Băsescu atacă USL la Constituție: Revizuirea să țină seamă de referendumul din 2009. Respectăm voința poporului sau suntem o majoritate deasupra legii?

Băsescu atacă USL la Constituție: Revizuirea să țină seamă de referendumul din 2009. Respectăm voința poporului sau suntem o majoritate deasupra legii?
Publicat: 07/03/2013, 11:28
Actualizat: 06/07/2016, 19:03

Cu securea războiului aparent îngropată în Aula Acadmiei Române, președintele Traian Băsescu și președintele Senatului, Crin Antonescu, și-au dat replici tăioase la o dezbatere despre revizuirea Constituției. De la microfon, Traian Băsescu a acuzat comisia Antonescu de „abordare nedemocratică” în revizuirea Constituției, pentru că nu pornește de la rezultatul referendumului din 2009: Parlament unicameral și maximum 300 de parlamentari. „Majoritatea nu este deasupra legii. Poți să ai și 90%”, a spus șeful statului, ironizându-l pe Antonescu cu titulatura de „părinte al Constituției”.
Din primul rând al aulei, Crin Antonescu s-a amuzat alături de Valeriu Zgonea, de Petre Roman și de Tudor Chiuariu. „Dar minoritatea? O fi minoritatea”, replicat în privat liderul PNL.

Băsescu: „Surpriza mea este că toată lumea anunță revizuirea, nu și obiectivele”

Președintele Traian Băsescu și-a început discursul acuzând USL că nu dorește să țină seama de rezultatul referendumului din 2009 fără de care, a apreciat șeful statului, actuala majoritate se plasează „deasupra legii”.

„Orice plecare de pe alte baze la revizuire este, după părerea mea, eronată, nedemocratică și ar situa pe cei care fac gestul revizuirii, fără să țin cont de actul de suveranitate din decembrie 2009, deasupra voinței poporului. S-a constituit o comisie parlamentară de revizuire și o comisie a societății civile și încă nu știm care sunt obiectivele. Niciuna dintre entitățile anunțate ca fiind părinții Constituției nu au spus ce vor să modifice. Va fi un moment de afirmare a democrației: respectăm voința poporului sau suntem o majoritate deaupra legii?”, a spus Băsescu.

Șeful statului a apreciat că actuala Constituției este „excepțională în principii”, însă „păcatele sale vin din neclarități în formulare”. Băsescu a amintit că a transmis Parlamentului un proiect de revizuire care ținea cont rezultatele referendumului privind parlamentul unicameral și 300 de membri, fără a „tulbura substanța Constituției”.

„Surpriza mea este că toată lumea anunță revizuirea, nu și obiectivele. S-a vorbit despre orice mai puțin despre aplicarea voinței poporului suveran. Orice modificare s-ar face, un lucru trebuie înțeles: nicio majoritate nu e deasupra legii sau Constituției. Poți să ai și o majoritate de 90%, ea trebuie să rămână în interiorul legii, în interiorul Constituției. Orice altă abordare este nedemocratică și pune sub semnul întrebării existența statului de drept. Avem această experiență, îi suportăm consecințele și trebuie să arătăm că am înțeles un lucru fundamental al democrației: majoritatea nu este deasupra legii”, a spus Băsescu.

Antonescu: „Am soluții, nu le detaliez acum”

Ajuns și el la microfon, Antonescu a refuzat, declarativ, „răfuiala”. „Deși am niște soluții, nu stă în intenția mea să le detaliez acum. Nu mă voi angaja în această polemică, nu acum, nu aici”, a spus liderul PNL, după ce președintele îi reproșase lipsa obiectivelor și nerespectarea referendumului din 2009 de către comisia pe care o conduce.

Antonescu a complimentat îndelung și „implicarea generoasă a Academiei Românie” în dezbatere, la câteva minute după ce Băsescu se declarase „plăcut surprins” că „Academia Română are prima inițiativă” la doi ani după ce a fost declanșat procesul de revizuire a Constituției .

„Dincolo de președinți care rămân președinți orice ar fi, Academia Română este încă o elită”, a replicat liderul PNL, când președintele nu mai era, însă, în sală. Cât despre raportarea la popor, detaliile nu i-a scăpat nici președintelui Senatului. „Nu o facem cum cred unii pentru viitorul președinte sau pentru comoditatea premierului în raport cu viitorul președinte. Constituția va fi revizuită sper pentru cetățeanul român, deci european, al secolului XXI”, a spus Crin Antonescu, amânând „detaliile” pentru dezbaterile din comisia parlamentară.

Înainte de dezbatere, la care au fost invitați atât membrii Academiei cât și ambasadorul Franței, Phillipe Gustin, cât și oameni politici, academicianul Ionel Haiduc avertizașe scurt”: „Dorim ca dezbaterea de azi să aibă un caracter științific, dincolo de conotațiile politice. De aceea au fost invitate instituții, nu partidele politice”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...