Adrian Artene: ”Sistemul medical din România e ca un cimitir! Nu ne-a mai rămas decât să numărăm lacrimile celor vii și crucile celor morți!” (OPINIE)

Adrian Artene: ”Sistemul medical din România e ca un cimitir! Nu ne-a mai rămas decât să numărăm lacrimile celor vii și crucile celor morți!” (OPINIE)
Publicat: 15/11/2020, 00:33
Actualizat: 15/11/2020, 00:36

Nimic nu mai poate resuscita sistemul medical din România! Cel puțin nu acum și nici în ”mâinele” de mâine! Și, oricum, soluția nu ar reprezenta-o managerii spitalicești înregimentați pe linie politică, licitațiile orchestrate de grupuri de interese sau mimetismul instituțiilor medicale. E timpul deciziilor anatomice! Al unei biopsii a sistemului! E vremea reformării unui sistem care a fost intubat cu promisiuni de vindecare în ultimii ani și care a murit azi a nu știm câta oară…

Sănătatea din România arată ca un cimitir. Acolo unde nouă, celor (încă) vii, nu ne-a mai rămas decât să numărăm lacrimile noastre și crucile celor pierduți! Dramele din spitale se rostogolesc episodic, fără însă vreo învățătură. Colectiv, maternitatea Giulești, iar azi ATI-ul de la Piatra Neamț. Contabilizăm victimele unui sistem aflat în putrefacție. E cazul să declarăm mort acest sistem! Și să nu ne mai ascundem în umbra fatalismului, să stabilim negru pe alb cauzele decesului.

Printre flăcările unui Colectiv care e dureros și în prezent, premierul de la acea dată a demisionat! Ce am învățat din acea suferință națională?! Cazul de azi ne probează că nimic! Mâine, cine își va asuma pacienții carbonizați de la Piatra Neamț?! Cine – altcineva decât familiile lor – își va îngropa un regret în propriul suflet?!

Nici demisia premierului actual, nici a ministrului Sănătății n-ar reînvia acest sistem medical. E un adevăr îndoliat în aceea că mortul nu se mai întoarce de la groapă! Dar nașterea unui sistem nou, fundamental depolitizat, ar putea fi calea! Pentru aceasta, clasa politică ar trebui să se lepede de năravurile criminale, de instalarea unor manageri servili la comanda spitalelor, doar pentru a ”căpușa” bugetele.

CITEȘTE AICI ȘI: Adrian Artene: ”Petiție în numele creștinismului…”

Nu vă mai pătați mâinile cu sângele celor care sfârșesc neajutorați în spitale și lăsați – cel puțin – sistemul medical să supraviețuiască! Nu-l mai omorâți cu interesele voastre!

Mâine, oricând, părinții, copiii oricărui politician s-ar putea afla – ipotetic – la ATI-ul din Piatra Neamț. Și atunci ați înțelege că nu comisioanele contează, nu ”parandărătul”. Ci lacrimile celor vii și crucile celor pierduți! România a pus cruce demult sistemului medical. De asemenea, și sistemului educațional. Și multor altor sisteme. Dar parcă sănătatea ne doare mai profund decât orice altă durere!

Suntem, din punctul de vedere al siguranței medicale, la periferia lumii civilizate. Statisticile realizate în domeniu sunt mărturii dezolante. Nu doar Nelu Tătaru este complice la moartea celor de la Piatra Neamț. În egală măsură și Victor Costache, și Sorina Pintea, și Florian Bodog, și Vlad Voiculescu și… lista se poate întinde până la primul ministru al Sănătății post-decembrist, Dan Enăchescu.

E timpul să nu mai acceptăm minciuna ca pe o realitate tolerabilă și să însănătoșim Sănătatea. Altfel, spitalele din România nu vor mai fi decât morgi.

P.S: Mă tem că acest editorial va putea fi publicat ca actual și peste 5, 10 ani!

P.S.2: Citesc cuvântul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române (AICI!) și regăsesc lumina! Dumnezeu să-i odihnească pe cei dispăruți!

Adrian Artene
Director editorial al Grupului de Presă GÂNDUL, care include, printre altele, web-site-urile gândul.ro, cancan.ro, prosport.ro, promotor.ro, csid.ro, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică