Ce ar face Băsescu în privința lui Grindeanu dacă ar fi în locul lui Iohannis la Cotroceni: „O să fiu foarte sincer…”

Ce ar face Băsescu în privința lui Grindeanu dacă ar fi în locul lui Iohannis la Cotroceni: „O să fiu foarte sincer...
Publicat: 28/12/2016, 21:34
Actualizat: 10/05/2018, 16:17

„O să fiu foarte sincer, deși par Gică Contră. Nu l-aș numi! (…) Domnul Grideanu a fost susținut de PMP la Timiș. Mi s-a părut un loc potrivit, dar de la Consiliul Județean Timiș în fruntea guvernului este o cale lungă și eu apreciez foarte mult faptul că dânsul este matematician și informatician, dar în momentul de față România are o mare problemă: în ce măsură structurile de securitate controlează decizia politică. Ori faptul că domnul Grideanu a fost membru în comisia de control al serviciilor secrete, a fost elev la Academia Națională de Informații”, a comentat președintele PMP.

Traian Băsescu a afirmat că numirea lui Sorin Grindeanu în funcția de premier este „nepotrivită”, afirmând că președinte Iohannis trebuie să spună ce tip de stat vrea.

„Mi se pare că este nepotrivită această numire, iar responsabilitatea aici nu este a lui Dragnea. Responsabilitatea este a președintelui să spună ce tip de stat vrea, un stat de dubii legat de controlul structurilor de securitate asupra politicului sau un stat asupra căruia să nu existe aceste dubii (…)”, a spus el.

Președintele PMP a susținut că România are nevoie de „un moment zero” în care să aibă convingerea că politiciul nu este controlat nici de DNA, nici de serviciile de informatii.

„Este un moment în care toată presa, mare parte din populație, este convinsă că în țara asta conduce altcineva decât politicienii. Deci, în locul președintelui Iohannis aș fi extrem de exigent cu numirea premierului și cu desemnarea decretelor pentru toți miniștrii. Avem nevoie de un moment zero în care să avem convingerea că politiciul nu este controlat nici de DNA, nici de serviciile de informatii. Ne-a ajuns guvernul Ponta, cu Ponta și toată istoria lui, ne-au ajuns destule”, a argumentat Băsescu.

El a susținut că instituțiile de forță s-au întărit în timul mandatului său și la un moment dat câțiva oameni numiți de el au ajuns să se creadă „stăpânii” țării.

„Nu spun că Sorin Grindeanu este controlat de SRI. Eu spun altceva, România are nevoie de un moment zero. Aceste instituții de forță s-au întărit formidabil în timpul meu și le-am ajutat să se întărească, le-am izolat de influența politică. Dar se pare că la un moment dat ei au plecat pe pilot automat fără nici un Dumnezeu legat de politică și se cred oamenii numiți de mine cândva astăzi se cred stăpânii României. Înscenează dosare, distrug oameni, elimină oameni. Ori cred că este momentul ca președintele Iohannis să dea un semnal extrem de puternic legat de acest lucru și asta înseamnă nicio tangență cu structurile de securitate ale statului democratic. Numai că prin câțiva oameni aceste instituții au fost strâmbate”, a concluzionat fostul șef de stat.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, după ce a anunțat că PSD-ALDE îl susțin pentru funcția de premier pe Sorin Grindeanu, pe care l-a propus personal, că a decis, iar colegii din PSD îl susțin, să ”separe apele” dintre servicii și partide. „Există instituții în această țară pe care le respect foarte mult. Dar eu am decis, și colegii mei mă susțin, mai ales după ce s-a întâmplat ieri și în ultimele zile, să separăm apele dintre servicii și partide. Vreau să avem o colaborare instituțională cu toate instituțiile, dar cinstită și în limitele legii. Cred că va fi sănătos pentru toată lumea”, a spus Dragnea.

Premierul propus de PSD-ALDE, Sorin Grindeanu, a absolvit în anul 2013 un program postuniversitar de formare și dezvoltare profesională în domeniul Științe Militare, Informații și Ordine Publică – Academia Națională de Informații. Informația apare în cv-ul făcut public atunci când a fost membru al Guvernului, nu și în cel de pe site-ul Camerei Deputaților, Grindeanu devenind parlamentar la sfârșitul anului 2012. De altfel, Grindeanu a făcut parte din Comisia comună permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI în perioada februarie 2013 – decembrie 2014.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Nu este un banc! Acești doi soți au găsit lampa lui Aladdin! Care au fost...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
Cine este Andrei, bărbatul de doar 37 de ani care s-a aruncat de pe podul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Devine obligatoriu în toate magazinele din România. Ordinul anunțat chiar astăzi, 14 mai
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Mit sau adevăr: durerile de cap cauzate de presiune înainte de o furtună sunt reale?
×