Băsescu, la „După 20 de ani”: Ponta ar trebui să vină pentru o nouă desemnare ca premier, dacă nu, e o încălcare a Constituției. Voi ataca, probabil, la CCR hotărârea de învestire a noului Guvern

Băsescu, la „După 20 de ani: Ponta ar trebui să vină pentru o nouă desemnare ca premier, dacă nu, e o încălcare a Constituției. Voi ataca, probabil, la CCR hotărârea de învestire a noului Guvern
Publicat: 02/03/2014, 21:28
Actualizat: 08/07/2016, 22:28

Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică, în emisiunea „După 20 de ani” de la ProTV, că modificarea programului de guvernare înseamnă că premierul Ponta ar trebui redesemnat ca premier.

„Mă uit la ridicolul situației, deci premierul Victor Ponta a spus: «Nu vreau să mă duc în Parlament pentru o modificare simplă», în care îi spunea «ministrul de Interne să fie și viceprim-ministru pe probleme economice». Deci atât trebuia să modifice, dar preferă să se ducă în Parlament cu o modificare vastă, de structură guvernamentală și cred că premierul Ponta nu a citit foarte bine Constituția. Articolul 102 spune foarte clar că programul Guvernului se votează de Parlament, ceea ce înseamnă un vot pentru întregul Guvern, și aici avea dreptate Crin Antonescu într-o interpretare consistentă a Constituției, că această schimbare prin aducerea UDMR practic înseamnă un nou Guvern care trebuie să vină pentru învestitură, și de ce nu și un premier redesemnat”, a spus Băsescu.

Președintele a fost întrebat dacă premierul Victor Ponta ar trebui să fie desemnat din nou și să ajungă din nou la Cotroceni. „Dacă vrea să respecte democrația, da. Și va trebui să mă consult să văd dacă voi crea un astfel de precedent sau nu. A fost Guvernul Tăriceanu, care a guvernat minoritar, dar el nu a modificat programul de guvernare. Acum se modifică programul de guvernare, pentru că UDMR va cere să fie introdusă în programul de guvernare Legea minorităților, va avea probleme cu însemnele locale și dreptul de arborare a steagurilor minorităților, va vrea utilizarea limbii materne în sănătate și în instituțiile centrale, uitând că orice cetățean român indiferent de etnie trebuie să cunoască limba națională, va cere modificări la Legea referendumului în așa fel încât comunitățile locale să poată declanșa referendumuri care să fie valide….e o listă întreagă care modifică programul Guvernului. Ar trebui să vină, dacă nu vine, va fi o încălcare a Constituției, probabil voi ataca la CCR hotărârea Parlamentului”, a spus Băsescu, precizând însă că nu l-ar mai desemna pe Victor Ponta încă o dată.”, a explicat Băsescu.

„UDMR are uneori pretenții excesive. N-aș vrea să aflăm că avem un protocol secret”

Președintele l-a atacat pe premier și pentru opțiunea cooptării UDMR la guvernare, susținând că nu exclude un „protocol secret” pe care el însă nu-l va accepta, mai ales că Uniunea lui Kelemen Hunor a avut și în trecut „pretenții excesive”.

„N-aș vrea să aflăm că avem un protocol secret. Premierul va trebui să-mi răspundă. Nu știu, dar vreau să previn. Am văzut protocoale secrete. Acești oameni cred că se poate guverna cu protocoale secrete. Mă interesează să fie reflectată complet negocierea cu UDMR care uneori are solicitări excesive. Sper să nu îndrăznească să meargă mai departe. În sănătate să se poată adresa în limba maghiară, dar adresează-te, frate, cu translator. Să li se răspundă în relația cu autoritățile în limba maghiară. Uite au un președinte care nu vorbește în limba maghiară”, a arătat Băsescu.

Șeful statului l-a acuzat pe Victor Ponta că poartă întrega responsabilitate pentru ruperea USL pe care a calificat-o drept „o prostie”. „Responsabil pentru ruperea USL e Victor Ponta. A refuzat cerința liberalilor, în schimb acum se duce cu o modificare consistentă. Nici acum nu-mi vine să cred că au făcut o asemenea prostie. Nu este bine că s-a rupt USL”, a spus Băsescu.

Președintele Traian Băsescu a fost invitat, duminică, de la ora 10.00, al emisiunii „După 20 de ani”. Șeful statuluia răspuns întrebărilor lui Cristian Leonte, moderatorul emisiunii și jurnaliștilor Cristian Hostiuc (director editorial „Ziarul Financiar”) și Claudiu Pândaru (director editorial Mediafax Group). Emisiunea poate fi urmărită pe ProTV și voyo.ro, începând cu ora 10.00.

Intreviul cu Traian Băsescu vine în contextul în care tensiunilor din Ucraina, Vladimir Putin primind acordul Parlamentului de la Moscova pentru o intervenție militară în Crimeea. De asemenea, pe plan intern se fac ultimele calcule pentru formarea unui nou guvern Ponta, UDMR negociind cu USD intrarea la putere.

Gândul transmite LIVE TEXT declarațiile președintelui.

– Vreau să înțelegeți că e vorba de situația de securitate a României care nu e afectată pentru că Rusia nu-și propune un conflict cu o țară NATO. România nu Este o țintă a Rusie în conflictul cu Ucraina.

– Există riscul ca regiunea să fie introdusă într-o zonă de instabilitate și costurile de finanțare să crească. Nu vedem riscuri pentru independența, suveranitatea asupra teritoriului.

– Îngrijorare acesta e cuvântul corect pentru ceea ce desprind din discuțiile cu aliații noștri, europeni și de peste Ocean.

– Sun unul dintre liderii europeni, sunt dezamăgit de jocul de imagine făcut de foarte mulți lideri ai UE, mers în Maidan, pupat în Maidan, a dat impresia că nu prea știm ce vrem. Nu mă refer numai la Departamentul de stat, ci la foarte mulții miniștrii care și-au făcut drum prin Maidan, cu ce legitimitate discuți cu o putere legitimă în acel moment, după care te duci în Maidan și strigi jos puterea aceea.

– Europenii trebuie să vină cu un plan de salvare economică a Ucrainei. Restul e poveste.

– Putin își apără interesele geostrategice în condițiile în care Federația Rusă are un angajament. în 1994, la Budapesta s-a semnat un acord. Toate trei s-au angajat să garanteze independența Ucrainei, Acum văd că alte state își plimbă… Trebuie să acționeze diplomatic.

– Cred că se va închide cu un nou conflict înghețat în Marea Neagră cu obținerea unui statut favorabil al Crimeeii și o mărire a prezenței trupelor rusești.

– Strategic, Federația Rusă nu va renunța la Crimeea și aici noua putere a făcut o eroare fundamentală. A anulat legea care dădea dreptul minorităților de a utiliza limba maternă.

– Dincolo de acordul de la Budapesta, există un acord bilateral care permite F. Ruse menținerea flotei la Sevastopol. A fost extins în 2010 până în 2042. Dacă ați vedea acordul semnat, este reglementată precis prezenta trupelor în Crimeea.

– Nu prea ia în seamă Putin ce îi transmite președintele SUA, mă îndoiesc că ar lua ce îi transmit eu. Nu faceți niciun joc pe teritoriul Republicii Moldova, limitați-vă la acordul cu Ucraina.

DESPRE NOUL GUVERN

– Ponta preferă să ducă în Parlament cu o modificare vastă, cred că n-a citit foarte bine Constituția. Antonescu avea dreptate că această schimbare înseamnă un nou guvern și de ce nu un premier redesemnat. La instalarea unui guvern se aprobă și un program. Eu știu câteva elemente care vor fi susținute de UDMR.

– Dacă ar vrea să respecte democrația da. Va trebui să mă consult dacă voi crea un precedent sau nu. Acum se modifică programul de guvernare. UDMR va cere să fie introdusă legea minorităților, insemnele, utilizarea limbii materne în sănătate, va cere modificări la legea referendumului.

-N-aș vrea să aflăm că avem un protocol secret. Premierul va trebui să-mi răspundă. Nu știu, dar vreau să o previn. Am văzut protocoale secrete. Acești oameni cred că se poate guverna cu protocoale secrete.

– Ar trebui să vină, dacă nu vine va fi o încălcare a Constituției, probabil voi ataca la CCR hotărârea guvernului.

– Nu-l voi mai desemna din nou.

– Eu analizez acest lucru, mă interesează să fie reflectată complet negocierea cu UDMR care uneori are solicitări excesive. Sper să nu îndrăznească să meargă mai departe. În sănătate să se poată adresa în limba maghiară, dar adresează-te frate cu translator. Să li se răspundă în limba maghiară. Uite au un președinte care nu vorbește în lb maghiară.

-Responsabil pentru ruperea USL e Victor Ponta. A refuzat cerința liberalilor, în schimb acum se duce cu o modificare consistentă. Nici acum nu-mi vine să cred că au făcut o asemenea prostie. Nu este bine că s-a rupt USL.

– Nu mă pot apropia ideologic de unul care a făcut statul de drept țăndări în 2012. Au fost împreună în marțea neagră.

– M-am întâlnit cu Antonescu o dată pe o problemă de politică externă și a doua oară pe o problemă de securitate națională. O ambasadă făcuse o discuție cu Antonescu care ținea de securitatea națională. Ultima dată am discutat când am trimis scrisoarea pentru Avocatul Poporului.

– Când este o problemă care implică o instituție alta decât președinția, sun, când sunt abuzuri la procurori sun la Procurorul General pentru a-i semnala că o instituție nu funcționează. Este obligația mea de serviciu să sesizez când o instituție nu funcționează.

– M-am dovedit un slab analist politic pentru că nu am crezut până nu am văzut ruperea USL.

– Îmi pun mari nădejdi în PMP. Vreau să cred că va fi un partid care se va uita spre viitor.

– Nu știu pe cine va mai ăcăli Crin Antonescu și liberalii.

– pe teoria răului cel mai mic, cu certitudine „m-ar păcăli” Crin Antonescu. Dacă ar fi în turul doi cu Ponta. Victor Ponta trebie să candideze. Numai șefii de partid lași se ascuns după un alt candidat.

– Șanse mai mari, azi, Victor Ponta, dar nu mar lăsa inima să-i dau un vot.

– Dorința mea e să rămân în politica românească, vreau să cresc PMP și în 2016 să câștige alegerile.

Nu spun că nu mă văd prim-ministru. Aș fi capabil, infinit mai bun decât Ponta. Nu exclud, într-un tandem Boc la prezidențiale și câștigător.

-DESPRE UDREA. Nu-i nicio nenorocire. Dacă e blondă și atrage atenția. Udrea e simplu membru de partid. E un avantaj.

– Văd o rocadă distrugătoare care îi va trimite la coșul de gunoi pe Ponta și Antonescu. dacă ar candida independent, l-aș vota pe Iohannis. Azi poate câștiga alegerile pentru președinția României ca independent.

– Iohannis s-a reevaluat singur.

Despre Ilie Sârbu: dacă spun că tata-socru, nu e socru?, Oprea e nașul lui Ponta?. Sârbu e foarte influent.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer