Când ar putea merge românii la urne. Cele trei variante pentru referendumul lui Băsescu

Când ar putea merge românii la urne. Cele trei variante pentru referendumul lui Băsescu
Publicat: 11/06/2013, 21:25
Actualizat: 06/07/2016, 04:25

Românii ar putea merge la referendum cel mai devreme la toamnă, în condițiile enunțate de președintele Traian Băsescu care a anunțat astăzi lansarea procedurii consultării populare.

Condițiile prezidențiale se referă la forma în care va ieși din plenul parlamentului noua Constituție, ce va decide Curtea Constituțională în privința proiectului de revizuire, dar și la ce decizie se va lua în privința legii referendumului care prevede reducerea pragului de prezență la 30 la sută.

Ca măsură de precauție, șeful statului a declanșat procedura de consultare a parlamentului, care are termen până la finalul acestei luni să dea un punct de vedere pe propunerea președintelui.

Varianta1

Comisia de revizuire și-a stabilit ca termen finalul acestei săptămâni pentru finalizarea proiectului de revizuire. Când acesta va fi gata el va fi transmis Curții Constituționale care are termen zece zile pentru emiterea unui aviz. Astfel, cel mai devreme, pe 24 iunie, CCR ar putea transmite avizul Parlamentului. Abia după acest moment, proiectul noii Constituții intră în dezbaterea plenului, care poate sau nu ține cont de părerea magistraților.

După ce va fi adoptat de parlament în plenul său, proiectul trebuie transmis la Curtea Constituțională care va emite un aviz obligatoriu de această dată. CCR nu are însă un termen în care trebuie să se pronunțe și având în vedere că la 1 iulie începe vacanța judecătorească, vacanță care durează până la 31 iulie, este posibil ca și în cazul în care în ultima săptămână a lui iunie noua Constituție să fie adoptată de Parlament, CCR să ia o decizie după 1 septembrie încolo. Într-un astfel de scenariu, data unui referendum ar putea fi stabilită spre finalul lui octombrie.

Varianta 2

În varianta în care proiectul de revizuire pică la Curtea Constituțională, noua Constituție se întoarce în parlament, iar toată procedura se reia, abia după ce CCR își va fi motivat decizia și publicat-o în Monitorul Oficial. Traseul legislativ va fi același, fiind foarte posibil ca întrega dezbatere să se prelungească înspre anul viitor. Ar mai fi de precizat că președintele Traian Băsescu și-a anunțat intenția de a convoca un referendum odată cu europarlamentarele care au loc în iunie.

Șansele ca proiectul noii Constituții să pice la CCR este foarte probabil. O decizie de anul trecut referitoare la legea uninominalului pur face referire la referendumul din 2009 privind trecerea la unicameral cu 300 de membri presupune că orice modificare legislativă în afara deciziei luate la consultarea din 2009 este neconstituțională deoarece încalcă prevederea constituțională privind exercitarea suveranității poporului. „Referendumul, indiferent de caracterul său – decizional sau
consultativ – cum este cazul referendumului național din anul 2009, reprezintă o modalitate de exercitare a suveranității naționale. Art.2 din Constituție prevede în acest sens că „Suveranitatea națională aparține poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice și corecte, precum și prin referendum. (…) Faptul că, în cazul referendumului consultativ, nu este stabilită o astfel de procedură ulterioară, nu se traduce într-o lipsă a efectelor acestui referendum. Nici nu ar fi admisibil într-un stat de drept ca voința populară, exprimată cu o largă majoritate (în cazul de față, 83,31% dintre voturile valabil exprimate), să fie ignorată de reprezentanții aleși ai poporului”, se arată în decizia Curții.

Varianta 3

O altă variantă și cea mai rapidă ar fi ca președintele după ce CCR se va pronunța asupra reducerii cvorumului la referendum, decizie programată pentru 26 iunie. Și așa însă trebuie să aștepte motivarea care, în general nu vine mai devreme de două săptămâni, astfel că o stabilire a datei referendumului nu poate fi făcută până pe 10 iulie. Cu o campanie de 30 de zile, într-o astfel de variantă referendumul ar trebui să aibă loc cel mai devreme pe 10 august. O astfel de variantă este plauzibilă însă în condițiile în care CCR va da undă verde reducerii cvorumului, un prag de prezență de 50% fiind aproape imposibil de atins mai ales că este vorba de perioada verii, a concediilor. Astfel, discuția s-ar putea amâna până la toamnă cel puțin.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Cum arată apartamentul de 2460 de metri pătrați al lui Ion Țiriac. Detaliile din interior...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Povestea emoționantă a lui Patrocle, câinele căutat de toată România. Este căutat cu disperare de...
I-a turnat zilnic soțului înălbitor în cafea. Ce s-a întâmplat cu bărbatul la scurt timp:...
La ce salariu visează o angajată care ia acum minimul pe economie. "În mână, fără...
Descoperirea secolului! Breaking news!
O filipineză care locuiește în România a dezvăluit motivul pentru care îi place țara noastră:...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Marele actor al României s-a stins mult prea devreme. Drum lin, maestre!
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Witold Pilecki, spionul polonez de la Auschwitz
×