Antonescu: „Nu putem duce mai departe coabitarea. Compromisurile sunt cele ce mă despart de Ponta”

Antonescu: Nu putem duce mai departe coabitarea. Compromisurile sunt cele ce mă despart de Ponta
Publicat: 01/04/2013, 08:30

Președintele PNL, Crin Antonescu, a susținut, duminică seară, că acordul de coabitare între premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu nu poate merge mai departe, deoarece compromisurile nu sunt calea pentru atingerea dezideratelor USL, în pofida presiunii CE în chestiunea procurorilor.

„Victor Ponta nu devine, chiar dacă va face acest lucru, dușmanul nostru, nu încetează să fie aliatul meu. Sigur că știu toate aceste lucruri (legate de o eventuală nemulțumire a electoratului – n.r.) , tocmai de aceea vă spun că din puntul meu de vedere – și i-am spus premierului – nu putem merge mai departe, vorbim de coabitare”, a susținut Antonescu într-o emisiune la Antena 3.

Liderul PNL a susținut că pasul „foarte rău” făcut de Victor Ponta după alegerile parlamentare a fost cel al negocierii cu Traian Băsescu pentru semnarea acordului de coabitare.

„Se semnează un act care la urma urmelor ce? Să valideze voința românilor exprimată prin alegeri. Nu aveam nevoie de așa-numitul pact de coabitare. Se puteau găsi formule minim funcționale de natură statală, de natură instituțională, dar nu trebuia acceptată cu niciun chip condiționarea aplicării sentinței date de votul popular de o relegitimare a lui Traian Băsescu, împotriva căruia din punct de vedere politic în principal votaseră oamenii aceia, și nu pentru că eram noi frumoși cu viitorul în față”, a spus Antonescu.

În ceea ce o privește pe Mona Pivniceru, fostul ministru al Justiției, Antonescu a precizat că singura sugestie pe care i-a făcut-o a fost aceea de procedură, respectiv „respectarea legii românești în vigoare”.

„Cred că a fost, cu toată considerația, cu tot respectul și toată prețuirea pentru demnitatea cu care doamna Pivniceru nu a vrut să intre în negocieri și combinații politice cu Traian Băsescu sau cu altcineva, cred că a fost singura greșeală, și anume că doamna Pivinceru, un om serios, un magistrat, un om al legii, al spiritului, al literei, a luat în serios ceea ce s-a discutat la Comisia Europeană. Acolo i s-a descris, i s-a prescris și i s-a impus un mecanism îndelungat, complicat și care adăuga la legea românească sau chiar o încălca… să spunem că nu o încălca, dar în fine adăuga zdravăn”, a susținut Antonescu.

Liderul PNL a precizat că în momentul de față se poate constata că, „dacă se fac niște propuneri cu care e de acord și Băsescu, vestita Comisie Europeană de la Bruxelles, nici doamna Reding, nici doamna Day nu mai țin minte nimic din toată procedura pe care nu au propus-o, ci au impus-o Monei Pivinceru”.

„Cu alte cuvinte, dacă e Kovesi, e bine fără nicio procedură. Asta ne arată nouă însă de fapt că suntem într-o fundătură și mai mare, că din păcate instituții pe care le-am respectat și le respectăm nu se respectă ele însele și că România a ajuns în situația în care are un Guvern, o majoritate, un prim-ministru, care deși sunt mai puternici ca susținere populară, ca susținere democratică decât majoritatea omologilor lor europeni, sunt tratați nu numai ca atitudine, dar în practică, de parcă nu ar avea legitimitate cu propria lor țară”, a mai declarat președintele PNL.

Antonescu a întrebat retoric dacă USL a cerut „puterea de la cetățeni” ca sub presiune fie și internațională să meargă la Traian Băsescu să valideze „votul pe care românii l-au dat exact contra lui”.

„Asta este dilema, asta este situația extrem de dificilă în care ne aflăm în plan politic, în plan instituțional și în plan moral. Poate că aici estimările mele, soluțiile mele se despart cumva de ale lui Victor Ponta (…) Eu cred că nu există cale facilă și că pe calea acestui tip de compromisuri nu vom reuși decât într-adevăr să riscăm dezamăgirea foarte multor oameni care au sperat într-o schimbare, în vreme ce Victor Ponta crede că încet, încet, aceste deziderate vor fi atinse”, a mai susținut liderul PNL.

Andi Manciu, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Noi dezvăluiri bombă! Generalii Coldea și Dumbravă cereau 720 de mii de euro pentru a-i...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa...