Surpriza lui Cătălin Predoiu: Procedura de numire a procurorului general și a șefului DNA trebuie „inghețată” până in ianuarie 2013. EXCLUSIV

Surpriza lui Cătălin Predoiu: Procedura de numire a procurorului general și a șefului DNA trebuie inghețată până in ianuarie 2013. EXCLUSIV
Publicat: 20/09/2012, 11:26
Actualizat: 04/05/2015, 13:19

Fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, miercuri, pentru gândul, că indiferent de cine alege procurorul general și șeful DNA (MJ sau CSM) în contextul actual (alegeri parlamentare) vor exista suspiciuni. În opinia lui Predoiu, o soluție ar fi ca procedura să fie înghețată până în ianuare 2013 când va exista o nouă putere legitimată prin vot și o nouă conducere a CSM.

„Dupa evenimentele din aceasta vară, orice soluție va naște suspiciuni și controverse. Cred că normal ar fi ca întreg procesul de propuneri la conducerea Parchetului General și DNA să fie „înghețat” până în ianuarie 2013, după Raportul de țară al Comisiei din luna decembrie și începerea unui nou mandat la nivelul conducerii CSM. Un Guvern legitimat proaspăt de alegeri și un CSM cu o conducere având un an de mandat în fata, ambele luând act în prealabil de Raportul din decembrie al Comisiei, reprezintă premise mai bune pentru a fixa o soluție justă”, a precizat Predoiu pentru gândul.

Desfășurarea evenimentelor:

Pe 1 septembrie premierul Ponta i-a cerut ministrului Mona Pivniceru să declanșeze procerdurile de numire a procurorului general și a șefului DNA.

Pe 17 septembrie MJ a anunțat că a declanșat procedura de selectare a celor doi candidați pentru conducerea Parchetului General și a DNA. MJ a stabilit termenul de depunere a cererilor de înscriere la concurs până pe 24 septembrie.

Pe 25 septembrie vor fi publicate numele procurorilor care s-au înscris la concurs.

Procurorii înscriși în concurs trebuie ca până pe 1 octombrie să depună la MJ și proiectul managerial. În perioada 2-3 octombrie candidații vor susține un interviu cu ministrul Justiției. Pe 4 octombrie MJ va transmite CSM numele celor doi procurori propuși pentru PG și DNA.

Ultimul cuvânt în nominalizarea celor doi procurori îl are minstrul Mona Pivniceru. Ultima fază în cadrul procedurii de la MJ este interviul pe care candidații care îl vor susține în fața ministrului Mona Pivniceru. Potrivit procedurii, aceste interviuri nu vor fi publice decât abia după ce ministrul va anunța pe cine a ales. Unul din aspectele criticate de membri CSM a fost și acela că acest interviu ar trebui să se desfășoare la fel cum se derulează cele din cadrul consiliului.

În ședința de marți, 18 septembrie, CSM a pus în discuție procedura de nominalizare a procurorilor care vor conduce Parchetul General și DNA. Procedura a fost deja declanșată de către ministrul Mona Pivniceru la solicitarea premierului Victor Ponta. În plenul CSM a fost prezentat un punct de vedere al Direcției Legislative care spune în mod clar că procurorul general și șeful DNA să fie aleși de către Consiliul Superior al Magistraturii.

În raportul Direcției Legislative se menționează că propunerile pentru funcțiile de conducere stipulate din cadrul Ministerului Public (șeful DNA, procurorul general) să fie formulate de către CSM în urma analizei în cadrul secției pentru procurori. „Această soluție corespunde din punct de vedere legislativ identității de statut a magistraților judecători și procurori și rolului CSM de garant al independenței justiției și nu ar afecta în niciun fel autoritatea ministrului Justiției asupra procurorilor”, se mai arată în document. CSM arată într-un comunicat public că a însușit criticile Direcției Legislative.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun