REACȚIA ambasadei Rusiei în cazul presupusului spion rus. „Ceea ce ne preocupă este limitarea drepturilor unui cetățean rus, în contextul în care ambasada nu a fost informată”

REACȚIA ambasadei Rusiei în cazul presupusului spion rus. Ceea ce ne preocupă este limitarea drepturilor unui cetățean rus, în contextul în care ambasada nu a fost informată
Publicat: 31/10/2012, 09:30
Actualizat: 29/03/2019, 10:39

Ambasada Rusiei la București este „preocupată” de „limitarea drepturilor” cetățeanului rus depistat cu documente clasificate și a adresat MAE o nouă cerere pentru informații privind motivele reținerii și pentru oferirea de acces consular, informează Vocea Rusiei, în ediția online.

Ambasada Rusiei la București este „preocupată” de „limitarea drepturilor” cetățeanului rus depistat cu documente clasificate și a adresat MAE o nouă cerere pentru informații privind motivele reținerii și pentru oferirea de acces consular, informează Vocea Rusiei, în ediția online.”Ambasada Rusiei în România a trimis pe 26 octombrie o notă Ministerului Afacerilor Externe din România, dar nu a primit nicio informație oficială despre această situație”, a declarat un oficial de la reprezentanța diplomatică rusă.

„Ceea ce ne preocupă este limitarea drepturilor unui cetățean rus, în contextul în care ambasada Rusiei nu a fost informată. Am trimis o nouă solicitare Ministerului român al Afacerilor Externe, în care cerem să ni se indice numele rusului, motivele reținerii lui și să fie oferit acces consular la această persoană în conformitate cu dreptul internațional”, adaugă ambasada Rusiei.

Vineri, Ambasada Rusiei preciza, la solicitarea MEDIAFAX, că nu a fost informată de autoritățile române despre cetățeanul rus depistat pe aeroport cu documente clasificate ale IPROMIN SA și că va cere clarificări printr-o notă verbală trimisă MAE român. „Ambasada Rusiei nu are nicio informație despre un cetățean rus reținut de autoritățile române pe 19 octombrie. Dacă cazul chiar a avut loc, noi nu am primit nicio informație. Vom face o cerere autorităților României pentru clarificare. Vom trimite o notă verbală MAE pentru a ne oferi detalii. Fără informații, nu putem face niciun alt comentariu”, declara vineri, pentru MEDIAFAX, consulul Andrei Lancikov, de la Secția Consulară a Ambasadei.

De asemenea, consulul rus a precizat că, potrivit prevederilor legislației internaționale, autoritățile române au obligația să notifice Secția Consulară a Ambasadei Ruse atunci când rețin un cetățean rus. Lancikov a menționat că Secția Consulară nu a fost contactată nici de cetățeanul rus menționat în legătură cu acest caz.

Totodată, Anatoli Loșakok, secretarul III al Ambasadei Rusiei însărcinat cu relația cu presa, a spus că Ambasada nu face niciun comentariu privind acest caz, fiind de domeniul consular.

În 19 octombrie, O.M., în vârstă de 42 de ani, cetățean rus, a fost depistat pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, în timp ce încerca să părăsească teritoriul României, având asupra sa documente și hărți geologice, emise de autorități ale statului român, conținând informații și date clasificate privitoare la zăcămintele de cupru și metale rare aferente exploatărilor Moldova Nouă și SUVOROV, a informat vineri DIICOT printr-un comunicat de presă. Suportul informativ a fost asigurat de către SRI.

DIICOT face verificări după ce factori de decizie din IPROMIN SA București au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federația Rusa informații și documente clasificate referitoare la zăcămintele de cupru și metale rare din zona Moldova Nouă, mai exact zăcământul „Suvorov”.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală fac cercetări față un grup infracțional, constituit din persoane având cetățenie rusă și română, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de articolul 19 din Legea 51/1991, articolul 169 și articolul 298 Cod penal. „În fapt, s-a reținut că factori de decizie din cadrul SC IPROMIN SA București au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federația Rusă informații și documente clasificate referitoare la zăcămintele de cupru și metale rare din zona Moldova Nouă, mai exact zăcământul de banatite și zăcământul «SUVOROV»”, se arată în comunicatul DIICOT.

Procurorii DIICOT fac verificări privind autenticitatea documentației, caracterul clasificat al informațiilor și documentelor, impactul negativ asupra securității naționale, precum și efectele produse asupra economiei naționale și mediului concurențial, urmând ca, raportat la probatoriul administrat, să fie dispuse măsurile legale în cauză. Cercetările continuă în vederea documentării întregii activități infracționale, a mai precizat sursa citată.

Cetățeanul rus care a încercat să iasă din țară cu documente clasificate despre zăcăminte de cupru și metale rare din zona Moldova Nouă are interdicție de a părăsi Bucureștiul, măsura fiind luată de procurorii DIICOT după ce a fost prins pe Aeroportul Otopeni.

SRI evaluează impactul asupra securității naționale a documentelor clasificate despre zăcăminte de cupru găsite la cetățeanul rus, acesta fiind prins pe Aeroportul Otopeni de către Brigada Antitero în urma unui control de rutină, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Serviciului, Sorin Sava.

„Cetățeanul rus a fost depistat de specialiști ai Brigăzii Antitero în urma unui control de rutină pe Aeroportul Henri Coandă. Asupra acestuia au fost dispuse măsuri preventive de către procurorii DIICOT, iar ofițerii SRI verifică caracterul documentelor și impactul asupra securității naționale. Momentan nu se pot oferi alte detalii legate de această anchetă”, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații (SRI), Sorin Sava.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Intră în vigoare de la 1 APRILIE. Schimbarea care afectează direct extrem de mulți români
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (II)
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...