Szasz Jeno: MAE român și ungar s-au înțeles în privința reînhumării lui Jozsef Nyiro. Nu mai e niciun obstacol. Urna poetului va ajunge mâine în Secuime

Szasz Jeno:  MAE român și ungar s-au înțeles în privința reînhumării lui Jozsef Nyiro. Nu mai e niciun obstacol. Urna poetului va ajunge mâine în Secuime
Publicat: 26/05/2012, 17:21
Actualizat: 28/05/2012, 08:41

Reînhumarea scriitorului maghiar Jozsef Nyiro se va desfășura conform programului stabilit, autoritățile ambelor state, România și Ungaria, reușind să ajungă la un consens pe căi diplomatice, a declarat, pentru gândul, Szasz Jeno, fostul primarul din Odorheiului Secuiesc, care este organizatorul evenimentului.

El a spus că scandalul a fost aplanat, în prezent nemaifiind nicio problemă referitoare la ceremonia care va avea loc mâine.

„Reprezentanții celor două ministere de Externe s-au întâlnit ieri și au discutat această problemă într-un climat amiabil. Toate diferendele politice au fost rezolvate, eu știu că s-au aplanat problemele pe căi diplomatice și nu mai e niciun obstacol. Din perspective juridice, că asta ne interesa pe noi, nu e nicio problemă, cenușa cremată nu are nevoie de pașaport mortuar. Nu cred că se mai poate întâmpla ceva până mâine, noi facem ceremonia”, a declarat, pentru gândul, Szasz Jeno.

Cu toate acestea, fostul primar ne-a declarat că urna nu a ajuns încă în România, aceasta fiind încă la Budapestea. „Am înțeles că în cursul zilei de astăzi va pleca de la Budapesta și că va ajunge la timp pentru ceremonie. Nu știu exact când, eu cred că va ajunge mâine înainte de ceremonie„, a mai spus Szasz Jeno.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe au declarat pentru gândul că poziția diplomației de la București față de această ceremonie a rămas neschimbată, așa cum a anunțat și vineri: „Ne-am exprimat dezacordul”.

Mai mult, edilul a spus că nu se aștepta la o astfel de poziție din partea Guvernului, mai ales că nu era cazul fiind vorba de un act de credință. Întrebat de gândul dacă au avut probleme și în perioada vechiului Guvern, Szasz Jeno a spus că nu au fost discuții în contradictoriu pe tema înhumării scriitorului Joszef Nyiro.

„Îmi pare rău că au fost discuțiile astea politice, care nu au fost la locul lor. Când era vechiul Guvern, am fost anunțat că ceremonia de reînhumare a scriitorului face parte din sărbătoarea de Rusalii, aceasta a fost poziția lor atunci, probabil datorită intervenției celor de la UDMR. Acum, probabil din cauza unor declarații greșite ale lor, actualul Guvern s-a împotrivit, nu a sprijinit acțiunea noastră. Oricum, eu cred că domnul Ponta este suficient de deștept încât să nu se bage în niște polemici din care nu poate să mai iasă. Dar poate era politic oportun, de aceea s-au împotrivit”, a răspuns Szasz Jeno.

Potrivit sursei citate, ceremonia va începe loc mâine la ora 12:00, urmând ca la ora 14 :00 să aibă loc liturghia sfântă. „După ceremonie, vom merge într-un cerc mult mai restrâns la locul de veci, unde vom spune ultima rugăciune pentru memoria scriitorului Jozsef Nyiro”, a spus Jeno, spunând că sunt așteptați aproximativ 10.000 de oameni, printre care și câțiva localnici români, care au cunoscut operele scriitorului.

„Să mulțumim celor care au făcut tam-tam”

Reînhumarea scriitorului Joszef Nyiro a stârnit multe discuții în contradictoriu între reprezentanții maghiari și cei români. Ceremonia era programată încă din vremea vechiului Guvern, care a fost de acord cu ea, însă noul premier, Victor Ponta, și-a exprimat dezacordul în mai multe rânduri.

„Înțeleg că fostul Guvern a fost de acord cu înhumarea la Odorheiu Secuiesc, actualul Guvern și-a manifestat în mod clar opoziția la așa ceva din considerente pe care ministrul de Externe le va prezenta în detaliu. Este o personalitate care, din punctul de vedere al autorităților române, având o activitate care poate fi aflată ușor, nu poate să primească onoruri pentru ceva ce, din punctul nostru de vedere, nu este cazul să fie onorat”, a declarat Ponta.

Mai mult, și udemeriștii au anunțat că nu vor participa la ceremonia, având în vedere că aceasta a fost politizată, în contextul alegerilor locale, unde Szasz Jeno, președintele Partidului Civic Maghiar, candidează pentru un nou mandat de primar.

„E o campanie electorală, din păcate, murdară, împotriva UDMR și nicidecum nu are decât ca obiect de lucru reînmormântarea cenușii sau a osemintelor scriitorului Nyiro”, a spus, anterior, senatorul UDMR Verestoy Attila.

Deși regretă discuțiile negative care au avut loc în privința înhumării scriitorului, Szasz Jeno a precizat, pentru gândul, că această problemă a avut și o latură pozitivă. „Să mulțumim celor care au făcut tam-tam , pentru că așa s-a făcut cunoscută și opera lui Nyiro, așa învață și tinerii că trebuie să citească cât mai multe opere. Jozsef Nyiro este o valoare imensă a literaturii maghiare, este un fel de Ioan Slavici pentru noi”, a conchis primarul.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Moment tulburător! Laurențiu Reghecampf jr. a început să plângă când Anamaria Prodan vorbea de divorțul...
Frig neobișnuit pentru România. Alertă meteo, aer polar! Cât vom avea de îndurat
România, descrisă de presa internaţională ca un cimitir al Europei: un mort la fiecare 5...
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Localitatea din România care intră în carantină. Rata de infectare a depăşit 40 la mie
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Unde e mai ieftin la Lidl, în România sau Ungaria? Descoperirea incredibilă făcută de vecinii...
Se schimbă Codul Rutier în 2022. Pe ce drumuri se va merge cu o viteză...
SCANDAL în Tomis III! Un BĂRBAT către poliţiştii locali: SECURIȘTILOR! video
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă... O dispariție fulgerătoare
El va fi noul premier! Nicolae Ciucă e OUT? Cutremur total pe scena politică
Pericol uriaș în pandemie! Numai o minte criminală putea face asta. ALERTĂ pe planetă
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Ce afacere a început o tânără medic veterinar cu o investiţie de doar 70 de...