Anastase: Nu sunt împotriva exploatării de la Roșia Montană, dar nu cu orice preț

Anastase: Nu sunt împotriva exploatării de la Roșia Montană, dar nu cu orice preț
Publicat: 17/09/2013, 15:34
Actualizat: 27/09/2018, 21:52

Vicepreședintele PDL Roberta Anastase spune că nu este împotriva exploatării miniere de la Roșia Montană, „dar nu cu orice preț”, precizând că proiectul de lege trebuie retras din Parlament, iar Guvernul să își spume responsabilitatea „fie într-o direcție, fie în alta”.

„Nu sunt împotriva exploatării din localitatea Roșia Montană, dar nu cu orice preț. Nu sunt în momentul acesta în situația să vă spun că merg într-o parte sau în cealaltă, atât timp cât eu nu am văzut avizul de mediu. Deci, eu nu știu ce implică asta pentru cetățenii României pe termen mediu și lung, ce înseamnă poluare, ce înseamnă… Știu în schimb că în comunitatea din Roșia Montană și în general ce înseamnă județul Alba avem de-a face cu foarte mulți oameni care nu au locuri de muncă. Sigur în decizie va cântări greu acest lucru”, a afirmat Roberta Anastase marți, într-o conferință de presă la Ploiești.

Ea a adăugat că susține crearea de locuri de muncă, „dar nu cu orice preț”, iar în acest caz vrea să vadă „prețul”.

Anastase a mai spus că susține „în primul rând” retragerea proiectului de lege privind Roșia Montana din Parlament, după care Guvernul să-și asume responsabilitatea în ceea ce privește acest proiect „fie într-o direcție, fie în alta”.

„Cred că premierul trebuie să-și asume responsabilitatea promovării unui proiect care să fie în primul rând constituțional. În al doilea rând pe care dacă se poate să-l și susțină”, a afirmat vicepreședintele PDL.

În plus, Roberta Anastase a mai spus că afirmațiile președintelui Traian Băsescu cu privire la neconstituționalitatea proiectului de lege privind Roșia Montana „nu sunt lucruri noi”.

„Eu am documentul înaintat de la cabinetul actualului ministru al Justiției către domnul Șova în care relevă toate aspectele de neconstituționale, șapte la număr, pornind de la faptul că este un contract de drept privat și nu are ce căuta în Parlament. Trăim într-o minciună colectivă în care de fapt acești oameni nu încearcă nimic altceva decât să se spele pe mâini”, a spus Anastase.

Întrebată cât de mult s-a discutat și ce anume s-a discutat pe tema proiectului de la Roșia Montană în perioada în care PDL s-a aflat la guvernare, Anastase a spus că, pe vremea când Emil Boc era prim-ministru, acesta a negociat creșterea redevenței la șase la sută și a contribuției statului la societatea care urma să facă exploatarea la 25 la sută, iar după ce negocierile s-au încheiat proiectul nu a primit autorizația de mediu din partea ministerului de resort.

„Domnul Boc a reușit să obțină cu ce se laudă azi domnul Ponta. Șase la sută redevență și contribuție 25 la sută, nu Ponta a negociat, Boc a făcut-o, dar s-a oprit în avizul de mediu. Acolo s-au încheiat negocierile, asta a fost decizia prim-ministrului”, a mai afirmat Roberta Anastase.

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, că a trata subiectul Roșia Montană în paradigma „locuri de muncă vs.cianuri” este greșit, menționând că discuția ar trebui purtată din punct de vedere al respectării legilor în vigoare și că el nu și-a schimbat punctul de vedere pe acest subiect.

Băsescu a mai spus că cea mai bună soluție este ca Guvernul să retragă proiectul Roșia Montană din Parlament, menționând că premierul Victor Ponta trebuie să renunțe la „șmecherie” și precizând că liderul PNL Crin Antonescu știe că legea este neconstituțională.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ