Cine REFUZĂ un loc de muncă nu mai primește AJUTOR SOCIAL. Legea împotriva LENEI a intrat în vigoare

Cine REFUZĂ un loc de muncă nu mai primește AJUTOR SOCIAL. Legea împotriva LENEI a intrat în vigoare
Publicat: 22/10/2018, 20:17

„La propunerea Alianței Liberal Democrate, Legea nr.192/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat a fost adoptată și a intrat în vigoare astăzi 22 octombrie 2018. Conform datelor statistice oferite de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, în România sunt circa 25.000 de persoane care beneficiază de ajutor social de peste 10 ani, fapt care arată că intenția majorității asistaților social de a-și găsi un loc de muncă stabil este aproape de zero”, anunță președintele ALDE Dâmbovița, Ionel Petre, într-un comunicat de presă remis Mediafax.

El apreciază că nu mai trebuie să dăm bani persoanelor care refuză nejustificiat să muncească.

„Consider că statul nu trebuie să mai încurajeze comoditatea celor care trăiesc din ajutoarele sociale, ci este imperios să se implice în angajarea acestora. Nu mai putem permite să dăm bani unor oameni care nu vor să muncească, unor oameni care refuză nejustificat o ofertă de muncă sau care refuză să participe la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională. Și avem suficiente exemple, în care primăriile au tăiat din bugetul pentru investiții, pentru a da mai mulți bani celor care trăiesc din ajutorul statului,” a completat Ionel Petre.

Potrivit liderului ALDE Dâmbovița, asistența socială nu înseamnă să iei bani de la cei care muncesc pentru a-i da celor „comozi”.

„ALDE a inițiat această lege întrucât asistența socială nu înseamnă să iei bani din buzunarul celor care trag pe brânci pentru a-și asigura traiul zilnic și a da celor „comozi”, ci înseamnă să-i ajuți cu adevărat pe cei marginalizați, care nu au nicio șansă în societate. O altă problemă era reprezentată de cei care lucrează la negru și care beneficiau, totuși, de o formă de ajutor social prin legea venitului minim garantat. De aceea, consider pertinentă completarea legii în sensul în care, dacă se constată că familia sau persoana singură a realizat venituri din alte surse și acestea nu au fost declarate de titular, se dispune încetarea dreptului la ajutor social. Salut acestă primă victorie a ALDE în demontarea unei mentalități de asistat din partea statului și îmi doresc ca salariul minim pe economie să fie mai tentant decât ajutorul social și la nivelul județului Dâmbovița.”

Camera Deputaților a modificat, pe 20 mai, în calitate de for decizional, legea privind venitul minim garantat. „Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social”, potrivit proiectului.

Noua lege prevede că refuzul repetat de două ori al persoanelor apte de muncă în familiile beneficiare de ajutor social de a efectua activitățile sezoniere, conduce la încetarea dreptului.

„Pentru sumele acordate ca ajutor social, conform prevederilor prezentei legi, una sau mai multe persoane majore apte de muncă, raportat la cuantumul ajutorului social din familia beneficiară, au obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, acțiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăși regimul normal de lucru și cu respectarea normelor de securitate și igienă a muncii”, mai spune legea.

Acțiunile sau lucrările de interes local pot fi, (dar fără a se limita la acestea), lucrări de salubrizare sau de întreținere a spațiilor verzi, de salubrizare a obiectivelor publice și de sprijinire a serviciilor voluntare pentru situațiile de urgență, pe baza recomandărilor acestora, precum și alte activități specifice stabilite prin hotărârea consiliului local.

Modificările inițiate de 5 parlamentari ALDE au devenit lege pe 19 iulie 2018, actul normativ precizând că legea intră în vigoare în termen de 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?