Ministrul Educației spune că va respecta decizia potrivit căreia Ponta nu a plagiat. „Legea e făcută de Daniel Funeriu, nu de mine”

Ministrul Educației spune că va respecta decizia potrivit căreia Ponta nu a plagiat. Legea e făcută de Daniel Funeriu, nu de mine
Publicat: 20/07/2012, 19:21
Actualizat: 30/09/2012, 21:21

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că în privința tezei de doctorat a lui Victor Ponta va respecta decizia Consiliului Național de Etică (CNE) – singurul for competent să se pronunțe în caz, conform legii „făcute de Funeriu”, și nu de ea.

„Asta spune legea și nimeni nu e mai presus de lege. Iar legea e făcută de Daniel Funeriu, nu de mine”, a spus ministrul, care a lăsat să se înțeleagă faptul că, dată fiind decizia CNE, nu se pune problema ca Ministerul Educației să aprobe o eventuală solicitare de retragere a titlului de doctor al lui Ponta.

Ministrul Educației a mărturisit, în același context, că nici măcar nu a citit raportul în urma căruia CNE a hotărât că Victor Ponta nu a plagiat în teza de doctorat. „Ieri (joi – n.r.), am participat timp de opt ore la dezbateri cu directorii liceelor tehnologice, pentru că îmi doresc cu adevărat să fac ceva în acest mandat”, a mai spus Andronescu.

Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică (ANCS), instituție pe lângă care funcționează CNE, a precizat anterior că acest for este singura structură instituțională exclusiv competentă să se pronunțe pe cazuri care pot constitui abateri de la normele de buna conduită, în cazul demnitarilor. Cadrul legal invocat de ANCS este OG 28/2011 privind modificarea și completarea Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea științifică, dezvoltarea tehnologică și inovare.

Rectorul Universității din București (UB), Mircea Dumitru, a declarat că poate retrage diploma de doctorat a premierului Victor Ponta doar dacă Ministerul Educației își dă acordul, întrucât aceasta este conferită în urma unui ordin al ministerului.

Comisia de Etică a UB a hotărât că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiată, „prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele”.

„Comisia își exprimă cu această ocazie serioase dubii privind calitatea actului de coordonare științifică în cazul analizat”, se arată în raportul Comisiei de Etică.

Una dintre analizele din raportul Comisiei de Etică se numește „Procedee și tipuri de plagiere în teza de doctorat a domnului Victor Ponta”, iar cea de-a doua reprezintă o anexă nr. 2 care cuprinde lista paginilor din teză cu texte reproduse fără respectarea regulilor de citare din cele patru lucrări științifice sursă. Astfel, sunt scoase în evidență „locurile foarte multe din teză unde s-a copiat și în ce fel s-a copiat”, explicând că această copiere a fost făcută „prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri, sau prin inversare unor blocuri de text în raport cu sursele, dar și prin preluarea fără note de subsol a unor bucăți de text, ceea ce arată că autorul a văzut măcar cum se citează corect”.

UB s-a autosesizat în cazul suspiciunii de plagiat în teza de doctorat a premierului Victor Ponta, în baza Cartei Universității din București.

Decizia Comisiei de Etică a UB a fost anunțată vineri, la o zi după ce Consiliul Național de Etică a informat că titlul de doctor în Științe Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obținut în concordanță cu legislația în vigoare în 2003 și calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susține.

Totodată, potrivit raportului întocmit de experți și aprobat prin hotărârea Consiliului Național de Etică (CNE), nu se poate aprecia că doctorandul Victor Ponta și-ar fi însușit partenitatea unor idei, concepte, modele care nu îi aparțineau și le-ar fi prezentat drept contribuții personale sau originale.

„Teza de doctorat a fost susținută în Catedra de Drept Public din cadrul Facultății de Drept a Universității București în data de 1.04.2003, în prezența unor profesori remarcabili: prof. dr. Ioan Muraru, prof. dr. Nicolae Popa, prof. dr. Emil Molcuț, prof. dr. Antonie Iorgovan, prof. dr. Dan Drosu Saguna și alți specialiști de renume care au apreciat valoarea lucrării”, se mai menționează în raportul experților, care a stat la baza hotărârii luate de CNE.

Potrivit concluziilor raportului final, CNE a luat act de îndeplinirea tuturor procedurilor legale în vigoare la data susținerii tezei de doctorat a lui Victor Ponta, reținând faptul că referințele bibliografice au fost menționate preponderent la sfârșitul lucrării.

Premierul a solicitat Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică (ANCS) să îi fie analizată în Consiliul Național de Etică teza de doctorat susținută în 2003, după ce revista Nature scria că premierul este acuzat de plagiat, susținând că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă și indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internațională ar conține texte copiate.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că decizia Comisiei de Etică a Universității București, pe care a calificat-o drept „comisie ad-hoc” special pentru el, este „politică” și că singura hotărâre recunoscută este cea a Autorității Naționale de Cercetare Științifică (ANCS).

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat, la 13 iulie, că dacă în CNE se stabilește că teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat, se poate merge până la desființarea școlii de doctorat.

Un al treilea for, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis, în ședința din 29 iunie, că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă atunci Ministerului Educației retragerea titlului de doctor.

Președintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei, foarte ușor de detectat.

În ce privește bibliografia lucrării de doctorat a lui Ponta („Curtea Penală Internațională”), în cazul a aproape 40 de pagini ale lucrării nu a fost menționată sursa, potrivit CNATDCU.

Liviu Pop, care a asigurat interimatul la conducerea Ministerului Educației, a emis, înaintea ședinței din 29 iunie, un ordin de reorganizare a CNATDCU și a susținut că acest for nu are competență să ia decizii legate de doctoratul lui Ponta.

Totodată, Pop afirma că de problemele de plagiat se ocupă Consiliul Național de Etică, acesta fiind singurul care poate rezolva problema posibilului plagiat al premierului.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Ce noi restricții intră în vigoare în România! Decizia autorităților după explozia numărului cazurilor de...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Vaccinarea anti-COVID a accelerat. Un epidemiolog a anunțat când vom atinge imunitatea de turmă în...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
IATĂ noile MĂSURI pe care sunteți OBLIGAȚI să le RESPECTAȚI!
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
TOATĂ GERMANIA e în stare de șoc: Nimeni nu ar fi crezut așa ceva vreodată:...
Trecerea la ora de iarnă în 2021. Un mare pericol amenință milioane de români
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021