Prima pagină » Știri politice » Bugetul, indexarea pensiilor, de la 1 septembrie, și impozitarea progresivă, pe masa COALIȚIEI. Ciolacu: Sunt scenarii trimise de Banca Mondială

Bugetul, indexarea pensiilor, de la 1 septembrie, și impozitarea progresivă, pe masa COALIȚIEI. Ciolacu: Sunt scenarii trimise de Banca Mondială

Liderii coaliției de guvernare se reunesc după ora 13.00, la Palatul Victoria. Pe masa discuțiilor se află legea bugetului, întrucât aceasta ar trebui să fie adoptată la începutul lunii februarie.

UPDATE

Ședința coaliției s-a încheiat după mai bine de trei ore de discuții. Liderii coaliției nu au reușit să ajungă la un acord privind indexarea pensiilor cu rata inflației, începând cu 1 septembrie.

PSD susține majorarea pensiilor în acest an, în timp ce PNL și UDMR se opun, invocând riscul de a afecta bugetul. Citește aici. 

UPDATE

Apar primele neînțelegeri în coaliție. Ministrul Finanțelor, Barna Tánczos, a ieșit din ședința coaliției și a afirmat într-un interviu la Digi24 că pensiile nu vor fi indexate în acest an, în conformitate cu ordonanța „trenuleț” adoptată de guvern la sfârșitul lunii decembrie.

În schimb, liderul PSD, Marcel Ciolacu, ar vrea ca indexarea pensiilor să fie acordată începând cu 1 septembrie.

De asemenea, întrebat despre scenariul introducerii impozitării progresive și cel referitor la comasarea impozitului pe venit cu CASS-ul, ministrul UDMR a afirmat că structura bugetului nu va suferi modificări.

UPDATE 

Liberalii au ajuns la Palatul Victoria, mai târziu, după ședința Biroului Permanent al partidului, în care au decis să valideze candidatura lui Crin Antonescu, pe 26 ianuarie.

UPDATE 

Liderii coaliției au intrat în ședință. Bugetul, tema principală. Conform surselor politice, premierul Ciolacu intenționează să meargă, în perioada următoare, la fiecare minister în parte pentru a discuta despre bugetul fiecăruia.

La ședința liderilor, de luni, participă și ministrul Finanțelor, Barna Tánczos.

UPDATE

Premierul Marcel Ciolacu a spus, înaintea reuniunii coaliției, la nivel de lideri, că scenariul privind impozitarea progresivă este transmis de Banca Mondială și de Comisia Europeană „de vreo 4-5 ani de zile”.

Întrebat, la sediul PSD, despre impozite, prim-ministrul a transmis că „toate aceste lucruri o să le discutăm la ora 13”.

Sunt scenarii pe care le-au transmis Banca Mondială de vreo 4-5 ani de zi și Comisia Europeană, a mai spus premierul.

Premierul a fost întrebat și ce se întâmplă cu indexarea pensiilor.

Încercăm acum la ora 13. Am o întâlnire cu copresedinții coaliției, cu cei trei vicepremieri, să discutăm bugetul pe anul 2025. Doresc, cum e normal, ca de la 1 septembrie să venim cu indexarea. 1 septembrie știm foarte bine că a fost data pe care s-a pus în aplicare legea recalculării pensiilor, a răspuns Ciolacu.

Știrea inițială.

Înaintea ședinței PSD, surse politice au afirmat că, în reuniunea de la Guvern, se va face o analiză privind introducerea impozitului progresiv pentru veniturile care depășesc un anumit plafon. Această măsură ar putea fi introdusă în a doua jumătate a anului 2025.

De asemenea, liderii vor discuta și despre indexarea pensiilor cu rata inflației, care ar putea intra în vigoare la 1 septembrie. Pensiile nu au mai fost indexate la 1 ianuarie, așa cum prevede legea, în contextul adoptării ordonanței „trenuleț”.

Marcel Ciolacu a anunțat, la finalul anului trecut, că va exista un sprijin pentru pensionarii cu pensiile mici. Acesta a spus, pe 29 decembrie, că acest lucru va fi mult mai clar după construirea bugetului pentru anul 2025.

Măsurile pe care le luăm astăzi ne dau încredere că atunci când vom face bugetul de stat în ianuarie vom găsi resursele financiare fie pentru a acorda un sprijin one-off pentru pensiile mici și medii, fie să indexăm pensiile cu rata inflației în a doua parte a anului, a spus Ciolacu la începutul ședinței de guvern.

Știre în curs de actualizare

CITEȘTE ȘI:

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și