Ciolacu se opune planurilor lui Ciucă: „Nu am auzit de nicio mărire de taxe”

Ciolacu se opune planurilor lui Ciucă: „Nu am auzit de nicio mărire de taxe”
Marcel Ciolacu
Publicat: 06/10/2022, 13:27

Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat, se opune planurilor premierului Nicolae Ciucă vizavi de majorarea taxelor și impozitelor locale. După ce primul-ministru s-a grăbit să afirme că decizia a fost luat deja în coaliția de guvernare, președintele PSD intervine și spune că nici vorbă de așa ceva.

„La anul nu se mărește nicio taxă”, a fost mesajul dat de Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: „S-a dus comunismul”

La scurt timp după declarațiile premierului, liderul PSD a ieșit public și a dezmințit categoric orice înțelegere pe acest subiect făcută în sânul coaliției de guvernare.

„La anul nu se mărește nicio taxă. Prin PNRR, ne-am asumat jaloane de modificare, de scoatere a unor excepții, lucru care s-a întâmplat. Nici anul ăsta nu s-a venit cu măriri de taxe. Nu, s-au scos anumite excepții cerute de toate organismele financiare internaționale, lucru corect. Nu am auzit de nicio mărire de taxe. Știu la ce vă referiți, vă spun clar, asta s-a întâmplat deja, asociațiile municipiilor, reședințe de județ, a orașelor au spus că neterminându-se digitalizarea nu se poate aplica acea grila notariala și atunci s-a luat decizia să se descentralizeze către autoritățile locale”, a spus Ciolacu

„Vorbim de descentralizare, dar când o facem, dăm înapoi și criticăm” – Marcel Ciolacu

Președintele Partidului Social Democrat arată că România are în continuare cele mai mici venituri din UE din impozitarea proprietăților, sub 2%. Media europeană este de 4,6%.

„Există o diferențiere corectă: una e o clădire în mijlocul Bucureștiului, alta e una în mijlocul Hunedoarei. escentralizând asta către autoritățile locale, poate unele nu vor să facă nicio mărire, dar o diferențiere de zone și de unde există propritățile trebuie să existe. E un amendament (cel din Senat – n.r.) la care vor veni norme de la Ministerul de Finanțe”, a transmis liderul PSD.

„S-a dus comunismul, nu mai putem impozita oamenii la fel pe clădiri aflate în alte localități, în alte județe, de aceea vor veni norme de aplicare la acel amendament. Anumite norme se vor discuta în coaliția de guvernare” – Marcel Ciolacu

Nicolae Ciucă: „Amendamentul, discutat şi la nivelul coaliţiei”

Înaintea lui Marcel Ciolacu, premierul Nicolae Ciucă afirmase, în legătură cu amendamentul depus de senatorii din coaliţia de guvernare privind majorarea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale, că decizia a fost luată în coaliţie.

„Este un amendament care a fost discutat şi la nivelul coaliţiei, a fost discutat şi cu reprezentanţii autorităţilor locale, atât cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, cu Asociaţia Municipiilor, a oraşelor, a comunelor, fiecare dintre dumnealor venind şi ridicând problema că vechea formulă din Codul Fiscal prevedea o serie întreagă de demersuri tehnice, anume acea ridicare a nivelului de impozit în funcţie de valoarea cuprinsă în grilele notariale, ceea ce, la nivelul autorităţilor locale, tehnic era imposibil de realizat până la finale anului.

De aceea s-a solicitat şi s-a obţinut acordul politic ca această decizie să fie amânată, în schimb se introduce amendamentul astfel încât acestea să fie crescute cu 50% faţă de valoarea iniţială, din ceea ce există acum”, a spus Ciucă.

Premierul chiar a subliniat că este vorba despre „o decizie care a fost luată în coaliţia de guvernare”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase