Băsescu: Eu n-aș fi considerat că îmi cad galoanele dacă mă duceam ca premier la CAG

Băsescu: Eu n-aș fi considerat că îmi cad galoanele dacă mă duceam ca premier la CAG
Publicat: 20/11/2012, 15:13
Actualizat: 03/07/2013, 23:15

Președintele Traian Băsescu a declarat, marți, că lui nu i-ar fi „căzut galoanele” dacă se ducea ca premier la CAG să susțină interesul țării sale, șeful statului explicând că la acest consiliu participă un membru al Guvernului, decis de primul-ministru.

Președintele a spus că, dacă ar fi crezut într-adevăr că poate rezolva ceva, Victor Ponta ar fi putut merge la Reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG) al UE, pentru că participarea este decisă de premier. El a fost întrebat despre scrisoarea pe care i-a adresat-o lui Victor Ponta de a merge acesta la CAG.

„Cunosc foarte bine Tratatul UE, vă pot citi articolul 16 din Tratat, care spune: «Consiliul exercită împreună cu PE funcția legislativă și bugetară». Mă mir, până acum spunea că nu sunt contabil, că nu sunt economist, că nu am Guvern. Dar l-a trimis pe domnul Orban (la CAG -n.r.), care nici el nu este economist. «Exercită funcții de definire a politicilor și coordonare în conformitate cu pozițiile prevăzute în Parlament». Ce coordonează domnul Ponta? Adunarea din Parlament? Nu era mai bine dacă era acolo? «Reprezentant ministerial din fiecare stat membru»”, a spus Băsescu.

El a afirmat că, „dacă nu ar fi fost demagog și nu ar fi făcut un simplu joc politic și de imagine, dacă ar fi crezut într-adevăr că poate rezolva ceva”, premierul ar fi putut merge la CAG.

„În general, participarea este la nivel de miniștri, dar când faci acasă atâta caz de ce vrei să obții, de dreptul de veto, eu m-aș fi dus. Dacă eu aș fi avut drept, dar această instituție, Consiliul UE, este rezervată membrilor Guvernului, eu m-aș fi dus pentru că este pregătitoare pentru Consiliul European.
Uzanța este să participe un ministru cu un mandat foarte clar, dar având în vedere agitația, interesul manifestat, problema de viață și de moarte pe care a făcut-o, eu nu aș fi considerat că îmi cad galoanele dacă m-aș fi dus în locul unui ministru. Eu scrisoarea am trimis-o de marți”, a adăugat șeful statului.

MAE preciza că reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG) al UE este strict ministerială, la aceasta participând miniștrii sau secretarii de stat ai Afacerilor Externe și Afacerilor Europene.

„Reuniunea Consiliului Afaceri Generale este o reuniune strict ministerială, la aceasta participând, ca de fiecare dată, miniștrii /secretarii de stat ai afacerilor externe și ai afacerilor europene din Statele Membre”, se menționa într-un comunicat MAE, transmis, luni, MEDIAFAX.

De asemenea, MAE mai precizează că România este reprezentată la această reuniune de către Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, iar din delegația română face parte și un director general din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Premierul Victor Ponta a susținut, luni, că a primit o scrisoare din partea președintelui Traian Băsescu în care i se propunea să participe la reuniunea Consiliului Afaceri Generale al UE, dar că nu a dorit să anunțe acest lucru deoarece această cerere demonstrează că președintele nu cunoaște reguli europene.

Ponta a arătat că la astfel de reuniuni participă doar miniștrii Afacerilor Europene, iar solicitarea președintelui Băsescu demonstrează un lucru „oarecum rușinos”, și anume că acesta nu cunoaște regulile europene.

„Am primit, dar nu am vrut să vorbesc despre ea, pentru că ar demonstra că președintele Traian Băsescu nu cunoaște regulile europene și ar fi oarecum rușinos”, a spus Ponta.

El a explicat că la Consiliul de Afaceri Generale al UE participă întotodeauna miniștrii Afacerilor Europene, în cazul României fiind vorba de ministrul Leonard Orban.

„Nu am cum să particip eu, pentru că nu participă niciun prim-ministru. Prim-miniștrii participă la Consiliul European, cu excepția României și Lituaniei”, a adăugat Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Telefonul te înregistrează tot timpul. Trucul prin care scapi de supraveghere
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii