Corlățean îi răspunde lui Băsescu: Se comportă ca un comisar sovietic

Corlățean îi răspunde lui Băsescu: Se comportă ca un comisar sovietic
Publicat: 25/04/2014, 23:42
Actualizat: 12/04/2017, 14:13

Președintele Traian Băsescu încalcă flagrant prevederea constituțională privind neutralitatea politică, susține ministrul de Externe, Titus Corlățean, citat într-un comunicat al MAE, șeful diplomației precizând că șeful statului devine, prin declarații, participant activ la lupta politică.

„Președintele încalcă flagrant prevederea constituțională privind neutralitatea politică. Prin declarațiile sale și, în special, prin modul în care impune electoratului propria opțiune politică în alegerile europarlamentare, președintele devine participant activ la lupta politică, dovedind că nu este decât exponentul propriului grup de interese politice. Declanșând prin conferința sa de presă campania electorală înainte de termenul legal, președintele ne transmite, cu dispreț, că se află mai presus de lege”, afirmă ministrul Corlățean în comunicatul MAE.

Potrivit acestuia, „președintele dorește să impună nu o agendă a dezbaterii politice – ceea ce în ultimă instanță poate fi eventual înțeles – ci, asemenea unui comisar sovietic, propriile sale opțiuni și răspunsuri, dorind astfel să manipuleze opinia alegatorilor și să creeze falsa impresie că în România este singurul care are răspunsuri și că doar partizanii săi sunt vizionari și dedicați interesului național”.

Corlățean mai spune că, deși unele din temele de reflecție ar putea fi luate în considerare, opiniile exprimate sunt fie banale, fie eronate.

„Președintele, ca de fiecare dată în ieșirile sale publice, minte sau manipulează adevăruri în funcție de propriul său interes. Este total fals ce afirmă cu privire la poziția Grupului Socialist din Parlamentul European cu privire la situația din Ucraina și în ceea ce privește Republica Moldova. Grupul socialist din Parlamentul European a avut înscris în tabelul său de vot acordarea sprijinului pentru amendamentul Proiectului de rezoluție al Parlamentului European vizând confirmarea parcursului european al Republicii Moldova și a votat în consecință pentru adoptarea acestui text, inclusiv datorită implicării directe a delegației europarlamentare române social democrate”, afirmă Corlățean.

Potrivit ministrului, modul cum Băsescu a abordat tema integrării Schengen și cea a MCV dovedește că mai curând este interesat în blocarea evoluțiilor pozitive în aceste direcții, pentru a putea folosi electoral neajunsurile astfel generate românilor.

„La fel ca la toate celelalte procese electorale din timpul mandatelor sale, președinte Băsescu inventează și de această dată un mecanism de a se amesteca partizan în campanie. Noi nu respingem ideea unei dezbateri serioase privind problematica europeană și nici nu dorim să descurajăm interesul cetățenilor pentru acest scrutin electoral, dar dorim ca această campanie să fie corectă și fără intervenția manipulatorie a instituției prezidențiale. Este de remarcat și perpetuarea atitudinii șantajiste a președintelui. Apelul la șefii de partide și la electorat de a nu participa la acte de corupție în timpul campaniei este o altă încercare de a timora partidele. Nu respectarea legii și independenței justiției este ceea ce ne transmite Băsescu, ci amenințarea voalată că se va folosi de justiție, la fel ca la referendumul din 2012, pentru a distorsiona rezultatul alegerilor. Votul cetățenilor Români la 25 mai ar trebui să fie nu numai o opțiune pentru viitorul Europei, ci și o sancțiune disciplinară la adresa unui președinte care reprezintă deja trecutul”, mai precizează Corlățean.

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că este importantă o prezență bună la euroalegeri, scrutin care va prefigura numele viitorului șef al Comisiei Europene, care poate fi socialistul Martin Schulz, pentru care „anexarea Crimeei era un fapt împlinit”, sau popularul Jean-Claude Juncker.

Traian Băsescu a declarat că ar fi important de dezbătut în eurocampanie motivele pentru care să fie condusă Comisia Europeană, de acum înainte, de Jean Claude Junker sau de Martin Schultz, „mai ales dacă privim lucrurile prin prisma ultimelor declarații și acțiuni ale socialiștilor”.

„Pentru domnul Schulz anexarea Crimeei era un fapt împlinit și asta e, și trebuie să fim liniștiți. Probabil o asemenea abordare ar avea și dacă se întâmplă și alte evoluții negative, în defavoarea României”, a spus Băsescu.

Președintele Traian Băsescu a mai declarat, vineri, că roagă politicienii și partidele să aibă în vedere Legea 78/2000, care prevede sancțiuni pentru cei care nu respectă regulilele de finanțare a campaniei, precizând că instituțiile vor privi cu atenție acest aspect.

Președintele a explicat că se poate face o dezbatere pe acesată temă, și anume ce este în avantajul Românei să avem un președinte al Comisiei Europene socialist sau un un președinte de Comisie din spectrul PPE.

„Nu mai vorbim de faptul că trebuie să ne uităm și la dimenziunile țărilor, nu cumva riscăm să creăm o forță incredibilă unui singur stat care, oricum, este extrem de influent prin crearea condițiilor ca domnul Schultz să devină președinte al Comisiei Europene?”, a mai spus Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația