Băsescu: România redeschide ancheta pe tema închisorilor CIA

Băsescu: România redeschide ancheta pe tema închisorilor CIA
Publicat: 12/09/2012, 13:16
Actualizat: 29/07/2014, 18:04

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, într-o conferință de presă comună cu omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, răspunzând unei întrebări, că România va urma recomandarea PE de a redeschide anchete pe tema închisorilor CIA.

Întrebat cum comentează adoptarea de către PE a rezoluției care recomandă Lituaniei, Poloniei și României să redeschidă anchete independente cu privire la existența unor presupuse închisori CIA pe teritoriul acestor țări, Băsescu a răspuns: „O luăm ca pe o recomandare. O vom urma. Deocamdată anchetele făcute au demonstrat că pe teritoriul României nu au existat închisori CIA”.

Prșeședintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a precizat, la rândul său, că la inițiativa sa, Parlamentul lituanian a investigat în detaliu în urmă cu doi ani această posibilitate de a fi existat închisori CIA în Lituania.

„Ancheta a fost una profundă și decisivă. Mai multe facilități lituaniene au fost construite în mare parte din cauza cooperării cu SUA, dar nu e nicio dovadă că au fost folosite ca închisori”, a spus șeful statului lituanian.

Dalia Grybauskaite a spus că redeschiderea anchetei, în acest moment, depinde de procurori.

„Azi, această invitație, care e nouă din partea Parlamentului European, va fi anchetată doar de către Procuratura noastră pentru că e un subiect care nu ține de politicieni, ci de procurori și ei vor decide dacă vor redeschide sau nu ancheta. Această redeschidere este posibilă doar dacă vor avea noi fapte, iar acest lucru va fi decis doar de către procurori”, a spus președintele Lituaniei.

Dalia Grybauskaite a precizat că încercă să evite politizarea acestui proces.

„Deja Lituania a făcut tot ce a fost cu putință pentru a investiga, pentru a fi clară pe acest subiect către lume. Am făcut tot ce am putut”, a spus Dalia Grybauskaite.

Parlamentul European a adoptat, marți, o rezoluție prin care cere mai multor state membre, dar în particular Lituaniei, Poloniei și României să deschidă sau să reia investigații independente privind existența în prima parte a deceniului trecut pe teritoriul lor a unor închisori secrete ale CIA.

Rezoluția PE „cere autorităților judiciare din România să deschidă o investigație independentă cu privire la bănuielile referitoare la spațiile secrete de detenție ale CIA de pe teritoriul său, având în vedere în mod deosebit noile dovezi referitoare la zboruri ale CIA între România și Lituania”, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

De asemenea, solicitări similare sunt adresate autorităților din Lituania și Polonia. Rezoluția face apel la România, Polonia, Finlanda, Danemarca, Portugalia, Italia, Marea Britanie, Germania, Spania, Irlanda, Grecia și Cipru să desecretizeze toate informațiile privind unele zboruri pe teritoriul lor național a unor avioane suspectate a fi ale CIA.

Potrivit rezoluției, care nu este obligatorie, „numai considerente care țin strict de securitatea națională pot justifica lipsa de transparență”, fiind denunțate obstacolele întâlnite de investigațiile parlamentare și judiciare din unele țări membre UE cu privire la programul CIA privind transferul de deținuți.

„Lipsa de transparență, clasificarea documentelor, prevalența unor interese politice și naționale, lipsa unor investigații riguroase și a cooperării”, sunt unele dintre obstacolele denunțate de rezoluția PE.

„Votul de azi este o victorie pentru Parlamentul European. A subliniat insistența sa privind adevărul față de negarea sau uitarea lui. Ne-am asigurat astfel că fundamentele democratice ale Uniunii prevalează asupra unor considerente naționale sau partizane”, a declarat raportorul Helene Flautre, eurodeputată reprezentând ecologiștii francezi.

Ea a adăugat că raportul său care a stat la baza rezoluției PE a relevat existența unui sistem complex, secret și ilegal care a dus la tortură și răpiri, iar concluziile se bazează pe noi informații provenite în principal din baza de date a agenției europene de control a traficului aerian, Eurocontrol.

Rezoluția a fost adoptată în sesiunea plenară de la Strasbourg a PE, cu 568 de voturi favorabile, 34 împotrivă și 77 de abțineri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini din închisoarea în care intri și nu mai știe nimeni de tine. Încă 2.000...
O badantă de 27 de ani din Italia a fost arestată după ce a căutat...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum! Scene sfâșietoare au avut loc la căpătâiul make-up artistei....
„M-am simțit urmărită”: China a montat cronometre în toaletele publice pentru femei dintr-o destinație turistică...
Gestul sfâșietor făcut de fiul Ancăi Molnar, după moartea ei! Micuțul Patrick i-a șocat pe...
E total schimbat după ce a învins cancerul! A slăbit ENORM și abia dacă îl...
Reacţia patronului unui bar după ce şase turişti au băut 27 de beri la micul...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Motivul pentru care străinii aleg să lucreze în România: „E muncă grea, dar am venit...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Dacia lui CEAUȘESCU a ajuns la RAR 🚫 Mașina INTERZISĂ poporului român!
Un inginer vâlcean s-a proclamat „boier” la Sibiu şi a construit un hotel sub pământ
Metoda ANTICĂ de la indieni! Răcoare în casă cu un SINGUR vas de teracotă
S-a dus marele MAESTRU al muzicii. Nimeni nu-l va egala. Toţi românii plâng astăzi
Anca Molnar a plecat zâmbind din viață. Sfatul prețios pe care l-a lăsat în urma...
Clădirea ai cărei 20.000 locuitori nu trebuie să iasă niciodată din casă. Cum e posibil....
„A crăpat inima în el” Cine e Mircea Tat, consilierul mort după alegeri
Oana Roman și-a exprimat părerea despre huiduielile aduse lui Babasha la concertul Coldplay: „Suntem un...
Chris Martin, dezamăgit de reacția românilor: "Poate nu înțelegeți ce fel de oameni aveți în...
BANCUL ZILEI. Diriginta: - Alo, domnul Bulă? Să ştiţi că băiatul dumneavoastră a fugit de...
Cea mai puternică erupție solară din ultimii ani a afectat camera roverului Curiosity de pe...
×