Antonescu: „Nu putem duce mai departe coabitarea. Compromisurile sunt cele ce mă despart de Ponta”

Antonescu: Nu putem duce mai departe coabitarea. Compromisurile sunt cele ce mă despart de Ponta
Publicat: 01/04/2013, 08:30

Președintele PNL, Crin Antonescu, a susținut, duminică seară, că acordul de coabitare între premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu nu poate merge mai departe, deoarece compromisurile nu sunt calea pentru atingerea dezideratelor USL, în pofida presiunii CE în chestiunea procurorilor.

„Victor Ponta nu devine, chiar dacă va face acest lucru, dușmanul nostru, nu încetează să fie aliatul meu. Sigur că știu toate aceste lucruri (legate de o eventuală nemulțumire a electoratului – n.r.) , tocmai de aceea vă spun că din puntul meu de vedere – și i-am spus premierului – nu putem merge mai departe, vorbim de coabitare”, a susținut Antonescu într-o emisiune la Antena 3.

Liderul PNL a susținut că pasul „foarte rău” făcut de Victor Ponta după alegerile parlamentare a fost cel al negocierii cu Traian Băsescu pentru semnarea acordului de coabitare.

„Se semnează un act care la urma urmelor ce? Să valideze voința românilor exprimată prin alegeri. Nu aveam nevoie de așa-numitul pact de coabitare. Se puteau găsi formule minim funcționale de natură statală, de natură instituțională, dar nu trebuia acceptată cu niciun chip condiționarea aplicării sentinței date de votul popular de o relegitimare a lui Traian Băsescu, împotriva căruia din punct de vedere politic în principal votaseră oamenii aceia, și nu pentru că eram noi frumoși cu viitorul în față”, a spus Antonescu.

În ceea ce o privește pe Mona Pivniceru, fostul ministru al Justiției, Antonescu a precizat că singura sugestie pe care i-a făcut-o a fost aceea de procedură, respectiv „respectarea legii românești în vigoare”.

„Cred că a fost, cu toată considerația, cu tot respectul și toată prețuirea pentru demnitatea cu care doamna Pivniceru nu a vrut să intre în negocieri și combinații politice cu Traian Băsescu sau cu altcineva, cred că a fost singura greșeală, și anume că doamna Pivinceru, un om serios, un magistrat, un om al legii, al spiritului, al literei, a luat în serios ceea ce s-a discutat la Comisia Europeană. Acolo i s-a descris, i s-a prescris și i s-a impus un mecanism îndelungat, complicat și care adăuga la legea românească sau chiar o încălca… să spunem că nu o încălca, dar în fine adăuga zdravăn”, a susținut Antonescu.

Liderul PNL a precizat că în momentul de față se poate constata că, „dacă se fac niște propuneri cu care e de acord și Băsescu, vestita Comisie Europeană de la Bruxelles, nici doamna Reding, nici doamna Day nu mai țin minte nimic din toată procedura pe care nu au propus-o, ci au impus-o Monei Pivinceru”.

„Cu alte cuvinte, dacă e Kovesi, e bine fără nicio procedură. Asta ne arată nouă însă de fapt că suntem într-o fundătură și mai mare, că din păcate instituții pe care le-am respectat și le respectăm nu se respectă ele însele și că România a ajuns în situația în care are un Guvern, o majoritate, un prim-ministru, care deși sunt mai puternici ca susținere populară, ca susținere democratică decât majoritatea omologilor lor europeni, sunt tratați nu numai ca atitudine, dar în practică, de parcă nu ar avea legitimitate cu propria lor țară”, a mai declarat președintele PNL.

Antonescu a întrebat retoric dacă USL a cerut „puterea de la cetățeni” ca sub presiune fie și internațională să meargă la Traian Băsescu să valideze „votul pe care românii l-au dat exact contra lui”.

„Asta este dilema, asta este situația extrem de dificilă în care ne aflăm în plan politic, în plan instituțional și în plan moral. Poate că aici estimările mele, soluțiile mele se despart cumva de ale lui Victor Ponta (…) Eu cred că nu există cale facilă și că pe calea acestui tip de compromisuri nu vom reuși decât într-adevăr să riscăm dezamăgirea foarte multor oameni care au sperat într-o schimbare, în vreme ce Victor Ponta crede că încet, încet, aceste deziderate vor fi atinse”, a mai susținut liderul PNL.

Andi Manciu, [email protected]

Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate,...
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
FOTO. Triunghi amoros: așa arată vedeta înșelată de soțul ei fotbalist cu o actriță! `Ai...
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Lovitură în despărțirea Anamaria Prodan – Laurențiu Reghecampf! Ce spune legea americană după care se...
Motivul pentru care CTP a sărit să vorbească despre divorțul Reghe-Prodanca. Ce s-a întâmplat în...
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Mașină care i-a lăsat MASCĂ pe inspectorii de la RAR
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
O femeie a fost violată în tren. Pasagerii nu au intervenit
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Anunțul momentului despre pensionarii din România! Se va întâmpla în curând, au apărut cifrele
Horoscop zilnic, 18 octombrie. Zodia care are mari şanse să obţină o nouă funcţie la...
Avertismentul lui Streinu-Cercel: VIRUSUL va căpăta noi valenţe și va face noi MUTAȚII
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Decizie oficială: CARANTINĂ OBLIGATORIE pentru aceste localităţi. Se aplică imediat. Lista restricţiilor
BOMBA ZILEI despre Pfizer! Cine are INTERZIS TOTAL la vaccin! Nemții au spus clar
Trecerea la ora de iarnă. Au fost schimbate zilele, atenție! Nu mai e valabil ce...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021