Călin Popescu Tăriceanu a fost desemnat candidatul ALDE la prezidențiale: Nu înseamnă o rupere a coaliției de guvernare. Voi acorda respect doamnei Dăncilă

Redactor:
Politic
Călin Popescu Tăriceanu a fost desemnat candidatul ALDE la prezidențiale: Nu înseamnă o rupere a coaliției de guvernare. Voi acorda respect doamnei Dăncilă
ALDE a votat, miercuri, în ședințele forurilor statutare, ca liderul partidului Călin Popescu Tăriceanu să fie candidatul la prezidențiale, decizia fiind luată în unanimitate, au declarat surse ale formațiunii, pentru MEDIAFAX.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că faptul că va candida din partea ALDE, separat de PSD, la alegerile prezidențiale nu înseamnă că se va rupe coaliția de guvernare. El a precizat că ar fi oportună venirea la guvernare și a Pro România.

„Vom continua să rămânem parteneri corecți. Candidatura separată nu înseamnă o rupere a coaliției de guvernare. Voi face o campanie corectă, voi acorda respect doamnei Dăncilă, așa cum acord respect și celorlalți contracandidați, dar asta nu înseamnă că nu voi vorbi despre lipsurile, defectele contracandidaților mei”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, miercuri la Parlament. 

„Am discutat acest lucru cu Victor Ponta și ne lovim de problema că e foarte impropriu ca noi să rămânem în coaliția de guvernare și ei să fie în opoziție. Fie intră Pro România la guvernare, fie ieșim noi de la guvernare. În ceea ce privește ieșirea de la guvernare am vorbit cu colegii mei și nu s-a luat o astfel de decizie. Intrarea la guvernare a Pro România e o soluție. Cred că și acum probabil că ar trebui serios să reflecteze și undeva spre finele lunii august să facem o cercetare sociologică și atunci poate PSD va decide că e mai înțelept să mergem pe o candidatură comună. Eu cred că bătălia e pentru câștigarea președinției, nu pentru a intra în turul doi”, a explicat președintele ALDE.

El a adăugat că ALDE a stabilit calendarul pentru prezidențiale și că va începe din acest moment precampania, iar strângerea de semnături va demara pe 10 august.

„Am stabilit calendarul primei acțiuni din cadrul campaniei electorale. Pe 3 august PSD va oficvializa candidatura, însă noi începe din acest moment precampania. Pe 10 august vom începe campania de strângere de semnături. Acesta este subiectul dezbătut cu colegii mei, inclusiv programul la nivelul județean unde voi lua contactul cu cetățenii”, a conchis Tăriceanu.

ALDE s-a întrunit de la ora 13.00 în ședința BPEx al partidului, urmată de reuniunea Delegației Permanente Naționale a formațiunii, miercuri, la Parlament.

Vicepreședinții ALDE, Varujan Vosganian și Andrei Gerea, au criticat alegerea Vioricăi Dăncilă ca prezidențiabil al PSD. Vosganian a spus că este mirat de faptul că Dăncilă vorbește despre responsabilitate, în condițiile în care PSD a încălcat procedura desemnării prezidențiabilului. În opinia deputatului ALDE, Viorica Dăncilă a intrat într-o competiție pentru prezidențiale fără a fi legitimită de vreun sondaj de opinie.

Varujan Vosganian a adăugat că guvernarea va merge mai departe, însă partidul și-a pierdut încrederea în partenerul de coaliție.

De asemenea, Andrei Gerea a afirmat că este dezamăgit de felul în care a evoluat desemnarea candidatului PSD la prezidențiale, marți în Comitetul Executiv al partidului.

 

Inchide