„Criza politică se va adânci”. Cum au reacționat partidele după ce Iohannis l-a anunțat ca premier desemnat pe Florin Cîțu

Criza politică se va adânci. Cum au reacționat partidele după ce Iohannis l-a anunțat ca premier desemnat pe Florin Cîțu
Florin Cîtu, despre criza provocată de coronavirus în sistemul financiar / Sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto
Publicat: 27/02/2020, 00:54
Actualizat: 27/02/2020, 01:00

Anunțul președintelui Klaus Iohannis privind nominalizarea lui Florin Cîțu ca premier desemnat nu a fost o surpriză pentru liderii principalelor partide politice, însă reacțiile venite la cald oferă un indiciu cu privire la șansele de învestire a viitorului Guvern. 

Reacția cea mai vehementă a venit din partea liderului PSD, Marcel Ciolacu, acesta vorbind despre o sfidare făcută de președintele Iohannis, însă neîncrezători în șansele de trecere a guvernului Cîțu s-au arătat chiar și partenerii de la USR.

Marcel Ciolacu: Vom vota împotrivă sau ne vom abţine la vot

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a spus, miercuri seara, după desemnarea lui Florin Cîţu ca premier, că nu vede nimic care să îl recomande pentru această funcţie şi că crede, în continuare, că este o glumă. Vom vota împotrivă sau ne vom abţine, a spus liderul PSD.

„Eu în continuare cred că e o glumă. E o sfidare la adresa Parlamentului. În primul rand, el a venit în Parlament să îşi ia de două ori aviz negativ. Nu văd nimic să îl recomande, nici măcar pentru funcţia de ministru de Finanţe”, a spus Marcel Ciolacu, citat de Mediafax.

Acesta a precizat că PSD va vota împotriva guvernului condus de Florin Cîţu. „Vom vota împotrivă sau ne vom abţine la vot, dar principal e ca parlamentarii să îşi exercite mandatul. Vom căuta toate pârghiile să ne apărăm la acest asalt pentru anticipate. Vom discuta cu ceilalţi colegi, dar şi cu lideri ai altor partid”, a mai spus social-democratul.

Tăriceanu: Criza politică se va adânci

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat miercuri seara, după desemnarea lui Florin Cîţu ca premier de către preşedintele Klaus Iohannis, că în acest fel „criza politică se va adânci”.

„Propunerea pe care o face preşedintele nu este o propunere care să ducă la ieşirea din criză, ci la adâncirea ei, pentru că, este evident, în momentul de faţă PNL nu are capacitatea să realizeze o majoritate în jurul lui care să ducă la învestirea unui guvern. Criza politică se va adânci, cu consecinţe foarte proaste asupra ţării, mai ales că suntem confruntaţi şi cu această problemă suplimentară generată de riscul epidemiei de coronavirus, precum şi seceta, care afectează deja o parte din ţară cu consecinţele ei, unele previzibile şi altele mai puţin”, a spus liderul ALDE.

Șeful UDMR: Nu suntem la a doua încercare, ci tot la prima

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că sunt doar speculaţii acele scenarii conform cărora dacă Florin Cîţu nu va trece de Parlament, Legislativul va fi dizolvat, pentru că Guvernul Orban nu a fost respins prin vot de două ori, aşa cum prevede Constituţia în cazul declanşării alegerilor anticipate.

„Sunt unii care speculează că, dacă nu va obţine votul domnul Cîţu, se poate dizolva Parlamentul. Greşesc, fiindcă Guvernul Orban II nu a fost niciodată respins. Deci nu suntem la a doua încercare, aşa cum prevede Constituţia, fiindcă nu s-a votat, nu a fost respins. De aceea, cei care vorbesc despre anticipate, în cazul în care Cîţu nu va primi votul Parlamentului, eu cred că fac o socoteală greşită. Şi vom vedea decizia pe care o vom lua şi noi, după ce vom vedea lista de miniştri şi programul de guvernare. Nu vreau să comentez. Aşteptăm cu nerăbdare şi fără emoţii”, a declarat preşedintele UDMR.

Dan Barna, USR: „Nominalizarea aceasta lasă deschisă şi perspectiva anticipatelor”

Nominalizarea lui Florin Cîțu lasă deschisă perspectiva anticipatelor. a declarat miercuri seara liderul USR, Dan Barna.

„Desemnarea lui Florin Cîţu era previzibilă, dat fiind scenariul urmat de preşedintele Klaus Iohannis în ultima perioadă. Vom vedea care va fi poziţia premierului desemnat”, a spus Dan Barna.

„Nominalizarea aceasta lasă deschisă şi perspectiva anticipatelor. Noi am zis că anticipatele sunt soluţia corectă şi morală, însă dezvoltările de acum par să se depărteze de asta”, a mai spus Barna.

Victor Ponta: Iohannis vrea în continuare anticipate

Și liderul Pro România, Victor Ponta, a citit mutarea lui Iohannis în cheia forțării alegerilor anticipate: „Președintele Iohannis vrea în continuare alegeri anticipate. Înțeleg că le va obține dacă cei de la PSD merg să facă cvorumul, atunci le va obține. Dacă are această înțelegere cu PSD-ul își atinge obiectivul politic. Chiar și cu acordul PSD-ului, cel mai repede vom avea alegeri parlamentare în 28 iunie”, a declarat președintele Pro România, Victor Ponta,

Florin Cîțu, ministrul interimar al Finanțelor, este propunerea președintelui Klaus Iohannis să ocupe funcția de premier. Anunțul a fost făcut miercuri seară, după consultările-fulger cu partidele parlamentare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni