Penalul de la coada calului bleu-jandarm

Penalul de la coada calului bleu-jandarm
Publicat: 16/12/2021, 21:24
Actualizat: 16/12/2021, 21:39

Speță de mare senzație la Parchetul Militar. Cred că procurorii se întreabă ce vor ăștia de la Jandarmeria București de la viața lor!

După ce că la Parchetul Militar Teritorial București stau stivă grămezi de dosare în lucru, nerezolvate, și sunt doar vreo cinci anchetatori la PMTMB cu Pîrlog cu tot (care zice că face cât zece), s-au mai trezit peste noapte și cu aberanta asta (așa o consider eu) de plângere împotriva a doi jandarmi, unul care a căzut de pe cal pe 1 Decembrie 2021 și altul care stătea lângă el.  Așa, și? A căzut unul de pe cal. Râs și veselie națională de 1 Decembrie!

Acuma, mie nu mi-e clar cine a dat filmulețul. Era de râs, desigur, dar circulă zvonul că cine a filmat și a dat mai departe ar fi chiar un coleg al celor doi subofițeri chemați acu` să dea cu subsemnatul. Asta după ce șeful Jandarmeriei București s-a plâns că descălecătorii-alunecători de pe armăsar sau iapă, ce o fi fost el/ea, au pătat și prejudiciat imaginea instituției. Dar, dacă o fi real faptul că filmulețul l-a făcut și distribuit un coleg al lor, ăla nu are nicio treabă cu așa zisa prejudiciere de imagine a instituției? E și asta o întrebare. Oricum, nimic penal până aici.

Revin la povestea ”Calul și Jandarmul”. Puteți urmări filmulețul cu autor sub acoperire pe net, atunci când vreți să vă amuzați! E la îndemâna oricui.

În imagini se vede cum un jandarm ținea calul de căpăstru și vorbea cu o fată mascată și cu rucsac galben în spinare, timp în care colegul lui și-a luat un amplu avânt ca să se suie pe cal și atât de mare i-a fost elanul că a căzut pe partea cealaltă a patrupedului. Imediat, jandarmul a încercat să încalece din nou și a alunecat peste spinarea calului, calul a căzut și el, după care și-au revenit cu toții și filmul s-a terminat cu happy-end. Adică nu și-a frânt nimeni coloana, nu a ajuns nimeni la spital, calul nu prezintă echimoze și are în continuare poftă de ovăz.  Bun așa. Bine că scăpă Jandarmeria de un caz care să fi fost calificat drept accident de muncă!

Sigur că a fost de cascadorii râsului! Sigur că a fost și de toată jena. Dar ca să ajungi cu chestia asta la un dosar penal… situația devine ridicolă. Să explic și de ce.

Procurorii s-au trezit pe masă cu o plângere semnată de șeful DGJMB, Cătălin Stegăroiu, personaj cu vastă experiență mai mult peste hotare, la Vicenza, unde a stat vreo patru ani pe bani frumoși. Aflu de la sursele mele că plutonierul Dana Alin și plutonierul adjunct Dumitru Ionuț ar fi suspectați de fals în declarații de cei din conducerea DGJMB. Cică ar fi băut ceva înainte de paradă – deși nu are nimeni nicio dovadă că ar fi fost chemat vreun polițist la fața locului, imediat după incident, ca să îi testeze cu etilotestul. Acuma, cine știe, poate a băut și calul și nu știm noi, dar sigur vor afla anchetatorii la audieri, nu așa? Hai că e de coma hergheliei dosarul ăsta!

Să presupunem că așa ar fi decurs lucrurile. Că cei doi ar fi luat de la o benzinărie o sticlă de coniac și or fi amestecat-o cu pepsi (așa se aude acuma prin mahalaua Jandarmeriei). Ar trebui, însă, să se demonstreze că ei au și băut din acest cocktail. Momentul adicătelea, care e momentul?  Unde e proba cu etilotestul imediat după incident, care să evidențieze alcool în aerul respirabil?  Să presupunem că așa a fost. Dacă așa ar fi fost, poate că jandarmii s-au gândit să-și facă o provizie alcoolizată ca să o consume după finalizarea amplei misiuni. Nu e posibil și asta?

Totuși, în cazul de față, cum am da-o, cum am roti-o, un astfel de caz – și cu băută și fără băută – nu era de parchet. Era de disciplinar, de Consiliu de Onoare, dar nu de penal. Pe de altă parte, mergând pe aceeași ipoteză, înainte de această misiune și pe timpul executării ei, activitatea este coordonată de un șef nemijlocit. Ca să nu mai putem și faptul că înainte de misiune există instructaj și verificare. Cine e șeful nemijlocit al misiunii? Nimeni nu știe.

Comandantul unității, conform regulamentului militar, este responsabil de activitatea desfășurată de subordonații săi. Foștii șefi ai Jandarmeriei Române, chiar dacă nu au fost coordonatori ai activităților desfășurate în 10 august, sunt acum parte dintr-un dosar penal extrem de controversat. Ce-avem noi aici, în acest nou caz penal? Vreun șef responsabil? Nici vorbă. Unii șefi sunt făcuți doar ca să primească. Funcții și grade. Sub ei sunt destui care să răspundă pentru orice nu e-n regulă în instituție. De ce să aibă ei vreo responsabilitate? Ce-s proști? Doar doi pârliți de plutonieri sunt scoși țapi ispășitori pentru prejudicierea imaginii instituției, după ce unul dintre ei a făcut exerciții ca la calul cu mânere fără să reușească să încalece și să stea țanțoș în șa, cu prestanța cerută de uniforma de paradă, iar colegul lui e vinovat sau chiar coautor, cine știe, pentru că nu a fost preventiv și plin de vigilență! Băuți nedovediți sau nebăuți acuzați că sunt lipsiți de sinceritate și nu recunosc că au tras o dușcă de tărie ca să reziste emoției unei misiuni așa de onorante precum patrularea în zona de desfășurare a paradei de Ziua Națională a României, acesta era un caz de sancționare disciplinară.

Din cele scrise deunăzi de GÂNDUL, aflarăm că acest caz ar fi fost trimis din disciplinar la Consiliul de Onoare. Și de acolo și la Parchetul Militar. Băi, să fie! Dar de ce doar cei doi plutonieri? De ce nu și șeful lor nemijlocit? Chiar așa, mi-aș dori și eu să știu cine i-a instruit pe cei doi plutonieri, cine le-a dat ok-ul pentru misiune și ce fel de misiune era aia? De paradă sau de patrulare și pază a zonei? Că dacă era de patrulare și asigurarea pazei perimetrului, atunci de ce purtau uniformă de paradă și sabie, și nu echipamentul destinat unor astfel de misiuni? Poate vom afla odată și-odată.

Dar, până atunci, concluzia mea este că această paradă de penal cu plutonieri căzuți de pe cal face și mai urâtă imaginea Jandarmeriei București! Oare plutonul ăla de la Cluj, care a defilat de 1 Decembrie într-o zburătăceală de mâini si picioare de parcă ar fi intenționat să decoleze fiecare în altă direcție, o fi fost dat pe mâna Parchetului Militar  din cauză că a prejudiciat imaginea Jandarmeriei de 1 Decembrie? Oare ăia or fi fost de vină sau cei care n-au fost capabili să-i instruiască? Șefii mari, care ar trebui să răspundă pe linie de management, de ce nu sunt luați la rost de nimeni? Sau pentru ei singura responsabilitate este aceea de a fi pe liste pentru funcții babane și depozite de stele pe umeri împovărați de munca de birou?

În final, am un sfat pentru șeful Jandarmeriei București, pentru domnul Stegăroiu, că tot a stat el plecat, din 2016 până în 2020, la Vicenza – Italia, unde a fost șef al Departamentului de Lecții Învățate din cadrul Centrului de Excelență NATO: treceți încălecările ratate la arhiva de eșecuri care nu trebuie repetate, asumați-vă aceste fisuri în managementul ierarhic și nu mai încărcați activitatea parchetelor cu cauze disciplinare!

Nu așa se redresează imaginea instituției, pentru că nu suntem într-un film cu Louis de Funès, unde rolul lui de Cruchot plictisit ia cu asalt plaja de nudiști din Saint Tropez în căutarea vieții active în bleu jandarm!

PS – Aștept cu nerăbdare audierea calului. Este singurul martor în care am încredere! (cu traducător autorizat)

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Prințul Harry, într-un nou scandal de proporții. Fotograful regal l-a dat de gol
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912