Acțiunea României VA CONTA în dosare ca BREXIT sau cel al bugetului MULTIANUAL al UE

Publicat: 29/12/2018, 17:08
Actualizat: 25/03/2019, 22:42

Ministrul pentru Afaceri Europene, George Ciamba atrage atenția că acțiunea președinției române a Consiliului Uniunii Europene va conta foarte mult în dosare precum ca Brexit sau perspectiva financiară multianuală.

„Înseamnă multe lucruri și să sperăm că nu o să găsim și mai multe semnificații decât ne gândim la acest moment. Vă dau un singur exemplu: Brexit. Ce va însemna un Brexit fără acord? Va fi un lucru foarte important ce vom face ca președinție. În afară de acte delegate și prin comitologie, noi, ca președinție, va trebui să inițiem acte legislative, care să permită inclusiv drepturile cetățenilor britanici din România, pentru reciprocitate, ca cetățenii români din Marea Britanie să nu aibă de suferit. Noi avem asigurări de la guvernul britanic, dar dacă lucrurile vor merge în direcția pe care nu ne-o dorim – oricum, nu ne-am dorit nici ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – dar o ieșire dezordonată este scenariul cel mai negru pe care putem să-l avem. Va fi foarte important ca atunci să acționăm astfel încât cetățenii noștri, cetățenii europeni să nu aibă de suferit. Deci acțiunea noastră va conta foarte mult,” a explicat George Ciamba, ministrul pentru Afaceri Europene, pentru Mediafax.

„Alt lucru este dosarul legat de perspectiva financiară. Este vorba de bugetul multianual, este vorba despre modul cum vom dezvolta această țară, cum vom permite procesul de convergență să continue, care vor fi politicile de coeziune, ce tip de politici vom avea în domeniul apărării, pentru că acolo vorbim și de fonduri de apărare, acolo vorbim și despre cercetare, de schimburi academice, vorbim de programul Erasmus. Deci, practic, integralitatea de politici europene care reprezintă noțiuni care țin de politică internă, este vorba despre ceea ce cetățeanul european va trebui să facă sau va putea folosi ca oportunitate. Este un lucru important ceea ce vom face ca președinție, inclusiv chestiunile care pot părea esoterice – dosare legislative, perspectiva financiară multianuală, lucruri care au impact foarte direct pe cetățean.

De altfel, tema pe care noi am ales-o descrie ceea ce vrea să facă România, ceea ce a vrut să facă România din primul moment în care a intrat în Uniunea Europeană. Este vorba despre Coeziune, o valoare comună europeană>, care reprezintă, pe de o parte, în plan politic, unitate, în plan economic înseamnă convergență, care înseamnă până la urmă modernizare, care înseamnă modernizarea societății, procesul fundamental pentru care România a intrat în Uniunea Europeană și, binențeles, este vorba de coeziunea socială, care înseamnă nediscriminare, că cele patru libertăți fundamentale nu pot fi separate. Nu putem să avem beneficii sociale diferite de la un cetățean european provenit dintr-un stat membru față de un alt cetățean european provenit din alt stat membru, care reprezintă de fapt cheia nediscriminării în interiorul pieței unice”.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a acordat un interviu agenției de presă Mediafax, care va fi publicat integral marți, 1 ianuarie 2019.

România va exercita, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
BREAKING NEWS: 'Am găsit-o pe Elodia'
FOTO. Mihaela Rădulescu, de nerecunoscut! Imaginile cu ea sunt uimitoare: a întinerit cu noul look!
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
Oana Roman și Marius Elisei, imagini din intimitate! Iubitul vedetei, dezbrăcat complet lângă ea
Ce mașini au avut invitații Simonei Halep și ai lui Toni Iuruc la petrecere de...
Protest cu lacrimi la Caracal, la doi ani de la dispariția Alexandrei Măceșanu. Ți se...
Rezultate Admitere Liceu 2021. Situaţia completă. La ce liceu au intrat elevii
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Țara în care parlamentarii primesc aproape 50.000 de euro ca să-şi cumpere maşini, iar profesorii...
BREAKING NEWS: 'Am găsit-o pe Elodia'
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
Gina Pistol, înspăimântată din cauza amenințărilor primite. Este hărțuită constant: 'S-au întâmplat lucruri oribile'
Oana Zăvoranu, reacţie spectaculoasă după ce Marius Elisei a apărut gol puşcă pe Instagram. Oana...
A mers la magazine de haine - Zara, H/M - și a intrat în cabinele...
Rezultate Admitere liceu 2021: A fost publicată repartizarea pe admitere.edu.ro 2021?
Boala teribilă care afectează FEMEILE din România: Cauzele exacte nu se cunosc! Evită neapărat aceste...
BOMBĂ! Simona Halep i-a PĂCĂLIT pe toți! De ce s-a ținut petrecerea, de fapt
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...