SCRISORILE FUGARULUI Cristian Sima către păgubiții săi. Ce caută Viorel Hrebenciuc și Daniel Dăianu, fost ministru de Finanțe, în povestea brokerului cu imagine de idol

SCRISORILE FUGARULUI Cristian Sima către păgubiții săi. Ce caută Viorel Hrebenciuc și Daniel Dăianu, fost ministru de Finanțe, în povestea brokerului cu imagine de idol
Sima susține că, deși cei aproximativ 60 de clienți ai firmei sale de tranzacții bursiere WBS Holding se plâng acum că și-au pierdut banii, ei știau foarte bine riscurile la care se expun și că el nu a făcut decât să "le exploateze la maxim lăcomia".

Dispărut fără urmă de aproape două săptămâni, brokerul Cristian Sima, fostul șef al Bursei din Sibiu, a trimis astăzi trei email-uri la câțiva destinatari din România (redacția Hotnews, jurnalistul Radu Soviani și cântărețul Tudor Chirilă), în care explică că nu a fugit din România cu banii clienților săi, ci i-a pierdut pe burse.

În acest moment, nu se știe încă unde se află Sima, cu excepția unei vagi localizări geografice pe care o oferă singur: într-o țară de peste Oceanul Atlantic, unde locuiește cu forme legale. Speculația cea mai la îndemână este SUA. Totodată, nu există decamdată plângeri penale pe numele lui Sima, din partea clienților cărora le-a pierdut banii.

Sima susține că, deși cei aproximativ 60 de clienți ai firmei sale de tranzacții bursiere WBS Holding se plâng acum că și-au pierdut banii, ei știau foarte bine riscurile la care se expun și că el nu a făcut decât să „le exploateze la maxim lăcomia”. Mai mult, scrie Sima, clienții săi ar fi câștigat sume considerabile de bani până la această prăbușire, pentru care Sima își asumă întreaga responsabilitate. Nimeni nu vorbește însă acum de câștigurile pe care le-a adus brokerul.

Printre clienții lui Cristian Sima se numără fostul ministru de Finanțe liberal Daniel Dăianu, care ar fi pierdut 200.000 de euro pe mâna lui Sima, creatoarea de modă Irina Schrotter, care ar fi pierdut 100.000 de euro, dar și Marie Rose Mociorniță sau vedeta de televiziune Andreea Raicu. Foști clienți de-ai săi, care au ieșit din afacere înainte să își piardă banii, au fost jurnalistul Robert Turcescu sau cântărețul Tudor Chirilă.

Sima explică în scrisorile sale că se consideră un Ronin (samurai rămas fără stăpân) care vrea să spună doar adevărul și arată modul în care a ajuns să fie considerat un idol al burselor, atrăgând astfel  mulțime de persnalități publice să îi lase banii pe mână. „Aveam nevoie să fac oamenii să câștige pentru a fi adulat după aceea”, spune Sima cum a exploatat lăcomia clienților săi. Pentru a fi ferit de acest defect, Sima spune că trebuie să ai un raport de indiferență față de bani, lucru pe care el susține că îl practică.

Cum a ajuns brokerul fugar să îl sfătuiască pe președintele Traian Băsescu

Cristian Sima susține în scrisorile sale că a ajuns să îi trimită sfaturi de natură ecnoomică președintelui Traian Băsescu. Prin intermediul consilierilor prezidențiali Alexandra Gătej și Iulian Fota, dar și prin fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, Sima susține că l-a sfătuit pe Băsescu ca România să se împrumute masiv de pe piețele externe, înainte de criza datoriilor suverane.

În viziunea lui Sima, finanțele mondiale vor ajunge o uriașă schemă Ponzi, din care cei mai câștigați vor ieși cei care vor extrage bani cât mai mulți la început. Astfel, un stat datornic nu va mai ajunge să plătească acele datorii.

Cum l-a ajutat liderul PSD Viorel Hrebenciuc pe Sima

Cristian Sima mai susține că în luna septembrie a acestui an a apelat la fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, pentru a-l ajuta pentru că se afla în necazuri financiare. Predoiu este unul dintre cei mai prolifici avocați din România, câștigând sume consistente de ordinul milioanelor de euro din profesia sa. Socrul său, avocatul Călin Zamfirescu, a fost partener de afaceri cu Cristian Sima.

Cătălin Predoiu l-a introdus pe Sima la liderul PSD Viorel Hrebenciuc, susține brokerul în scrisorile sale. Hrebenciuc i-a promis lui Sima că îl va ajuta, după ce brokerul i-ar fi cerut să își folosească influența pentru ca atacurile SIF-urilor asupra Sibex să înceteze, pentru că bursa sibiană suferea pierderi masive și risca prăbușirea.

EXPLICAȚIA LUI VIOREL HREBENCIUC: „Omul fabulează”

Hrebenciuc i-a propus lui Mihai Fercală să fie șeful CNVM, lucru acceptat imediat de acesta, susține Sima. Planul lui Hrebenciuc era ca Fercală să îl atragă ulterior pe Dan Simionescu din fruntea Sibex la București, eliminând astfel problema cu SIF-urile. Planul lui Hrebenciuc nu a devenit însă realitate, atacurile SIF-urilor intensificându-se, susține Sima.

Cristian Sima promite că vor mai urma și alte scrisori. Iată mai jos ce conțin cele trei corespondențe de la Sima, așa cum au fost ele publicate de destinatarii lor din România.

Ştirea tristă a dimineţii! A murit chiar înainte de alegeri! Dumnezeu să îl odihnească
FOTO. Imagini incendiare cu Mirela Vaida de acum 15 ani! Atunci nu era vedetă şi...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Calendar Ortodox 26 septembrie 2020. Trebuie să spui „La mulți ani”. Cruce neagră azi
FOTO. Daniela Crudu, într-o lenjerie intimă sumară! Fanii au lăudat trupul care se vedea complet
Ce fac și cum arată părinții lui Mihai Gâdea. Detaliul nebănuit despre familia directorului Antena3
Baronii PSD care îşi joacă ultima carte la alegerile locale de duminică
Alegeri locale 2020. Cum trebuie pusă ștampila pentru ca votul să fie valabil și cum...
Ştirea tristă a dimineţii! A murit chiar înainte de alegeri! Dumnezeu să îl odihnească
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Descoperire de PROPORȚII! Au reconstruit fața unei MUMII și au răsturnat tot ce știam despre...
De ce nu votează Raed Arafat la alegerile locale 2020. Puțini ar fi bănuit că...
Horoscop Neti Sandu 26 septembrie! Vin bani cu nemiluita
Arafat a făcut ANUNȚUL ȘOC! Ce se va întâmpla iarna asta în România
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide