SCRISORILE FUGARULUI Cristian Sima către păgubiții săi. Ce caută Viorel Hrebenciuc și Daniel Dăianu, fost ministru de Finanțe, în povestea brokerului cu imagine de idol

SCRISORILE FUGARULUI Cristian Sima către păgubiții săi. Ce caută Viorel Hrebenciuc și Daniel Dăianu, fost ministru de Finanțe, în povestea brokerului cu imagine de idol
Publicat: 12/10/2012, 19:51
Actualizat: 07/07/2016, 08:29

Dispărut fără urmă de aproape două săptămâni, brokerul Cristian Sima, fostul șef al Bursei din Sibiu, a trimis astăzi trei email-uri la câțiva destinatari din România (redacția Hotnews, jurnalistul Radu Soviani și cântărețul Tudor Chirilă), în care explică că nu a fugit din România cu banii clienților săi, ci i-a pierdut pe burse.

În acest moment, nu se știe încă unde se află Sima, cu excepția unei vagi localizări geografice pe care o oferă singur: într-o țară de peste Oceanul Atlantic, unde locuiește cu forme legale. Speculația cea mai la îndemână este SUA. Totodată, nu există decamdată plângeri penale pe numele lui Sima, din partea clienților cărora le-a pierdut banii.

Sima susține că, deși cei aproximativ 60 de clienți ai firmei sale de tranzacții bursiere WBS Holding se plâng acum că și-au pierdut banii, ei știau foarte bine riscurile la care se expun și că el nu a făcut decât să „le exploateze la maxim lăcomia”. Mai mult, scrie Sima, clienții săi ar fi câștigat sume considerabile de bani până la această prăbușire, pentru care Sima își asumă întreaga responsabilitate. Nimeni nu vorbește însă acum de câștigurile pe care le-a adus brokerul.

Printre clienții lui Cristian Sima se numără fostul ministru de Finanțe liberal Daniel Dăianu, care ar fi pierdut 200.000 de euro pe mâna lui Sima, creatoarea de modă Irina Schrotter, care ar fi pierdut 100.000 de euro, dar și Marie Rose Mociorniță sau vedeta de televiziune Andreea Raicu. Foști clienți de-ai săi, care au ieșit din afacere înainte să își piardă banii, au fost jurnalistul Robert Turcescu sau cântărețul Tudor Chirilă.

Sima explică în scrisorile sale că se consideră un Ronin (samurai rămas fără stăpân) care vrea să spună doar adevărul și arată modul în care a ajuns să fie considerat un idol al burselor, atrăgând astfel mulțime de persnalități publice să îi lase banii pe mână. „Aveam nevoie să fac oamenii să câștige pentru a fi adulat după aceea”, spune Sima cum a exploatat lăcomia clienților săi. Pentru a fi ferit de acest defect, Sima spune că trebuie să ai un raport de indiferență față de bani, lucru pe care el susține că îl practică.

Cum a ajuns brokerul fugar să îl sfătuiască pe președintele Traian Băsescu

Cristian Sima susține în scrisorile sale că a ajuns să îi trimită sfaturi de natură ecnoomică președintelui Traian Băsescu. Prin intermediul consilierilor prezidențiali Alexandra Gătej și Iulian Fota, dar și prin fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, Sima susține că l-a sfătuit pe Băsescu ca România să se împrumute masiv de pe piețele externe, înainte de criza datoriilor suverane.

În viziunea lui Sima, finanțele mondiale vor ajunge o uriașă schemă Ponzi, din care cei mai câștigați vor ieși cei care vor extrage bani cât mai mulți la început. Astfel, un stat datornic nu va mai ajunge să plătească acele datorii.

Cum l-a ajutat liderul PSD Viorel Hrebenciuc pe Sima

Cristian Sima mai susține că în luna septembrie a acestui an a apelat la fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, pentru a-l ajuta pentru că se afla în necazuri financiare. Predoiu este unul dintre cei mai prolifici avocați din România, câștigând sume consistente de ordinul milioanelor de euro din profesia sa. Socrul său, avocatul Călin Zamfirescu, a fost partener de afaceri cu Cristian Sima.

Cătălin Predoiu l-a introdus pe Sima la liderul PSD Viorel Hrebenciuc, susține brokerul în scrisorile sale. Hrebenciuc i-a promis lui Sima că îl va ajuta, după ce brokerul i-ar fi cerut să își folosească influența pentru ca atacurile SIF-urilor asupra Sibex să înceteze, pentru că bursa sibiană suferea pierderi masive și risca prăbușirea.

EXPLICAȚIA LUI VIOREL HREBENCIUC: „Omul fabulează”

Hrebenciuc i-a propus lui Mihai Fercală să fie șeful CNVM, lucru acceptat imediat de acesta, susține Sima. Planul lui Hrebenciuc era ca Fercală să îl atragă ulterior pe Dan Simionescu din fruntea Sibex la București, eliminând astfel problema cu SIF-urile. Planul lui Hrebenciuc nu a devenit însă realitate, atacurile SIF-urilor intensificându-se, susține Sima.

Cristian Sima promite că vor mai urma și alte scrisori. Iată mai jos ce conțin cele trei corespondențe de la Sima, așa cum au fost ele publicate de destinatarii lor din România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?