Anca Simina
04.07.2013
Politică

Băsescu se justifică. De ce a promulgat legea achizițiilor publice a USL

Băsescu se justifică. De ce a promulgat legea achizițiilor publice a USL
După ce a promulgat recent modificările la legea achizițiilor publice, așa cum le-a votat cu o majoritate largă Parlamentul, președintele Traian Băsescu a încercat să convingă că noul act normativ nu ar scuti nicio regie sau companie de stat de obligația de a face licitații pentru contractele mari.

După ce a promulgat recent modificările la legea achizițiilor publice, așa cum le-a votat cu o majoritate largă Parlamentul, președintele Traian Băsescu a încercat să convingă că noul act normativ nu ar scuti nicio regie sau companie de stat de obligația de a face licitații pentru contractele mari. Așa cum au explicat șefii ANRMAP însă, pentru gândul, legea va scoaate din rândul autorităților contractante, obligate la proceduri transparente, acele companii și regii autonome care, deși deținute de stat, activează pe o piață concurențială. Un exemplu ar fi Tarom, altele comapaniile din subordinea AAAS, dar și hotelurile de stat, Antibiotice SA și companiile din domeniul apărării.

„Aș fi avut conștiința încărcată dacă promulgam legea fără să fiu atent la ea. Când e vorba de regii, nu-i vorba să nu mai fie licitații la regii și al companii de stat. Tatre vor fi cu licitații, dar pentru atribuirea contractelor, deci nu pentru achiziția directă, li se mai cere companiilor să facă niște lucruri: standardizări, norme interne”, a explicat Băsescu modificările în propria interpretare a articolelor de lege.

Pe de altă parte, președintele s-a arătat un susținător declarat al majorării pragului până la care toate instituțiile de stat vor putea face achiziții directe pentru servicii mai ieftine de 30.000 de euro și lucrări suub 100.000 de euro. Până acum, pragul a fost de 15.000 de euro. „I-am pisat la cap și pe Trăila (Cristina Trăilă, fosta șefă a ANRMAP, n.red)  și pe Boc – „Măriți plafoanele”. Dacă fac o licitație, o fac pentru o sumă mai mare, dar la lucrări mici nu stau cu procedura pentru licitație care mă duce la 120 de zile, ca la licitațiile la calea ferată. Facem produri ca pentru licitații de 100.000 de euro pentru lucrări sub 5 milioane de dolari. Nu ne mai putem permite să ne jucăm”, a spus Băsescu, într-un interviu la Digi 24.

Soluția lui pentru suspiciunile de atribuire politică a banilor publici: instituțiile de supraveghere. „Știu, de partea cealaltă e acuzația că se poate fura. Avem instituții de supraveghere, să supravegheze”, a adăugat președintele.

Inchide