diplomatului implicat în accidentul din 21 octombrie, când o studentă de 19 ani din Brăila a fost accidentată de mașina condusă de un diplomat rus pe o trecere de pietoni din sectorul 3.

Ambasadorul Rusiei la București, Oleg Sergheevici Malghinov, a declarat că, în conformitate cu prevederile Convenției de la Viena, este considerată imposibilă ridicarea imunității diplomatului implicat în accident și a precizat că acestuia i s-a oprit mandatul și a părăsit miercuri România.

Malghinov a precizat că ambasada își exprimă încă o dată „regretul profund în legătură cu consecințele grave” ale accidentului care a avut loc duminică 21 octombrie, în urma căruia o tânără a fost accidentată. „Exprimăm sincera compasiune față de rude și cei apropiați, pentru noi esențială este sănătatea domnișoarei, ambasada se află într-un contact permanent cu autoritățile spitalului”, a precizat Oleg Malghinov.

Consulul rus în România Andrei Lancikov a declarat pentru Ria Novosti că diplomatul rus care a lovit o tânără pe trecerea de pietoni mergea regulamentar și „era treaz”.

„Prim-secretarul ambasadei, Aleksandr Evsiukov, pe 21 octombrie, mergea în automobil cu soția și copilul și a lovit pe trecerea de pietoni o cetățeancă româncă. În prezent, ea se află la reanimare în stare critică”, a declarat, pentru Ria Novosti, Lancikov, adăugând că Ambasada Rusiei la București și-a exprimat regretul în legătură cu această întâmplare.

Lancikov a anunțat că diplomatul „conducea cu viteza regulamentară” și „era treaz”. Cu toate că „el (Evsiukov) a refuzat testarea alcoolemiei (…), la ambasadă s-a confirmat că era treaz”, a subliniat consulul rus.

Potrivit acestuia, „fata a traversat drumul în fugă” și Evsiukov „pur și simplu nu a văzut-o”. Deși a admis că au fost încălcate unele reguli de circulație, el a precizat că „deocamdată este prematur să se vorbească despre gradul de vinovăție”.

„Conform Convenției de la Viena, diplomații au imunitate diplomatică și sunt exceptați de la jurisdicția penală și administrativă în țara de acreditare”, a mai spus Lancikov, precizând totodată că ambasada va clarifica circumstanțele accidentului.

Tânăra accidentată a fost transportată, în comă, la Spitalul Bagdasar-Arseni din București.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Florian Bica, a declarat, pentru MEDIAFAX, că tânăra rămâne internată la Secția de terapie intensivă, starea ei fiind ușor ameliorată.

Potrivit unor surse din Poliție, în 2008, intersecția Bulevardului Camil Ressu cu strada Ilioara, în care s-a produs accidentul, a fost declarat „punct negru”, adică zonă de risc rutier ridicat, și s-a făcut, în acest sens, o sesizare către Administrația Străzilor din cadrul municipalității.

În 2009, în intersecția respectivă s-au făcut îmbunătățiri și s-a pus marcaj bicolor cu vopsea termoplastică și benzi rezonatoare. Chiar și în aceste condiții, anul acesta, în luna mai, acolo a mai avut loc un accident grav, în urma căruia o tânără de 23 de ani a murit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
IREAL! Ce ți se poate întâmpla dacă răspunzi la telefon și spui „DA”!
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
Cea mai profitabilă investiţie: cine cumpără acţiuni de 5.000 de lei câştigă cel puţin 500...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Narcisa, reacție neașteptată după accidentul în care a murit iubitul ei, Mădălin Paul Păduran! Gestul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
TOP cele mai ieftine SUV-uri (RABLA 2024). Modelul SURPRIZĂ pe care toți românii îl caută
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
Devine interzis total pentru posesorii de mașini. Decizia drastică anunțată chiar acum
Codul Rutier. Capcana în care cad mulți șoferi atunci când fac depășiri
O femeie a văzut că „porțile iadului” s-au deschis chiar în curtea casei sale, în...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
"Nu am să mă mai întorc". Postările tânărului care și-a pierdut viața în accidentul rutier...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Guvernul Greciei vrea să ofere tururi private de 5.000 de euro la Acropole