CCR judecă sâmbătă contestația privind noul Guvern. Zegrean: „Este o situație absolut nouă”

CCR judecă sâmbătă contestația privind noul Guvern. Zegrean: Este o situație absolut nouă
Publicat: 05/03/2014, 14:14
Actualizat: 07/07/2016, 22:03

Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat miercuri că judecătorii CCR nu au mai fost puși în fața unei astfel de situații de a valida un nou Guvern și că trebuie studiată contestația depusă marți de PDL și PMP. El a estimat că o decizie va fi luată cât se poate de repede, însă până vineri este puțin probabil, dat fiind că programul Curții este plin.

UPDATE 14.05 CCR a decis că va judeca sâmbătă contestația depusă împotriva validării noului Guvern.

„Este o situație absolut nouă, astfel de situații nu am mai avut. Sigur, am să vă spun imediat ce stabilim un termen. Săptămâna aceasta, zilele sunt toate pline. Astăzi avem ședință de la 10.00, mâine avem ședință toată ziua. Vineri, în general, nu se țin ședințe. Or, nu putem până vineri. Nu știu cum am putea vineri să stabilim. Ar trebui să și citim dosarul”, a precizat Augustin Zegrean.

„În Constituție nu scrie nicăieri că trebuie să avem 10, 20 sau 120 de ministere. Nu putem da noi jos Guvernul, numai Parlamentul poate. Iar acest Guvern încă nu a fost demis, deci țara e pe mâini bune”, a mai declarat Augustin Zegrean.

Zegrean a spus că miercuri și joi sunt zile pline deja în agenda CCR, iar vineri de obicei judecătorii nu au ședințe. El a mai explicat că până la luarea unei decizii de către CCR, rămâne în vigoare Guvernul anterior, pentru că el nu a fost demis.

„Vedeți că au fost țări care… De exemplu, Belgia, un an jumătate nu a avut Guvern și se pare că a dus-o mai bine în perioada aia”, a mai spus Zegrean.

Curtea Constituțională nu s-a mai confruntat cu o situație de genul celei apărute în prezent în cazul validării noului Guvern, aceasta fiind o problemă delicată, dar care trebuie rezolvată rapid, a declarat, miercuri dimineața, și judecătorul CC Petre Lăzăroiu.

Ce solicită PDL și PMP judecătorilor

PDL și PMP arată, în sesizarea depusă la CC, că programul de guvernare aprobat de Parlament în decembrie 2012 a fost completat prin cooptarea UDMR, astfel că hotărârea privind modificările din Guvern aprobată de plenul reunit marți este neconstituțională.

Liderul deputaților PDL, Gheorghe Tinel, a declarat, miercuri, că sesizarea la Curtea Constituțională semnată de 37 de deputați PDL și 15 parlamentari neafiliați după validarea de către Parlament a Guvernului a fost înregistrată marți noaptea.

Potrivit lui Gheorghe Tinel, acordul semnat de PSD cu UDMR a dat modificări de fond la programul de guvernare și a arătat că Victor Ponta nu poate fugi de răspundere și ar avea ca variante ori să-și angajeze răspunderea pe programul de guvernare ori să demisioneze.

„Cerem CC să arbitreze un conflict juridic de natură constituțională”, a precizat liderul deputaților PDL într-o conferință de presă, arătând că în opinia sa CC ar trebui să se pronunțe „imediat”.

În sesizarea PDL la CC democrat liberalii arată că Parlamentul a aprobat o remaniere a Guvernului la propunerea primului ministru, dar că hotărârea adoptată de Parlament este neconstituțională deoarece prin acordul încheiat de UDMR s-a modificat programul de guvernare.

„Prin hotărârea atacată, Parlamentul a aprobat o remaniere a Guvernului și nu numai remanierea acestuia la propunerea primului ministru în condițiile art. 85 alin. 3 din Constituție. În acest scop, USD a încheiat pe data de 3 martie 2014 un acord guvernamental și un altul politic cu UDMR, în care au fost prevăzute o serie de obiective de atins în perioada de până la alegerile din 2015, care completează implicit programul de guvernare pe perioada 2013-2016 aprobat în 21 decembrie 2012, dată pe care a fost acordat votul de încredere Guvernului Ponta II. O asemenea hotărâre adoptată este neconstituțională”, se arată în sesizarea PDL.

În sesizare se mai arată că, atunci când se completează programul de guvernare, sunt prevăzute două căi procedurale prin Constituție.

„O primă cale presupune desfășurarea procedurii constituționale prevăzute la art. 103 din Constituție, prim-ministrul trebuind să-și dea demisia. Ca urmare, modificarea sau completarea unui program de guvernare se poate face numai în condițiile acceptării de către Parlament a unui nou program al Guvernului. În alte cuvinte, programul de guvernare nu poate fi modificat sau completat decât prin aprobarea unui alt program de guvernare. A doua cale este cea referitoare la angajarea răspunderii Guvernului asupra unui program, inclusiv de guvernare, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege în condițiile art. 114 din Constituție. În situația de față nu a fost utilizată niciuna dintre cele două căi procedurale și, ca urmare, completarea programului de guvernare acceptat în anul 2012 de către Parlament este neconstituțională, fiind astfel încălcate atât prevederile articolului 103 din Constituție, cât și cele din art. 114 din legea fundamentală”, se mai arată în sesizarea PDL adresată CC.

Potrivit acestei sesizări, hotărârea adoptată de Parlament „a consfințit” o completare implicită a programului de guvernare prin cooptarea UDMR.

Semnatarii sesizării cer CC să constate că hotărârea adoptată de cele două Camere ale Parlamentului în ședința comună din data de 4 martie este neconstituțională.

Marți, președintele PDL, Vasile Blaga, a precizat că parlamentarii PDL și cei ai PMP au atacat la Curtea Constituțională Hotărârea Parlamentului privind noua componență a Guvernului.

Președintele Traian Băsescu a declarat, marți seara, că „cea mai rapidă soluție”, pe care i-a și propus-o premierului Victor Ponta, este aceea a adoptării, miercuri, în Guvern, a noului program de guvernare, asupra căruia să fie asumată apoi răspunderea în Parlament.

Președintele a precizat că a discutat marți cu premierul Victor Ponta. „Sper ca în perioada următoare să dea o soluție, soluția constituțională, a asumării răspunderii actualului guvern, repet, a actualului guvern, pe un nou program de guvernare, care să reflecte noile alianțe politice din Parlament”, a continuat Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Avertisment teribil: Rusia pregătește acte violente și sabotaje în Europa
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ