Celălalt „băiat” al lui Mazăre. Extraordinara aventură a secretarului de stat uitat de Ponta în no man’s land-ul guvernării. EXCLUSIV

Celălalt băiat al lui Mazăre. Extraordinara aventură a secretarului de stat uitat de Ponta în no man's land-ul guvernării. EXCLUSIV
Publicat: 22/02/2013, 09:01
Actualizat: 21/03/2015, 11:10

Nu a figurat nicio zi în vreun minister din cele 17 ale Guvernului Ponta II. Nu a avut în ultimele două luni nicio atribuție oficială și nu apare în nicio organigramă din noul val. Cu toate acestea este încă secretar de stat. Are director de cabinet, o locuință de serviciu de la RA-APPS și își primește în continuare indemnizația de demnitar.

În acest „no man’s land guvernării”, unul din paradoxurile reorganizării din Executiv, supraviețiuește politic Cristian Bărhălescu. Secretarul de stat de la Turism al cabinetului anterior este păstrat încă în funcție de premierul Victor Ponta, chiar dacă a fost șters din Ministerul Dezvoltării Regionale, la venirea lui Liviu Dragnea, și nu a trecut niciodată în subordinea Mariei Grapini la IMM-uri, Turism și Mediul de Afaceri.

Ce face secretarul de stat fără minister? În general, dă consultanță nou-veniților: „Mai răspund la întrebări, le mai dau acte, le spun ce și cum am făcut, nu poți pleca așa pur și simplu fără să-i mai ajuți pe cei care au nevoie. Eu mi-am cerut eliberarea. Acum aștept”, spune Cristian Bărhălescu, pe care gândul l-a găsit la Constanța, în biroul agenției de turism pe care o deține și o conduce din nou.

Paradoxurile reorganizarii guvernamentale

La intrarea USL la guvernare, în mai 2012, Radu Mazăre a știut de la început ce vrea: Transporturile și Turismul. Și a avut pe listă „doi băieți”. Primul era Răducu Valentin Preda, „un băiat care a performat”, dezmierdat Valerică și instalat de Victor Ponta secretar de stat la Transporturi în ambele sale cabinete. Marți, Valentin Preda a fost însă eliberat din funcție, după ce procurorii DNA l-au ridicat din stradă, cu suspiciuni de folosire a documentelor secrete în interesul propriu.

Al doilea a fost Cristian Bărhălescu, căruia Radu Mazăre i-a retras însă girul politic încă din decembrie. „S-ar putea să nu mai fie. Nu s-a mișcat atât de iute pe cât ne așteptam„, își anunța primarul PSD schimbarea de gardă. Iar prorocirea i s-a împlinit numai pe jumătate. Noua favorită a PSD Constanța, Mirela Machitescu, coproprietar a două cluburi din Mamaia, a fost numită marți de Victor Ponta vicepreședinte a Autorității Naționale pentru Turism, fiind și prima instalată la vârful instituției. Nici Bărhălescu însă nu a plecat.

Secretarul de stat nu are minister, dar este încă în funcție, cu toate avantajele. De la biroul agenției sale de turism din Constanța, Cristian Bărhălescu nu se ferește să admită: în ministerul preluat de Liviu Dragnea n-ar fi avut ce face: „Când a plecat ministrul Hellvig (fostul titular al portofoliului Dezvoltării Regionale și Turismului, n.r.), cel care îmi dăduse delegarea de competențe, ce am de făcut și pe ce direcții, automat nu mai aveam niciun fel de competențe. Nu mai puteam să semnez nicio hârtie, nu mai puteam să dau ordine pe-acolo prin minister„.

Nici la Economie, acolo unde Maria Grapini are un portofoliu de ministru delegat care include acum Turismul, nu a fost cooptat. „Nu, eu nu pot să aparțin de Economie. Ministerul doamnei Grapini e sub Ministerul Economiei. N-am cum să aparțin de ministerul acela”, se scuză Bărhălescu în fața paradoxului prin care are încă director de cabinet, consilieri și locuință de serviciu cu chiria și cheltuielile decontate de stat, avantaje care vin și pleacă doar la pachet cu funcția. Un apartament RA-APPS a primit și directoarea sa de cabinet, casă pe care legea îi dă încă dreptul de a o păstra.

4.800 de lei, indemnizația de secretar de stat fără atribuții

Da, am și locuința de serviciu. Pentru că eu încă stau în București. Azi sunt la Constanța, dar mâine sunt la București„, explică Bărhălescu pentru gândul. Nu ar intenționa să o păstreze, dar nici să o dea cât este încă secretar de stat, chiar și așa, fără un portofoliu. „Eu o eliberez și mâine dacă îmi iese decizia mea (de eliberare, n.r.), dar atâta timp cât sunt în funcție am nevoie de ea. Mai răspund la întrebări, le mai dau acte, le spun ce și cum am făcut, nu poți pleca așa pur și simplu fără să-i mai ajuți pe cei care au nevoie”, mai spune el.

Deși s-a și întors cu un picior la propria afacere, Cristian Bărhălescu primește încă bani de la Guvern: 6.700 de lei brut, 4.800 de lei net, cât e indemnizația de secretar de stat. Admite că „de drept” i-a încetat mandatul, dar spune că lucrează totuși tot pentru guvern și nu o poate face chiar gratis.”Banii vin de la Guvern, pentru că în continuare lucrez pentru guvern. Am participat și la divizarea ministerului, și la împărțirea personalului. Nu mai aparțin, într-adevăr, (de nimeni, n.r.) Dar a fost totuși o directivă dată de primul-ministru să susținem noile structuri și am stat”, explică demnitarul fără minister. Și mai concret, ce face totuși un secretar de stat fără mandat? „Am susținut, în momentul în care mi s-a încheiat mandatul, că atunci (în 22 decembrie, n.r.) s-a încheiat mandatul meu de drept, am continuat să susțin zona de Turism”, e împăcat Cristian Bărhălescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului