Cum a pregătit locțiitorul lui Nicușor Constantinescu, din elicopter, operațiunea COD ROȘU de zăpadă. „Oamenilor ăstora le e frică de deșertificare!”

Cum a pregătit locțiitorul lui Nicușor Constantinescu, din elicopter,  operațiunea COD ROȘU de zăpadă. Oamenilor ăstora le e frică de deșertificare!
Publicat: 30/01/2014, 16:48
Actualizat: 27/09/2018, 22:21

Sâmbătă a venit zăpada la Constanța. Duminică, viscolul. Luni, furtuna. Marți, contrar pildelor biblice, Dumnezeu s-a odihnit. „O zi de liniște”, și-a spus Cristian Darie, vicele Consiliului Județean ieșit pe zăpadă din umbra lui Nicușor Constantinescu, plecat să se opereze în Statele Unite. Și-a pus cojocul și pantofii maro, și-a luat două hărți trase la xerox color și un microfon de reporter, a sunat la ISU să verifice „urgențele” în așteptare și a decolat cu elicopterul de 5 milioane de euro al județului să inspecteze starea drumurilor.

Sincer admirator al programului de perdele forestiere, „inițiat de noi, în frunte cu președintele nostru, Constantinescu”, vicele CJ a făcut, în zbor, și un clip de prezentare a realizărilor județului. La întoarcere, i-a dat și titlul: „Perdele forestiere din elicopter iarna”. Simplu, concis, dincolo de barierele de punctuație.

De sub cod roșu, Cristian Darie răspunde la telefon precipitat. „Am vrut să văd cu ochii mei drumurile care-s desfundate… Altfel, acum n-aș mai fi putut intra azi în județ. Zborul l-am făcut de bună-credință. Am avut o zi de liniște. Toate utilajele le-am introdus pentru a pregăti ce vine și uite că a venit”, trage linie, la o zi distanță.

Nicușor Constantinescu, în teleconferință din SUA

La ora dării de seamă, județul e sub cod roșu. „Constanța va avea cele mai grele probleme meteo”, anunță simultan, multiplicat pe toate ecranele, Ion Sandu, șeful ANM. „Sunt în măsură să confirm”, spune, de la nivelul mării de această dată, vicele Darie. „Situația e tragică în momentul de față. Până pe la 3.00, în partea de nord a fost chiar cod roșu. Partea de sud-est, de la Constanța până la Medgidia și la Negru Vodă a fost ploaie multă și am avut probleme. De la 3.00 încolo, temperatura a scăzut brusc. Acum ninge al Constanța, ninge în tot județul. De aceea, nu înțeleg de ce zborul pe care l-am făcut a fost foarte criticat”, se miră.

De peste Ocean, Nicușor Constantinescu cere detalii. „L-am informat acum jumătate de oră. I-am spus că situația este dificilă, dar facem față”. Nu i-au trimis însă și filmul. La ce bun? „Îl poate vedea pe internet”.

„Bulgarii au o șenilată. Grosul l-am luat noi”

Cu o zi înainte, lucrurile păreau mai simple. De câteva luni, Consiliul Județean Constanța avea „garat” la ISU un elicopter cu tărgi și echipamente medicale pentru situații de urgență. Costase mult, mai bine de 5 milioane de euro. Le-au plătit însă printr-un program european transfrontalier pentru situații de urgență, cu singura condiție să îl împartă, la nevoie, cu bulgarii. O pleașcă, ar spune unii. Cristian Darie înclină să se numere printre ei. „Bulgarii au o șenilată. Grosul l-am luat noi”, se mândrește.

Alunecând pe pojghița subțire de gheață, vicele Darie și-a luat inima-n dinți. L-a deranjat, întâi, spațiul cam strâmt. „Aici unde stați dumneavoastră e mai înalt, așa e el făcut, pentru configurație medicală”, l-a lămurit însă pe loc un ofițer al ISU.

A trecut, totuși, ușor peste micul inconvenient. În fond, avea un plan ce depășea detaliile de comoditate: „Elicopterul e garat și se află la dispoziția ISU Constanța, repet ISU Constanța pentru situații de urgență. Eu am întrebat înainte dacă sunt urgențe și solicitări. Am considerat că e situație de urgență și am plecat”.

Sursa video: Mediafax

Comentatorul Darie: „Această minunăție de perdea, e chiar mai mult decât o perdea”

La decolare, cameramanul a dat REC. Cristian Darie, din urmă, play: „Suntem acuma la Viișoara și imediat se va vedea… se vor vedea primele perdele de protecție a culturilor agricole. Deci acuma, acuma se filmează perdeaua de protecție. Aici e o îmbinare fericită. Se vede că aici, în dreptul perdelelor de protecție, drumul este mai puțin înzăpezit. În depărtare de văd toate acele linii negre. Toate acele linii negre sunt perdele de protecție. Careuri, careuri…”.

Sub imperiul emoției firești, vocea rămâne, totuși, fermă. „Aici iar vedem o perdea de protecție a unei ferme agricole. Este un alt program pe care noi l-am încurajat cu fermierii. (…) Acum putem observa pe DN 223 această minunăție de perdea, e chiar mai mult decât o perdea, am făcut-o ceva mai lată și se vede că a reținut toată zăpada în pădure. (…) Aici se vede, pe drumul dintre Medgidia și Peștera este prima perdea înființată în programul de protecție a drumurilor județene, este o perdea înființată pe 13 kilometri, se vede foarte bine cum zăpada este oprită imediat după perdeaua de protecție. A fost un bun exemplu. Are porțiuni în care întreaga perdea este acoperită de zăpadă ceea ce demonstrează că și-a făcut datoria”. Prim-pasagerul este mulțumit.

Stand-up cu vicele CJ: „Deci, am făcut un zbor de recunoaștere cu elicopterul CJ”

Expozeul despre perdele de protecție se curmă însă brusc. Se văd drumarii. Iar ei, firește, „și în pădure și-au făcut datoria”. „Uitați, se vede … utilajele cum… uitați pe dreapta, vedem utilajele, este o freză care lucrează pentru a lăți drumul. Foarte bine! Pentru că resturile de zăpadă de la furtuna de ieri-alatăieri… se vede cum lucrează freza… Acuma putem să ne întoarcem, să mergem spre Medgidia”. După o oră și 300 de kilometri, elicoperul CJ aterizează.

„Deci, am făcut un zbor de recunoaștere cu elicopterul CJ”. Cristian Darie și-a luat microfonul, s-a așezat la cadru, în stand-up: „Am trecut printr-o perioadă de două zile de viscol de furtuni și de zăpadă. Am avut o zi de pauză, zi în care utilajele de la drumurile județene au încercat și au și reușit să elibereze toate căile de acces. Așteptăm să vedem dacă previziunile meteorologice se adeveresc ca în noaptea aceasta să reînceapă furtuna și viscolul și drumurile să fie pregătite pentru acest nou eveniment. Se dovedește că achiziția acestui elicopter este foarte bună. (…) Așa cum am văzut, și viața ne-a arătat că va fi nevoie, își va dovedi eficiența și eficacitatea în județul Constanța și în județele bulgărești”. The end.

„Sunt trist, așa, deși n-am făcut nicio greșeală”

Filmul de 9 minute curge lin, cu cadre montate la întâmplare, de mâna unui amator. Rămas, în urmă, cu „harta drumurilor unde se înzăpezește cel mai mult”, șeful de serviciu al județului nu înțelege criticile celor mulți. „El era pregătit pentru situații de urgență. Noi am considerat… Nu noi, eu. Eu am considerat că pornind de la o situație de furtună în care am fost, am considerat că suntem tot în stare de urgență și nu aveam cum eu, care coordonez situația drumurilor, să fac o inspecție auto într-o singură zi. Numai combustibilul, mergând auto în inspecție, ar fi fost mult mai scump. Da” oricum n-aș fi reușit”, e sigur.

Cât ar costa inspecția dintr-o mașină sau cât va fi factura celei din elicopter, nimeni nu are timp, acum, să calculeze. „Nu știu cât a costat. Cred eu că ar fi fost mai mult. Nu știu exact. Poate. Da” măsurile pe care le-am luat, dacă nu le-aș fi luat câte pagube ar fi fost? Mie nu-mi place să mă plimb cu elicopetrul. E prima oară când o fac”, se scuză vicele încurcat.

Ninsorile vor trece, poate, dar aforismele rămân: „Dacă nu faci nimic, ești cel mai bun. Dacă muncești și lucrezi ești rău, că vede lumea”. „Sunt trist, așa, deși n-am făcut nicio greșeală”, înghite-n sec vicele Darie.

Teama, la vârf, de deșterificare

Din birourile Consiliului Județean Constanța, criticile par nedrepte. „Am vrut să văd cu ochii mei cum se prezintă drumurile județene, unde sunt probleme, iar acolo unde sunt probleme am dat dispoziție să se intervină mai viguros. Am făcut un tur al principalelor artere județene, m-am uitat și pe drumurile naționale, deși nu-i treaba noastră la CJ, am constatat dacă utilajele sunt și își fac treaba. Că zborul l-am făcut fără să fac tam-tam. Zborul și-a atins scopul”, spune Darie.

Elogiul adus perdelelor are, desigur, o explicație: coincidența. „Accesoriu zborului am constatat – și probabil asta a durut – că programul de înființare a perdelelor forestiere de protecție pe care l-am inițiat noi la CJ a fost bun. E un program remarcabil și ce am realizat noi, în frunte cu președintele nostru Constantinescu a fost corect! Acolo unde sunt perdele forestiere, dunele de zăpadă rămân pe câmp”, constată vicele.

Preocuparea lui nu e de ieri, de azi. „Județul Constanța are în total 39.000 de hectare de pădure din 700.000 de hectare. Înseamnă 5% față de 27% media pe țară. Apărem în toate rapoartele. Nu copiii unora sau ai altora vor trăi aici, în județ, ci copiii noștri. Vrem să lăsăm copiilor și nepoților un județ un pic mai sănătos. Așa că, dacă dați, să scrieți: «Oamenilor ăstora le e frică de deșertificare!»”.

Afară, se întinde marea albă. Se vede chiar și din elicopter.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
BREAKING | Alex Alexandrov, fondatorul companiei Altex, a murit
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA