ATAC. Băsescu explică de ce criza actuală nu se aseamănă cu cea din 2008: „Ce poți să îi ceri lui Ponta? El n-are cum să înțeleagă economic nimic”

Redactor:
Gândul
ATAC. Băsescu explică de ce criza actuală nu se aseamănă cu cea din 2008: „Ce poți să îi ceri lui Ponta? El n-are cum să înțeleagă economic nimic”
Criza economică provocată de pandemia de coronavirus, explicată de Traian Băsescu

Traian Băsescu a explicat de ce criza economică generată de pandemia de coronavirus este diferită față de cea din 2008-2010, criticându-l pe Victor Ponta pentru realizarea unei asocieri între cele două momente.

Fostul președinte a explicat că actuala criză este generată de incapacitatea de consum, în timp ce cea de acum mai ine de un deceniu a fost provocată de imposibilitatea băncilor de finanța datoria publică a guvernelor.

Băsescu nu a ratat momentul de a-i critica afirmațiile fostului premier Victor Ponta care a asemănat cele 2 momente. „Ce poți să îi ceri lui Ponta? El n-are cum să înțeleagă economic nimic”, a spus Băsescu la B1.

Băsescu: Este cu totul alt tip de criză decât cea din 2008-2010, dar Ponta n-are cum să înțeleagă

„Criza din 2008-2010 a fost o criză generată de bănci care s-au prăbușit și, ca efect, băncile n-au mai putut finanța datoria publică a guvernelor, drept pentru care s-a intrat în acea teribilă criză.

Aici nu suntem în această situație. Bani sunt gârlă. Motivul potențialei crize este legat de lipsa de comenzi, deci de lipsa de consum.

În momentul de față mai este o mare problemă, aceea legată de faptul că s-au întrerupt lanțurile de aprovizionare.

S-au întrerupt odată cu criza din China și este foarte grea restabilirea lor. Noi toți trebuie să ne rugăm să își reia producția la 100% Germania, pentru că era cel mai mare partener al nostru – 23% din exporturi le făceam în Germania.

La fel de importantă e Italia, cu 12,5%. Deci marea noastră problemă nu este că n-ar fi bani pe piață, sunt bani, ci marea problemă e cui vindem. Aceasta este problema tuturor.

Este cu totul alt tip de criză decât cea din 2008-2010, dar Ponta n-are cum să înțeleagă. Și motivația crizei este alta, și ieșirea din criză este alta.

Spre exemplu, toate guvernele împrumută bani, dau garanții de stat. Vă pot spune, spre exemplu, situația de ieri.

Până ieri, Comisia Europeană dăduse aprobări de garanții de stat în valoare de 1.900 de miliarde.Vă imaginați ce înseamnă 1.900 de miliarde garanții de stat? Sunt garanții care se duc către societăți.

Marea problemă este că politicul a fost foarte deschis, excesiv de deschis, aș spune nesăbuit, și dă aceste garanții pentru credite, pe care să le ia societățile, fără să știe dacă acele societăți vor avea desfacere.”

Victor Ponta compară conjunctura actuală cu cea de dinainte de criza din 2008

Reacția lui Băsescu vine după ce liderul PRO România a declarat că tot ceea ce trăim în prezent, de la criza guvernamentală, la situația economică ne amintește de momentul greu al crizei din 2008. Ponta a criticat modul în care președenitele de atunci, Băsescu, a gestionat situația:

„Pentru guvernarea României, un dezastru de acest gen a existat o singură dată, în toamna lui 2009, când Boc tot așa picase dar nu a plecat, când erau alegeri prezidențiale, când îl dădeați pe Băsescu pe aici care spun ea, ce criză, dom’le, ce FMI, nici vorbă, duduie totul. Și a venit 2010, TVA, tăiat salarii, împrumut 20 de miliarde, dacă vrem să retrăim momentul ăla…, eu sunt contra”, a declarat liderul PRO Romania.

Inchide