Băsescu a avizat urmărirea penală pentru foștii miniștri Videanu și Silaghi

Băsescu a avizat urmărirea penală pentru foștii miniștri Videanu și Silaghi
Publicat: 08/09/2013, 12:25
Actualizat: 07/10/2015, 17:40

Președintele Traian Băsescu a trimis astăzi ministrului Justiției avizele pentru începerea urmăririi penale în cazul foștilor miniștri Adriean Videanu (PDL) și Ovidiu Silaghi (PNL).

„Totodată, legat de cererea de urmărire penală pentru domnul Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, transmisă ministrului Justiției, domnul Robert-Marius Cazanciuc, președintele României, Traian Băsescu, a înștiințat și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, anunță Președinția.

Silaghi, în vizorul DNA pentru relația cu Nelu Iordache

Procurorii sunțin că au indicii privind săvârșirea de către Silaghi a infracțiunii de trafic de influență în formă continuată în perioada în care acesta a fsot ministru, în Guvernul Ponta I, din mai până în decembrie 2012

Potrivit datelor DNA ar fi pretins și primit de la omul de afaceri Nelu Iordache 200.000 de euro ca să nu se rezilieze contractele pe care firma sa, Romstrade, le avea cu CNADNR. De altfel, Iordache, care se află din decembrie în arest, este cel care a povestit procurorilor cum s-a întâlnit cu fostul ministru, chiar la acesta acasă, întrevederea fiind aranjată de un fost șef din cadrul DGIPI, Remus Șpan, care conducea divizia de interceptări.

Silaghi admite că s-a întâlnit cu Nelu Iordache, însă spune că discuțiile au avut loc în contextul campaniei electorale. Mai mult, el recunoaște că îl știe pe Remus Șpan „de la noi din zonă”. „Sigur m-am întâlnit între două trasee în campania electorală. La mine acasă vin mulți oameni în campania electorală”, a susținut Silaghi, într-o intervenție la Realitatea, negând însă că a luat bani de la omul de afaceri.

DIICOT: Videanu a ignorat informările SRI pentru a-l favoriza pe Niculae

Adriean Videanu, pe de altă parte, este cercetat într-un dosar în care apare și numele ministrului liberal Varujan Vosganian, procurorii DIICOT suspectându-i pe cei doi că au semnat acte normative care l-au favorizat pe omul de afaceri Ioan Niculae. Acesta a obținut, prin compania Interagro, gaz mai ieftin de la compania națională Romgaz pe care l-a furnizat ulterior unor combinate chimice ale căror produse au fost exploatate în defavoarea agriculturii românești susțin procurorii.

Procurorii susțin că au „Indicii temeinice” pentru asocierea la „grupul infracțional” al lui Niculae și pentru comiterea de către Adriean Videanu a infracțiunilor de complot și subminare a economiei naționale și solicită urmărirea penală „pentru stabilirea concretă a situației de fapt”.

Între altele, Videanu este acuzat că „a ignorant în totalitate informările și sesizările primite de la SRI prin care se atenționa asupra riscurilor majore rezultate prin alocarea și menținerea facilităților acordate SC INTERAGRO” și că „a acționat în cunoștință de cauză și premeditat pentru sprijinirea grupului infracțional, deși trebuia de îndată, în virtutea atribuțiilor conferite de legislația în materie, să intervină pentru stoparea demersurilor efectuate vădit în defavoarea SNGN ROMGAZ și pentru înlăturarea oricărui pericol pentru sistemul energetic național în general și pe segmentul gazelor natural în special”.

Mai mult, arată procurorii, Videanu ar fi prezentat membrilor Guvernului „o situație eronată” care a dus la emiterea ordonanței care l-a favorizat pe Niculae. „Demersurile grupului infracțional au atins apogeul prin emiterea OUG 54/2009 , aprobată ulterior prin legea 332/2009, membrilor Guvernului României prezentându-li-se o situație eronată în sensul că prin acest act normativ era ajutată industria chimică, implicit agricultura românească, când în realitate acesta viza favorizarea intereselor private ale INTERAGO”, se arată în referatul procurorilor DIICOT ajuns și la Cotroceni.

Vom reveni cu amănunte.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în...
Noi reguli pentru șoferi. Totul va fi filmat
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață