Băsescu se răzgândește din nou: „Mă întorc în politică în 2014. Nu pot fi pensionar”

Băsescu se răzgândește din nou: Mă întorc în politică în 2014. Nu pot fi pensionar
Publicat: 28/02/2013, 10:01
Actualizat: 18/03/2015, 23:30

Președintele Traian Băsescu s-a răzgândit: nu se mai retrage din politică după încheierea mandatului, așa cum a susținut din 2005 încoace.” Recunosc că am spus că nu mă mai interesează, că nu vreau să mai aud de politică. Cred că a fost precum cea cu >. Am avut vreo trei zile în care am stat degeaba și nu mi-am găsit locul”, și-a reevaluat Traian Băsescu intențiile legate de viitorul său în politică, în timpul unei întâlniri cu românii, la Viena.

Chiar dacă e convins că va reveni, președintele spune că nu știe încă în ce formulă se va întoarce. „Nu-mi e foarte clar cum, pentru că am mai multe variante, dar o să rămân activ. După ce predau cheile de la Cotroceni – nu pe cele ale Palatului, ci pe cele de la seifuri; seifuri cu documente nu cu altceva – cred că îmi iau soția și aș merge vreo două-trei săptămâni să fiu sigur că nu sună nimeni”, și-a făcut Băsescu un prim plan de concediu, urmat de revenirea în politcă. Concluzia sa: „Nu pot fi pensionar”.

Opțiunea PDL rămâne deschisă

Băsescu și-a pregătit anunțul de revenire în urmă cu câteva zile, mai mult ca un avertisment pentru activul PDL, demobilizat în campania internă pentru alegerea conducerii de partid. „Am spus că nu o să mă întorc în PDL, dar am zis și că demisionez în cinci minute„, a spus președintele, într-o emisiune la B1.

Ulterior, consilierul său, Sebastian Lăzăroiu, a revenit asupra acestei idei într-un comentariu pe Facebook. „Nu știu dacă Traian Băsescu se va mai întoarce vreodată în PDL. Poate că da, poate ca nu. Cert e că nu se va întoarce niciodată într-un PDL condus de Blaga&co și anexat intereselor PSDși PNL. Ce să mai scoți dintr-un asemenea partid?”, a dat Lăzăroiu același mesaj de mobilizare internă pentru schimbarea conducerii PDL la Convenția din 23 martie.

La câteva minute după anunțul lui Traian Băsescu de la Viena, Vasile Blaga, i-a și deschis ușa partidului: „E binevenit în PDL”, a spus Blaga la Realitatea TV, după ce Băsescu i-a trasmis prim mesaje pe rețelele de socializare că nu va mai avea un dialog cu PDL cât timp partidul își păstrează actuala conducere.

Băsescu, în 2006: „Vă spun sub cuvânt de onoare, ies din politică”

În ultimii șapte ani, președintele fusese consecvent ideii de a se retrage definitiv din politică la încheierea mabdatului. Motivele invocate au fost diverse, de la faptul că îi e dor să navigheze pe mare până la „umilința” la care s-a simțit supus în ultimii ani pe fondul „jignirilor”. „În prima zi când plec de la Cotroceni, plec din viața politică. A fost cea mai umilitoare perioadă din viața mea. Funcția de președinte a fost cea mai mare umilință a vieții mele. Am fost un om demn care a fost jignit întruna. Ce s-a întâmplat din 2007 încoace, jignirile de dimineața până seara, m-au umilit. Totul are o limită”, spunea Traian Băsescu în martie 2012, într-un interviu la Pro TV.

Cu trei ani în urmă, când în revista britaică „The Economist” se vehicula planul preluării mandatului de premier după încheierea celui de președinte, Băsescu se arăta la fel de ferm: „România nu-i o țară care mai poate semăna cu Rusia, asta este, cred, eroarea de apreciere a celor de la The Economist. În al doilea rând, eu n-aș vrea. Dacă discutăm despre mine. N-aș vrea să mai rămân în politică după ce-mi termin mandatul de președinte„, susținea Băsescu la Hotnews.

Încă de la începutul primului mandat, președintele și-a invocat brevetul de comandant de navă ca soluție pentru perioada când va pleca de la Cotroceni. „Eu am o meserie. N-am ramas cu brevetul de comandant de navă invalid. La fiecare cinci ani mi-am făcut cursurile și mi-am reînnoit brevetul. Dacă vreodată o să iau o decizie pe care mi-o doresc, e ca înainte de a atinge vârsta de pensionare să fiu pe puntea de comandă a unei nave. Asta ca să vă dovedesc că nu mai vreau să fiu în politică„, își făcea președintele calcule de revenire pe mare inclusiv în iulie anul trecut, în timpul campaniei pentru referendumul de demitere.

În 2006, la „Marius Tucă Show”, Traian Băsescu își dădea chiar „cuvântul de onoare”. Dialogul cu realizatorul emisiunii, încă arhivat pe site-ul Administrației Prezidențiale, este elocvent:

„Realizator: Aștept ziua în care veți ieși la pensie, așa cum ați promis, și să venim să stăm să…

Traian Băsescu: Ce vă spun sub cuvânt de onoare? După ce plec de la Cotroceni, după unul sau după două mandate, ies din politică.

Realizator: După unul sau după două? Lasați…

Traian Băsescu: După unul sau două mandate, nu știu. Repet, vă asigur că ies din politică, nu voi mai face parte din niciun partid, din nicio structură. Cred că vine timpul să mă odihnesc”

Președintele nu este însă la prima răzgândire. Numai anul trecut a revenit asupra ideii de a se întoarce la Cotroceni dacă își va recâștiga mandatul „la masa verde”, după suspendare, ca și asupra anunțului ferm că nu îl va mai nominaliza pe Victor Ponta prim-ministru. „Dacă mă întorc la Cotroceni nu îi mai dau alt mandat de premier lui Ponta”, spunea Băsescu în 2012.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?