Bogdan Aurescu a fost propus de Victor Ponta pentru funcția de ministru de Externe. Depunerea jurământului, în această seară

Bogdan Aurescu a fost propus de Victor Ponta pentru funcția de ministru de Externe. Depunerea jurământului, în această seară
Premierul Victor Ponta a revenit asupra propunerii de nominalizare a lui Mihnea Motoc ca ministru la Externe și l-a propus pentru această funcție pe Bgdan Aurescu, secretar de stat în minister, afirmă surse oficiale.

Premierul Victor Ponta a revenit asupra propunerii de nominalizare a lui Mihnea Motoc ca ministru la Externe și l-a propus pentru această funcție pe Bogdan Aurescu, secretar de stat în minister, afirmă surse oficiale.

Președintele Traian Băsescu a semnat, luni, decretul prin care Bogdan Aurescu este numit în funcția de ministru al Afacerilor Externe, ceremonia de depunere a jurământului urmând să aibă loc în această seară, de la ora 19:00. „Președintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat luni, 24 noiembrie a.c., Decretul prin care se ia act de demisia domnului Teodor-Viorel Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe, și se constată încetarea funcției acestuia de membru al Guvernului. De asemenea, domnul președinte Traian Băsescu a semnat luni, 24 noiembrie a.c., Decretul prin care se numește domnul Bogdan-Lucian Aurescu în funcția de ministru al Afacerilor Externe”, se arată într-un comunicat al Palatului Cotroceni.

În cadrul aceleiași ceremonii, va depune jurământul și Hegedus Csilla, care va învestită în funcția de ministru al Culturii.

Propunerea a fost înaintată de Ponta la scurt timp după ce a revenit la București, din Emiratele Arabe Unite.

Mihnea Motoc, propunerea de săptămâna trecută pentru MAE

Săptămâna trecută, președintele Băsescu a menționat că, pentru a nu intra în stare de incompatibilitate, înainte de numirea lui Mihnea Motoc în Guvern, acesta trebuie să nu mai aibă calitatea de ambsador, fiind necesar un decret de revocare din funcția de ambasador la UE. De altfel, Mihnea Motoc a venit în țară joi și se află în continuare aici, urmând să se întoarcă la Bruxelles cel mai probabil în cursul zilei de marți.

El a explicat că acest decret de revocare trebuie contrasemnat de către premier.

Mihnea Motoc a fost nominalizat pentru postul de ministru de Externe după ce Teodor Meleșcanu a demisionat din funcție la doar o săptămână după ce îl înlocuise pe Titus Corlățean, din cauza problemelor de vot în diaspra la alegerile prezidențiale.

În prezent secretar de stat, Aurescu (41 de ani) este cel mai apreciat diplomat român, fiind, printre altele, negociatorul scutului de la Deveselu și cel care a câștigat, în 2009, procesul României împotriva Ucrainei, de la Curtea Internațională de Justiție de la Haga, privind delimitarea spațiilor maritime în Marea Neagră. Conform informațiilor gândul, lui Aurescu i s-a mai propus în trecut preluarea șefiei MAE, însă a refuzat. Dincolo de funcția de la Ministerul de Externe, Bogdan Aurescu predă la Facultatea de Drept.

BIO: CINE ESTE BOGDAN AURESCU

Inchide