Boc, despre regionalizare: Guvernul nu are curaj să taie în carne vie, nu vrea probleme cu șefii CJ

Boc, despre regionalizare: Guvernul nu are curaj să taie în carne vie, nu vrea probleme cu șefii CJ
Publicat: 23/01/2013, 17:06
Actualizat: 04/07/2013, 00:17

Fostul premier Emil Boc afirmă că Guvernul „nu are curajul să taie în carne vie” în ce privește regionalizarea României, preferând crearea unei structuri peste actualele județe, în locul comasării acestora, pentru a nu avea „probleme” cu președinții consiliilor județene sau cu șefii deconcentratelor

Întrebat, miercuri, într-o conferință de presă, de ce este nevoie de regionalizare, Emil Boc a răspuns că principala motivație este că aceasta „aduce mai mulți bani europeni”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Regionalizarea se face, în primul rând, ca să aducă mai mulți bani europeni, aceasta fiind principala motivație. Cum se face – depinde pe cine vrei să ajuți, cetățenii României sau să ajuți politicienii. Dar regionalizarea trebuie făcută, pentru că altfel nu avem șanse să aducem nici măcar atâția bani europeni câți am adus în perioada 2007-2013. Guvernul nu vrea să se complice, nu vrea să aibă probleme cu președinții de consilii județene, cu șefii de deconcentrate, să păstreze ce există. Nu are curaj să taie în carne vie și preferă o soluție de creare a ceva în plus și vor vedea apoi ce se întâmplă. Soluția tăioasă este cea cu comasarea județelor, cu consecințele benefice pentru cetățeni, nu pentru politicieni”, a spus Emil Boc.

El a explicat că o regiune poate decide singură câți bani se alocă pentru programul de resurse umane sau pe transporturi, de exemplu, iar ceea ce există în momentul de față doar la ministere se va multiplica pe regiuni.

„Se pot atrage așa mai mulți bani decât printr-o singură structură, la ministere. Necesitatea regionalizării nu poate fi contestată. Cum o faci – poți să servești interesele largi ale oamenilor sau ale politicienilor. Servești interesele politicienilor dacă mai creezi o structură peste actualele județe, așa cum intenționează Guvernul. Mai dai niște slujbe la alți politicieni, mai creezi o structură birocratică peste consiliile județene, mai creezi aparate birocratice care vor complica situația documentelor și vor cere documente în plus pentru a-și justifica existența. Se vor pune cap în cap cu consiliile județene existente și se va complica birocrația, îngreunând realizarea unor proiecte compacte pentru regiunile de dezvoltare”, a explicat fostul premier.

Emil Boc a menționat că, dacă se dorește regionalizarea prin comasarea actualelor județe, fără ca un cetățean „să facă un metru în plus” pentru a-și lua acte de identitate, permise de conducere sau alte astfel de documente, și în loc de cinci județe va fi unul singur, va fi în interesul României.

„Se vor plăti mai puțini bani cu administrația, birocrația va fi mai puțină, se vor face proiecte regionale cu finalitate, se vor destructura rețelele create în ultimii 20 de ani la nivel local. Acum există servicii deconcentrate în fiecare județ și ele vor exista numai la nivel de regiune, multe vor dispărea de la nivel județean și vor rămâne birouri. Vor dispărea o grămadă de șefi, tot politicienii ar avea de pierdut, dar ar câștiga țara”, a spus Boc.

Fostul premier a adăugat că o regiune poate să aibă propriul program operațional sectorial pentru atragerea de fonduri europene și nu mai trebuie ca reprezentanții săi să meargă la București, la ministere, pentru încadrarea într-un proiect valabil pe toată țara.

„Acum este un singur program operațional de dezvoltare regională la Ministerul Dezvoltării Regionale, când vor fi opt regiuni vor fi opt programe de dezvoltare regională și se vor ști prioritățile din fiecare regiune, fără să mai meargă pe la București. Avantajul este uriaș, major, legat de atragerea banilor europeni”, a afirmat Boc.

Fostul premier a susținut că regionalizarea trebuie să se facă „urgent”, în 2013, pentru că din 2014 „trebuie să fie activate programele”.

„Noi am început în 2012, dar nu am avut susținere politică, dar 2013 este deadline să se poată face”, a conchis Boc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă